Паузе, опомене и полемика у парламенту

Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а расправу о амандманима на предлоге закона о основама система образовања и васпитања и високом образовању наставиће сутра. Посланици власти и опозиције су се сагласили да је амандман којим се уводи обавезно средњошколско образовање добар, али су истовремено различито тумачили уставност такве одредбе.

У поподневној расправи посланици дела опозиције затражили су да се у Предлогу закона о основама система образовања и васпитања поред ћириличног писма у настави препозна и латинично српско писмо, а са тим амандманом се није сложио шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић.

Како је образложио, ћирилица је та која нестаје, а не латиница, додајући да је апсолутно против "шизофреније" и неговање два писма.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је намера да се више користи ћирлица како би се то писмо сачувало, док је демократа Балша Божовић подсетио да српски језик има два писма која су равноправна и додао да постоји службена и јавна употреба писма.

Полемисало се и о амандману који је предвиђао бесплатне уџбенике за ђаке, а шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић указао је да би то могло да се финансира да Србију у претходном периоду, за време бивше власти није погодила "политичка непогода".

Он је изнео податак да је шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић док је био стечајни управник склапао уговоре у тим предузећима за књиговодствене услуге са "својом фирмом".

И у току поподнева посланици Доста је било су негодовали због тога што им, како су тврдили, председница парламента Маја Гојковић није укључивала микрофон.

Председавајући парламента Владимир Маринковић више пута је данас одредио петоминутну паузу да би, како је рекао, посланици почели да говоре о теми дневног реда, односно о амандманима на Предлог закона о основама система образовања и васпитања.

Током расправе, лидер Нове странке Зоран Живковић, оптужио је власт да "тера" младе из земље, наводећи да сваке године из Србије одлази 20.000 до 30.000 младих.

Према његовим тврдњама, они "не беже" само због кризе, већ зато што их СНС "тера" да би направили места за своје "фалсификаторе".

Маринковић му је поручио, пошто се у једном тренутку није чуло шта Живковић говори, да не може да му укључи микрофон јер користи "недопустиве термине".

Живковић, који сматра да власт жели свуда да поставља директоре, рекао је да "руку на Устав и јеванђеље може да стави сваки лудак и криминалац, али да то не значи да ће поштовати прописе".

На његове речи реаговао је заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић, који је затражио опомену за Живковића, јер, како је навео, његове речи представљању вређање достојанства.

"Опомена је минимум минимума за овакво вређање, користити реч лудак у контексту државе", рекао је Орлић.

Имао је и опаску на тврдње Живковића да власт жели да остану само шверцери, рекавши да "ми желимо да остану само Зорани Живковићи".

Повреду пословника рекламирао је посланик ДС Радослав Милојичић јер је, како је истакао, Александар Мартиновић (СНС) колеги из опозиције рекао да је "битанга".

Негодовао је и због начина на који председава Владимир Маринковић који је у току седнице изрекао опомену Зорану Живковићу, а после тога и две опомене шефу посланичке групе Доста је било Саши Радуловићу.

Из "опозиционих клупа" негодовао је и Марко Ђуришић (СДС), јер је пола сата чекао да добије реч, а подсетио је да шефови посланичких група имају предност приликом јављања.

Поручио је председавајућем да му пословник не даје право да реч даје по партијском или неком другом нахођењу.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић је, говорећи о термину "законски заступник", упитао да ли је то увод у "геј бракове", а шеф посланика напредњака Мартиновић је приметио да у опозиционим редовима влада нервоза, те да Обрадовић из седнице у седницу прича о геј браковима.

Када су се вратили на тему, посланици су повели расправу ко боље познаје Устав, на шта је Маја Гојковић рекла да може да се организује квиз ко боље зна Устав. 

О обавезном средњошколском образовању 

Посланици власти и опозиције су се сагласили да је амандман којим се уводи обавезно средњошколско образовање добар, али су истовремено различито тумачили уставност такве одредбе. 

Министар просвете Младен Шарчевић каже да је предлог разуман, али да оно што није предвиђено Уставом не може да буде у закону. Посланица Александра Чабраја из Клуба самосталних посланика је, с друге стране, уверена да би обавезно средње образовање довело до напредовања друштва.

Шарчевић је, образлажући свој став, рекао да ће питање обавезности средњег образовања бити делегирано када буде речи о промени Устава, док Чабраја каже да је амандман поднела да се не би наставило с праксом по којој није свима у интересу да народ буде образован.

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић сматра да Устав није препрека да се у Србији уведе обавезно средње образовање, док Балша Божовић из ДС-а, који је такође таквом мишљења, објашњава да у Уставу нигде не пише да је обавезно средњошколско образовање забрањено.

Каже да га чуди да се власт позива на Устав, а да је претходно смањила пензије, што, тврди, јесте било против Устава, те да прави владу са Рамушем Харадинајем на Косову.

Председница парламента Маја Гојковић коментарисала је из посланичке клупе да опозиција паушално тумачи Устав, указујући да се Уставом никада ништа не забрањује.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић изјавио је да су за СНС Устав и закони свето писмо, а реагујући на критике опозиције упитао њихове представнике зашто своје "генијалне" идеје нису спроводили док су били на власти.

Лидер Нове странке Зоран Живковић је такође коментарисао да ли је амандман којим се тражи да средње образовање буде обавезно противуставан, наводећи да је, рецимо противно Уставу да шеф БИА буде политички активан, а да се "тај шеф" (Братислав Гашић) баш јуче сликао на страначком скупу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво