Вучић: Срби и Хрвати ће у будућности морати да буду савезници

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у интервјуу за загребачки "Вечерњи лист" да ће Срби и Хрвати у будућности морати да буду савезници и најавио своју посету Загребу у новембру.

Упитан шта види као главни проблем у односима Хрватске и Србије, односно Хрвата и Срба, Александар Вучић је рекао да те проблеме види, али да их не разуме.

"Морам бити искрен, видим их, али их не разумем и мислим да ће Срби и Хрвати у будућности све више морати бити савезници, а све мање људи који ће живети у прошлости својих непријатељстава", рекао је Вучић.

Председник је додао да је "честа размена отровних стрелица између Загреба и Београда, углавном око усташтва и четништва или статуса националних мањина".

Упитан да прокоментарише када ће то престати, Вучић је рекао да "неће скоро", али да верује да ће се ситуација полако мењати, као и да ће тога бити мање него сада.

Одговарајући на питање зашто је критиковао предлог новог хрватског закона о ветеранима, Вучић је рекао да, када се у њему говори о великосрпској агресији, а резултат је да је протерано 250.000 Срба са својих огњишта и да су Срби на том простору имали више жртава него Хрвати, онда се заборавља да Срби могу да донесу 500 закона о Јасеновцу и другим стратиштима.

"Поставља се питање куда то води. Ја само молим наше хрватске пријатеље да се пре него што донесу закон ставе у наше ципеле, као што то ми радимо овде. Ја никада нисам тражио да дођем у Загреб, а да неко мора да говори какав је геноцид почињен у Јасеновцу или да неко дође у Београд и да мора о томе да говори. Наш је недостатак у томе што се ретко стављамо у туђи положај или ципеле", рекао је Вучић.

"Хрватска неће кочити Србију на њеном европском путу" 

Упитан да каже шта мисли о идеји да се прогласи мораторијум на јавне расправе о прошлости, матра да Хрватска неће кочити Србију на њеном европском путу, Вучић је одговорио да је то "дивна реченица". 

"Искористићу је већ у уторак на РТС-у", додао је српски председник. Он сматра да Хрватска неће кочити Србију на њеном европском путу, али је нагласио да је бивши премијер Зоран Милановић уводио санкције "ни због чега".

"Нема ништа од тога све и да Хрватска хоће. Она може да прави проблеме, али не може да заустави наш пут у ЕУ. Али, да будем искрен, верујем да ћемо имати потпору Хрватске на том путу", рекао је Вучић.

Вучић је, такође, рекао да поштује хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић и да сматра да је важно да се ради на конкретним стварима и показује поштовање једних према другима.

"То је лековито и значајно помаже у односима наших држава и народа", рекао је председник.

"Очекујем долазак у Србију и немачке канцеларке" 

На констатацију да се мало политичара може похвалити да их истовемено подржавају немачка канцеларка и руски председник, те да је након Генералне скупштине УН најавио долазак Ердогана и Трампа у Београд, Вучић додаје да након изборне победе у Немачкој очекује и долазак у Србију и канцеларке Меркел.

"Али ја не мислим да смо ми лидери на Балкану, нити се на било који начин у томе утркујемо. Мислим да сви ми на овом простору имамо једну важну ствар о којој морамо размишљати, а то је како се не стидети Балкана, већ да се поносимо местом где живимо и покажемо како на Балкану можемо имати и већи економски и привредни раст и бити мотор будуће Европе", рекао је председник Србије.

Приметио је да кад год неко покуша да се наметне као мали или велики лидер, увек смо, како је рекао, имали проблеме на Балкану изазиване таштином, али и стварним потребама, што других народа што других лидера.

Успешност држава Балкана, Вучић види у заједничким наступима према великим силама, САД и Русији, али и, како каже, према Европљанима.

"Уосталом, ми овде живимо заједно, а не неко други. Често се понашамо као да уместо нас овде живе Холанђани, Швеђани, Руси, Американци, што није случај", рекао је Вучић.

О партнерству са Русијом и Кином 

Говорећи о европском путу Србије и партнерству са Русијом и Кином, Вучић каже да је то могуће, посебно истакавши да је Србија неке велике економске проблеме решила уз помоћ НР Кине са којом има и највише инфраструктурних пројеката.

Упитан шта ако то више не буде могуће, Вучић каже: "Надам се да до тога неће доћи, али ако дође, то би могло резултирати унутарњим проблемима у Србији и не знам како би се завршило".

Појашњавајући своју изјаву да Србија не треба никада да буде на списку земаља које амерички председник шаље у пакао, Вучић прецизира да су речи америчког председника на ГС УН биле изненађујуће и да је начин на који их је бирао када је говорио о Кореји, Ирану, Венезуели, многе су изненадиле.

"Ја сам након много година обележних проблемима кроз које је прошла Србија, ма колико несретан што се опет говори о неким земљама које се данас налазе у тешкој ситуацији, био бар мало спокојан што се Србија и српски народ не спомињу. Срби су имали уверљиво највише жртава и губитака тијеком 20. века. Да нисмо имали све те ратове, данас би Србија имала становника колико их има Холандија и то показује колико нам је преко потребан мир те сам изјавом коју сте споменули хтео грађанима Србије рећи да нема веће и важније вредности од мира и стабилности", јасан је Вучић.

Објашњава и стално наглашава да су мир и стабилност неопходни да би, како каже, људи разумели да мир није нешто што нам је једном заувек дато.

"Морате се борити да имате мир и стабилност, да вас један ризик или погрешан потез може одвести у катастрофу и сукоб, а Србија више нема ни снаге нити жели и хоће сукоб с било киме. То је био смисао онога што сам рекао као реакцију на говор председника Трампа", казао је председник Србије.

Вучић је рекао да страхује да данас многи живе у деведесетим и не виде ништа друго, не виде да је прошло више од 20 година од тада. Не разумију, каже, да је у тих 20 година једна нова генерација стасала, а друга изгубљена.

"Дакле, морате живети унапред, разумевати прошлост, али знати да је много важније што је данас, а још важније што ће бити сутра. Људи који се не могу преусмерити на будућност обично лоше разумију и садашњост и тешко се привикавају на оно што долази", навео је председник Србије.

Историјске чињенице треба објективно сагледавати, али оне не треба да нам буду важније од будућност, каже Вучић и истиче да зато инсистира на регионалној економској зони за коју мисли да будућност региона.

"Не мешам се у унутрашње односе БиХ" 

О односима са бошњачким политичарима, Вучић каже да је он председник Србије и не меша се у унутрашње односе БиХ.

У последњих пет година, истиче, није дао ниједну изјаву којом би погоршао бошњачко-српске односе, па чак ни после напада на њега у Сребреници.

Упитан шта мисли о честим аферама о прислушкивању у региону, Вучић каже да је то нешто што се подразумева за људе који се баве политиком, али да то не треба очекивати од пријатеља.

И када сазнате за то, можете само рећи: 'Добро, само имајте у виду да то знамо, хвала и све најбоље вам желимо', рекао је Вучић.

Упитан имају ли Хрвати у БиХ разлога за бригу ако дође до српско-бошњачког договора, Вучић каже: "Српско-бошњачки договор тиче се важних ствари за нас, али никада што се тиче БиХ, никакви договори нису могући без Бошњака, Срба и Хрвата и никада неће бити на штету Хрвата".

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво