Дачић: Сигуран сам да Косово неће победити Србију пред Унеском

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сумирао је учешће Србије на Генералној скупштини УН рекавши да Србију очекује озбиљан дипломатски напор у наредном периоду, да је сигуран да Косово неће победити Србију пред Унеском и да је одржано десетине успешних билатералних разговора са представницима 54 државе.

"Генерална скупштина УН била је веома успешна за Србију. Председник Вучић и ја смо имали десетине успешних билатералних разговора са светским државницима. Ја сам лично имао сусрете са представницима 54 државе, са генералним секретаром УН Гутересом, председником Генералне скупштине Лајчаком, са новим генералним секретаром ОЕБС-а, шефом УНДП-а", рекао је Дачић.

Како је додао, у свим тим разговорима највише га је занимала позиција земаља везано за Косово и Метохију.

"И могу са великим задовољством да кажем да је наша позиција стабилна", рекао је Дачић.

Он каже да су све те земље истакле подршку територијалном интегритету Србије и да неће мењати позицију.

Дачић је, како наводи, на ходнику срео заменика косовског премијера и министра спољних послова Беџета Пацолија, који га је упитао зашто "лаже".

"Ја сам само изнео истину о томе да косовски представници због својих унутрашњих политичких разлога износе апсолутно нетачне податке, као што је био и податак да ће Маурицијус размотрити признање Косова. То је апсолутно нетачно", поручује српски министар.

Он је додао да је одмах потом позвао председника Владе Маурицијуса са којим иначе имамо добре контакте.

"Србија је подржала Маурицијус у случају њиховог територијалног интегритета и придружила се њиховим декларацијама и резолуцијама у УН. У разговору он је рекао да нема промене њиховог става", наводи Дачић. 

Дачић је, иначе, за косовску делегацију рекао да је на заседању УН била инкогнито јер Косово није чланица УН.

Шеф дипломатије сматра да је Србија на прави начин искористила своје присуство на Генералној скупштини, а нарочито га радује то што су разговарали са представницима земаља које нису признале независност Косова и што та позиција неће бити промењена у наредном периоду.

Сигуран је, каже, да "Косово неће победити Србију пред Унеском".

"Наравно, треба да радимо континуирано на томе и спремно дочекујемо сва евентуална гласања у међународним организацијама, нарочито када је Унеско у питању. Могу са великом сигурношћу да кажем, иако не знамо да ли ће се Косово пријавити за чланство, да ће, ако се пријаве, изгубити поново", каже Дачић. 

Он је нагласио да у предстојећем периоду, заједно са председником Србије Александром Вучићем, има читав низ обавеза које обухватају посете, контакте и међусобну подршку.

"Реч је о земљама које су традиционално пријатељске, а нико код њих није био и по неколико деценија. Земље које траже контаке са Србијом, које Србији нуде послове које наше фирме тамо могу да раде", закључио је Дачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво