Посланици о амандманима на Предлог закона о образовању

Посланици Скупштине Србије завршили су рад, а расправу о амандманима на Предлоге закона о основама система образовања и васпитања и о високом образовању ће наставити сутра.

Председница парламента Маја Гојковић је, обраћајући се из посланичких клупа као посланица СНС-а, затражила од генералног секратар скупштине да каже грађанима колико је коштало продужење рада парламента данас, како би грађанима могла да саопшти "колико је уџбеника могло да се купи".

Данас је највише полемике изазвао амандман Покрета "Доста је било", којим се предлаžе да сви ђаци у Србији у основним и средњим школама добијају бесплатне уџбенике.

Гојковићева је указала да је шеф те посланичке групе поднео 300 амандмана са истим текстом који нису у вези са предложеним члановима закона и захвалила је министру просвете Младену
Шарчевићу што их није прихватио.

"На шта би личио закон када би се усвојили сви амандмани Саше Радуловића? Тај закон би био састављен од више стотина истих чланова. Усвојили бисмо амандмане који немају везе са животом. Имали бисмо 300 пута написано да деца имају право на образовање што пише и у Уставу. Одбор који је прихватио амандамне мора да води рачуна. Нико не сме овако да се понаша, па и Радуловић. Два дана се поиграва са нама", рекла је Гојковићева.

Посланица ДЈБ Љупка Михајловска је одговорила Гојковићевој да су управо тако показали да је Пословник о раду лош и да треба да се мења, на шта јој је председница парламента захвалила што је "признала" да су посланици ДЈБ желели да "изиграју" парламент.

Радуловић је после готово сваког члана образлагао амандман којим је предлагао да сви ђаци у Србији имају бесплатне уџбенике, што су посланици власти оценили као демагогију, а питали су га и колико је он бесплатних уџбеника поделио.

"Ја мислим да би ми могли њима да купимо доста уџбеника да претходни говорник, господин Радуловић, није био стечајни управник и краљ стечаја у 14 фирми и оштетио у милионским свотама грађане Србије", рекао је Марко Атлагић из СНС-а.

Током расправе о амандманима на предлог закона о основама система образовања и васпитања, посланик Социјалдемократске странке Ненад Константиновић тражио је да се за директоре завода у просвети пропишу услови.

Он сматра да Српској напредној странци не одговара да један од услова буде факултетска диплома јер, како тврди, немају људе који би могли да испуне тај услов.

Посланица Демократске странке Александра Јерков позвала је министра да као основ за директора Завода за унапређење образовања стави да је макар потребно високо образовање, јер нису довољни као услов само да ради у школи и да има професионални углед.

То значи, сматра Јерков, да то може бити и неки домар.

У поподневном делу расправе, посланици су полемисали о Универзитету у Новом Пазару, па је тако Јерков рекла министру просвете Младену Шарчевићу да је могао да каже да се закони доносе како би тај Универзитет, чији је "власник у сенци" Муамер Зукорлић, могао да се акредитује.

На то је реаговао Зукорлић, који је и председник скупштинског Одбора за образовање, рекавши да Јерков вређа студенте тог Универзитета и наводећи да је тај Универзитет основао Зоран Ђинђић.

Зукорлић казао и да у акредитационим телима седе они које је поставио ДС и да им је то једина власт, за којом жале, која им је остала.

Полемика о школовању деци миграната

У парламенту се повела полемика и о томе на који начин деци мигрантима треба омогућити школовање у Србији.

Радикали су изнели мишљење да су за то да се мигрантима организује настава на енглеском језику и да за њих постоје посебна одељења, док Двери кажу да су се мигранти нашли у Србији не трајно да бораве већ да иду даље и да Србија треба да им помогне да оду тамо где желе или да се врате у своје отаџбине.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да је поносна на Србију што је показала велико срце када је у питању однос према мигрантима, а и посланик СДС Ненад Константиновић је истакао да члан закона који омогућава мигрантима школовање ретко добра ствар коју власт жели да уради.

Предлог Закона о основама система образовања и васпитања предвиђа доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма, као и бројне новине у управљању и руковођењу установама, те ће директори бити бирани искључиво на основу компетенција, а последњу реч при избору даће министар.

Предлогом кровног просветног закона предвиђено је да се у пензију одлази са 65 година, а повећана је и одговорност наставника за квалитет наставе, али и родитеља и ученика.

Предвиђене су новчане казне за насиље у школи, доношење алкохола и наркотика, али и друштвено користан и хуманитарни рад.

Предлогом закона о високом образовању, предвиђено је да је услов за рангирање за упис у наредну студентску годину на терет буџета 48 ЕСП бодова, а предвиђено је и формирање Савета послодаваца на свакој високошколској установи, како би се успоставила веза високог образовања и приведе.

Предлогом закона о високом образовању значајно се унапређује систем акредитације кроз оснивање Националног тела за акредитацију, уводе нови стандарди, као и поступак жалбе и процедуре за издавање дозволе

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изрекла је  опомене посланицима Доста је било  Саши Радуловићи и Бранки Стаменковић, због тога што јој је током расправе о амандманима пришла без одобрења, што није у складу са Пословником о раду парламента. После тога одредила је краћу паузу.  

Посланици су почетак седнице искористили да поставе питања представницима власти. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво