Варнице и уочи дијалога о Космету

Од октобра почиње унутрашњи дијалог о Косову и Метохији. Биће позвани политички актери, невладине организације, црква, Српска академија наука и уметности. Судећи према првим изјашњавањима, разлике међу учесницима постоје. Да ли су и непремостиве?

Иако уставом одвојене, цркву и државу овај пут спојиће косовско питање, а то је уједно и једна од линија поделе дуже време.

Најскорија – када је патријарх рекао да верује да председник Србије мисли исто што и црква и народ у вези са Косовом. Потпредседница Владе је то прочитала као покушај притиска на шефа државе уочи унутрашњег дијалога.

"А слуша Вучић њу као и мене исто... Истина је да ми никакав притисак на председника Вучића о питању Косова не вршимо, нити помишљамо на то. Нисам га чак дуго ни видео. Црква чека званични позив на дијалог, чекамо да видимо шта ће они да кажу, па ћемо сигурно изнети наш став о тој теми. Нећемо ћутати, као што никада нисмо ћутали о Косову", навео је патријарх Иринеј.

Миливоје Михајловић, директор Радио Београда и дугогодишњи извештач са Косова, каже да црква има легитимитет да говори о Косову.

"Удаљене су доста јер 1999. кад је држава прогањана с Косова или га, по некима, напуштала, црква је остала, уз народ и споменике, и има легитимитет да о томе говори кредибилно. Држава мора да буде практичнија", истиче Михајловић.

Историчар Предраг Марковић указује да процедура мора да буде прецизна и институционална, а не да се "један владика и министарка свађају ко је већи Србин".

Линија раздвајања је и између власти и опозиције, али и унутар саме опозиције, будући да неки од њих уопште не желе дијалог.

"Опозиција и власт се разликују по томе што ће опозиција увек косовски проблем користити за рушење власти, као и раније", сматра Михајловић.

А баш зато што нису политичка партија, јединствен став се не треба очекивати ни од САНУ, већ, најављују, експертска мишљења из различитих области.

"Уколико се моје различито мишљење, или било чије, буде користило за нападе по једноставном, примитивном облику дистинкције – патриоте и издајници, разговор нема смисла", рекао је председник САНУ Владимир Костић.

Вучић је рекао да ће у САНУ увек бити оних који ће вас називати патриотом и издајником. "Могу одмах да вам наведем пет академика који ће да кажу за неку идеју да сте издајник и пет да је супер независно Косово", навео је Вучић.

Важније од почетних разлика, према мишљењу наших саговорника, требало би да буду стратегија и тактика вођења разговора.

"Потребно је да се припреми ко учествује у дијалогу, ко припрема материјал, ко даје дневни ред, ко закључује дијалог, ко га одобрава, коме у свету га шаљемо. За сада се једино назире одговор на последње питање. Не би смели да буду само Брисел и Приштина, већ много шири круг великих сила који би укључио и Русију и Кину", рекао је Марковић.

За сада се зна да ће се тај дијалог водити у концентричним круговима и на више нивоа. У тим оквирима власт жели да нађе решење за Косово – да се изгуби најмање што мора, а добије највише што може.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво