Нова странка: Хитна акција и 10 мера за исправљање грешака београдске власти

На трибини о урбанизму и планирању у Београду, Нова странка је представила хитну акцију и 10 трајних мера за поправљање, како је оцењено, "катастрофалног стања у тој области за које је одговорна власт".

Председница Савета Нове странке Весна Ракић Водинелић указала је на бројне проблеме које је Београђанима донео нови Закон о становању и одржавању зграда.

"Тај закон уводи неке категорије које нису довљно јасне, али оно што је јасно је да ће то довести до нових намета за свакодневни живот грађана", рекла је Весна Ракић Водинелић.

Додала је и да се поставља питање докле ти намети могу да се подносе и да ли је оно што се добија преко управника зграда довољно да се издржи и тај нови намет.

Члан Савета Нове странке архитекта Марин Кресић је рекао да је припремљена хитна акција и десет трајних мера који ће та партија спровести у Београду, уколико јој грађани на предстојећим изборима укажу поверење.

Кресић је навео и да се та странка залаже за заустављање "свих незаконитих и штетних пројеката актулене власти при поклањању градског земљишта привилегованим, попут 'Београда на води'".

Истакао је и да је неопходно да се градским општинама врате надлежности, а у јавну управу уведу професионалци уместо политичара.

"Неопходно је спровести процес децентрализације тако да општине могу саме да доносе урбанистичке планове при чему је неопходно потпуно укључење јавности", рекао је Кресић и указао да би урбанистичко планирање у Београду требало да буде исто као у Барселони.

Према његовим речима, уз избацивање импровизације у планирању развоја града, ту спадају и реформа управе и ревизија јавних служби, као и увођење принципа потпуне јавности у рад.

Ревитализација и активирање напуштених простора, успостављање јавног саобраћаја који функционише укључујући и изградњу метроа, као и брига о здравој живоној средини, такође спадају у трајна решења Нове странке за Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се