Посланичка питања о стаклари, школи, Капетану Драгану

Посланици опозиционих странака тражили су одговоре на питања од премијерке и чланова Владе Србије, али и председника Србије о томе ко је одговоран за отказе радницима параћинске фабрике стакла, зашто се купују увозна, а не возила која се производе у Србији, причало се о стану министра Алекснадра Вулина и када ће ђаци Основне школе "Светозар Милетић" кренути на наставу.

Председник Нове странке Зоран Живковић затражио је одговор Владе Србије како је дозволила да Цветан Василев, који је на Интерполовој потерници означен као криминалац, купи Српску фабрику стакла у Параћину пре три године, а у којој је у понедељак 230 радника добило отказ.

Живковић је, на почетку седнице парламента, означио Василева као великог пријатеља бившег председника Србије и истакао да је брука за Србију да не поштује међународна правила.

"Зашто је допуштено да бугарска фирма купи ту фирму, неплати цену договорену са Агенцијом за приватизацију, да бележи губитке, мења пет пута власнике", питао је Живковић.

Председницу Владе Србије и министре је срамота да дају одговоре или не знају, али ни на једно своје раније постављено питање нисам добио одговор, додао је он.

Постављам питање министрима иностраних и унутрашњих послова, као и премијерки какви су ефекти санкција које је Србија звела Француској када је одбила да изручи Рамуша Харадинаја по потерници Интерпола, навео је Живковић.

После три месеца представници Владе Србије подржали су Харадинаја за премијера Косова, подсетио је Живковић и поново питао ко је власник фирме "Асомакум", која је основана, како су навели у МУП, фалсификовањем личне карте Андреја Вучића.

Посланик Ђорђе Вукадиновић затражио је одговор од министра просвете Младена Шарчевића о ситуацију у земунској основној школи "Светозар Милетић", односно питао је да ли су проблеми у тој школи заиста толико велики да је потребно "терати мак на конац".

Потребно је видети како да се реши проблем, а не овако да трпе ученици и наставници, а никакве користи нема, сем ако није показна вежба за целу Србије, рекао је Вукадиновић. Он је затражио и одговор о министра полиције Небојше Стефановића зашто су купљена возила за МУП од предузећа из Чачка, за коју је навео да је повезана са властима, а не купују се возила "фијат", за која и председник Србије покушава да убеди председника Русије Владимра Путина да се извозе у ту земљу.

"Зашто наши не узимају ауто који називамо српским и производе се у Србији, а који покушавамо Путину и Русији да пласирамо, а сами га не возимо", упитао је Вукадиновић.

Посланик СДС Марко Ђуришић рекао је да је та посланичка група тражила да се организује посебна седница за постављање питања на актуелне теме, а да се тендеционизним заказивањем седнице намерно избегава да сеорганизује седница последњег четвртка у месецу како би се постављала питања министрима и премијерки.

Шеф Посланичке групе Српске радикалне странке Војислав Шешељ затражио је од председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић да хитно донесу одлуку о додели дипломатског статуса запосленима у Српко-руском хуманитарном центру и да кажу зашто се толико са тим одуговлачи.

Он је подсетио и да ће данас бити изречена првостепена пресуда Драгану Васиљковићу пред хрватским судом, а ако она буде осуђујућа, Србија треба да заоштри односе са Хрватском.

Колико сам ја пратио то суђење, хрватски суд нема никавих доказа против њега. Уколико пресуда буде осуђујућа, треба повући амбасадора Србије из Загреба, а Вучић да откаже посету планирану за новембар, рекао је Шешељ.

Посланик Двери Срђан Ного питао је министра културе и информисања Владана Вукосављевића да ли ће почети да ради посао из свог ресора и бави се ријалити програмима, не само на телевизији, већ и у штампаним медијима, наводећи пример убиства певачице.

Посланица ДС Гордана Чомић затражила је све информације о поступању надлежних органа по кривичној пријави Агенције за борбу против корупције о случају Александра Вулина и навода о непознатом пореклу новца за куповину стана 2012. године.

"Тражим од Првог основног јавног тужилаштва податке о одбијању и престанку поступања по овом захтеву, од Тужилаштва за организовани криминал о поступању по наводима које су добили од Агенције за борбу против корупције, као и од Агенције извештај који су добили из тужилаштва", рекла је Чомић и питала министра полиције Небојша Стефановића по ком основу полиција може да одбије поступање по налогу тужилаштва.

Посланика покрета Доста је било Душана Павловића, такође, је интересовала ситуација у ОШ "Светозар Милетић", читајући оно што не написала просветна инспекција која је била у тој школи 10 пута за годину дана. По овоме, сваки директор у било којој школи може бити смењен, рекао је Павловић. Он је затражио одговор од председника Србије да ли је коалиција Српске листе са Харадинајем још један од корака ка промени Устава, односно избацивање преамбуле.

"Питање за Мају Гојковић, 17 пута постављамо питања, а ево 18 када ћемо почети да добијамо одговоре на ова питања која постављамо, а рок по Пословнику је 15 дана. Када ће заказати колегијум парламента, када ће ставити на дневни ред тачку о својој смени, као што је јавно обећала пре неколико месеци", питао је Павловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво