Политичкe партије о београдским изборима

Демократска странка је отворена за разговор са другим члановима опозиције колико већ данас, ово је кључни тренутак за опозицију да се уједини и бори за грађане, рекао је Балша Божовић. СНС: Балша опет моли уједињено-разједињени ДОС. Покрет Двери сматра да је бојкот београдских избора бољи од тога да се изађе на "унапред намештене изборе". Председник Нове странке Зоран Живковић одбацио је идеју Двери. ДЈБ спреман да на београдске изборе изађе самостално, али и да разговара о коалицији ако буде потребно.

Балша Божовић је новинарима у Народној скупштини рекао да је опозиција за датум избора сазнала овог јутра из писања медија и да немају званичну информацију. 

"Оно што је нама важно је да смо увек спремни да бранимо грађане, ми смо за изборе спремни сваких месец дана, али мислим да ово неће бити фер и слободни избори", навео је Божовић. 

Додаје, да је овај начин расписивање избора "демонстрација моћи СНС", као и да ће се борити за очување инститција у Скупштини, јер "ово је дом грађана, а не дом СНС".

"Ми смо показали да са 11 странака коалиције Вучић нема већину у Београду, имао је 44 одсто. Дакле ми имамо већину", рекао је Божовић. 

Каже, да је тренутак да опозиција стави личне амбиције и сујету са стране и седне и разговара, јер је ово, сматра, велика шанса за почетак рушења садашње власти. 

"Ово је тест за нас, не за њих. Ово је тест за опозицију, да ли ће показати одговорност, да ли ће се ујединити, да ли ће сменити један погубан режим, макар у Београду", истакао је Божовић.

Упитан да ли ће доћи до смене министра Вулина због афере стан, Божовић је рекао да то зависи искључиво од воље Александра Вучића.

Градски одбор СНС-а огласио се саопштењем у којем наводи да Балша Божовић наставља да моли уједињено-разједињени ДОС да се удружи и да наставе, тако удружени, да пљачкају грађане.

"Балша би опет у 'тим' разне Шутановце, Ђиласе, Јанковиће, Јеремиће, Живковиће и све друге остатке жутог и пропалог предузећа", наводе из СНС уз констатацију да је највећа иронија Божовићеве изјаве да је он спреман некога да "брани".

Из СНС питају да ли Божовић и ДС под борбом за грађане подразумевају и дуг који су оставили Београђанима од 1,2 милијарде евра.

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић изјавио је да те партија не жели да лицитира са датумом одржавања београдских избора јер су, каже, београдски избори веома озбиљно питање и тема.

Када буде био познат датум, социјалисти ће, каже Милићевић разговарати унутар странке, али и са коалиционим партнерима - СНС-ом.

"Тада ћемо донети одлуке које ће ићи у правцу онога што је неопходно Београду, а то је политичка стабилност и политика континуитета", рекао је Милићевић новинарима у парламенту.

Истакао је да су социјалисти спремни за изборе и навео да се опозиција уједињује да би политички преживела.

Оцењује да опозиција више размишља о београдским изборима од власти, те да су се данас у скупштини могле чути неке нове, али и неке старе иницијативе попут окупљања, што је, каже, легитимна ствар, али суштина је, додаје, да се они не уједињују да би победили на изборима већ да би политички преживели.

Покрет Двери сматра да је бојкот београдских избора бољи од тога да се изађе на "унапред намештене изборе" рекао је шеф те посланичке групе Бошко Обрадовић.

"Прво питање је да ли излазити на такве изборе или опозиција треба фронтално да наступи и да услови одржавање у елементарним и фер и поштеним условима и слободом медија", рекао је Об радовић. 

Обрадовић је рекао да би томе требало да се придружи цела "права" опозиција, позивајући их да о томе размисле јер, како каже, сада не постоје фер услови за београдску трку.

"Да ли ћемо пристати на нефер и непоштене услове изборе? На ком медију ће опозиција моћи да се појави", упитао је Обрадовић, оцењујући да су медији данас за њих затворени.

У Новој странци тврде да знају да ће избори бити последњег месеца године. Предлажу Весну Ракић Водинелић за градоначленицу.

"Што се тиче коалиције, све природне коалиције, ми смо отворени за њих. Бојкот избора је оно што прижељкује власт и ту нема никакве сумње, и то им нећемо дати, наравно да су изборни услови лоши", рекао је Живковић.

Живковић је новинарима у парламенту рекао да очекује да се колеге из опозиције о томе што пре изјасне. 

Покрет Доста је било је спреман да на београдске изборе изађе самостално, али и да разговара о коалицији ако буде потребно, рекао је посланик ДЈБ Душан Павловић.

Павловић је новинарима у Скупштини рекао да могуће превремено расписивање избора у Београду показује да се власт уплашила.

Упитан да ли би подржали идеју покрета Двери да се избори бојкотују, Павловић је рекао да то има смисла ако би цела опозиција била уједињена у бојкоту. 

Да треба уједините опозиционе снаге - не само Вука Јеремића и њега - става је Саша Јанковиć који најављује споразум са виšе партија и организација. Саопштавају да је кључно да се спречи изборна крађа, и да ниједан глас не буде изгубљен, а да је ствар "изборне технике" како ће се ићи на изборе. 

У свом маниру из Покрета "Сарму проб'о ниси" поручују да је Љубиша Прелетачевић Бели отишао у иностранство да лобира да му финансирају кампању. Ако успе, кандидоваће се.

Избори пре рока могући су ако Скупштина не заседа дуже од три месеца. У међувремену, заказана је за сутра. Потом, ако градоначелник буде разрешен или поднесе оставку.

Синиша Мали, чији је одлазак Вучић најавио пре неколико месеци, на питање да ли ће остати на тој позицији до београдских избора одговорио је кратко да се тиме тренутно не бави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво