Вучић: Од Меркелове и Макрона зависи судбина Европе

Избори у Немачкој прошли су баш како сам прогнозирао, али Ангели Меркел неће бити лако, а од ње и Емануела Макрона зависе и судбина Европе, али и наш пут у Европу, рекао је председник Александар Вучић. Председник је изјавио и да се и даље "не би кладио" на то да ће Косово постати чланица Уједињених нација.

Председник Србије Александар Вучић је, упитан да коментарише резултате јучерашњих избора у Немачкој, а на опаску да је добро прогнозирао, рекао да је погодио чак прва три и то у процентима.

"И то не зато што сам нешто изузетно паметан, него, једноставно, јер сам пратио истраживања, пратио кампању и – видите и сами резултате, десничари су добили доста у бившој Источној Немачкој, у Берлину...", навео је Вучић у Жагубици где је свечано отворен реконструисани пут Крепољин–Жагубица.

Баш због тога, како каже, неће бити лако Ангели Меркел, али, додао је, она је искусан лидер и он претпоставља да ће владу формирати са "жутима" и "зеленима".

Упитан како би се ти резултати могли одразити на нас, Вучић је рекао да, кад је реч о обичним грађанима, мора да упозори да ће се много тога променити у Европи и свету након ових избора, поручивши да буквално судбина Европе зависи од Макрона и Меркелове.

"Видим да су се Французи дигли против реформе радног законодавства, али то је један од важних услова за даљи развој. Од успеха Макрона и Меркелове зависи судбина Европе, али и наш пут у Европу. Видите колико је неслагања у свету и то у вези с важним стварима, попут Северне Кореје... неки су у лошим односима с Русијом, све се компликује", приметио је.

Ми, с друге стране, каже, треба да се више бавимо собом, да анализирамо резултате тих избора, али да видимо и како ћемо даље.

"Да видимо како ћемо даље, како да не будемо никоме на радару, у средишту катаклизме, а да људи буду све мање сиромашни", рекао је Вучић.

Ми, закључио је, хоћемо да стабилизујемо економско стање, да напредујемо и да се "ветрови који дувају са свих страна не заустављају у Србији".

"Од столице за Косово у УН нема ништа"

Вучић је изјавио да се и даље "не би кладио" на то да ће Косово постати чланица Уједињених нација.

"Готово сам сигуран да од тог учлањења нема ништа", рекао је Вучић новинарима.

Упитан да прокоментарише лобирање албанских представника из Приштине да Косово добије столицу у УН, Вучић је рекао да то за нас није никаква новост и да је добро да људи то знају, додајући да ни сам када је говорио о чему је разговарао са америчким званичницима у Њујорку, није желео да крије да су теме биле случај Битићи и паљење америчке амбасаде.

"Хоћу да људи знају да нисам отишао тамо на пикник и да разговарам да ли је лепша ова или она кафа... Нема ништа лепо, има тешких ствари и људи то треба да знају", рекао је Вучић.

Како је рекао, представници из Приштине су набавили привремене пропуснице "преко овог или оног" да би ушли у зграду УН, јер не могу да имају столицу у Генералној скупштини.

"Па онда глуваре по ходницима, па кога пресретну...", рекао је Вучић и додао да косовски политичари користе велике количине новца, док Србија то не ради.

"То је борба непрестана, нема ту филозофије... Не потцењујем никад оне који су против нас, боље и да их преценим, али никад не дајем изјаве да ћемо их олако победити, као моји политички противници који су ме увек до сада победили, само никад у реалном животу. Тако су се и ови 500 пута учланили Косово у УН, а и даље глуваре по ходницима", рекао је Вучић.

Председник је поручио да ће Србија наставити да ради свој посао.

"И даље се не бих кладио на њих и готово сам сигуран да од њиховог учлањења у УН нема ништа. Осим уколио ми не постигнемо неки договор, а то не може да се постигне уколико неко мисли да Србија треба да изгуби све, а Албанци да добију све. Мислим да су ствари ту потпуно јасне – нема ништа од тог посла", истакао је председник Србије.

Додао је да албански политичари са Косова то раде и због унутрашњих прилика, док ћемо ми наставити свој посао, а наша позиција је, подвукао је, поштована.

Вучић је додао да је за оно што је рекао у говору на седници ГС УН добио честитке руског представника, иако, каже, ништа посебно није рекао, већ је рекао оно што говори сваки дан.

"А он ми је узвратио: 'Јесте, али ти си једини то рекао'", нагласио је Вучић и поновио да је за говорницом истакао да је поносан на пријатељство са Русијом и Кином.

Управо то је, додао је, снага српске политике, јер он као председник оно што каже у Београду или Жагубици, каже и у Њујорку, Бриселу, Москви.

"Да ли се то некоме свиђа? Не свиђа се никоме, осим нашем народу. А мој посао је да радим за наш народ, да он буде задовољан...", рекао је Вучић.

Он је подвукао да Србија није јака да би се сукобљавала, већ су неопходни мир и стабилност, које морамо да чувамо на сваки начин и по сваку цену и да развијамо земљу.

"Ја волим што се они данас осећају моћно и снажно и што нас потцењују. Ја такву грешку никад нећу да направим", закључио је Вучић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво