Вучић: Није реално постићи решења у региону без САД

Ако неко мисли да је могуће без САД постићи било какво решење проблема у региону, то просто није реално и нема додира са стварношћу, истакао је Александар Вучић. Председник Србије је у Њујорку имао више од 50 сусрета, а посетом је, каже, веома задовољан јер је имао прилику да разговара са бројним светским лидерима, али и са људима који имају утицај и различита виђења догађања на Балкану.

Председник Србије је рекао да су Сједињене Америчке Државе за нас један од највећих партнера у свету, као и да са њима разговарамо о свему и морамо заједнички да решимо проблеме.

Александар Вучић, који се синоћ у Њујорку састао са првом заменицом помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Елизабет Милард, пренео је да је разговор био добронамеран са обе стране, иако не лак, јер се разговарало о темама које нису пријатне.

"Када говоримо о билатералним односима, ту су теме на којима Американци инсистирају, као што је случај браће Битићи и паљење америчке амбасаде у Београду. Мислим да је важно да ниједан злочин не буде нерасветљен, пре свега, када говоримо о случају Битићи, било би добро када би наши органи тај посао завршили", објаснио је Вучић.

Додао је да је било речи и о много других тема.

"Имали смо друге теме које су говориле о све бољим билатералним односима наше две земље, и о већој економској сарадњи, привлачењу још већег броја инвеститора у наредном периоду. Наравно, разговарали смо и о Косову и Метохији и о ситуацији у целом региону", истакао је Вучић.

Председник је поновио да разговори нису били лаки, али да су неопходни, и да у политици не смете да се руководите емоцијама и очекујете да имате пријатне и лепе разговоре.

"Ако хоћете пријатне разговоре, немојте да се бавите овим послом, јер то не даје резултате", нагласио је Вучић.

Када је реч о случају браће Битићи, прецизирао је да САД траже хапшење лица одговорних за тај злочин. У вези са паљењем Амбасаде САД у Београду, они, према његовим речима, траже командну и политичку одговорност за оне који су, по њиховом мишљењу, утицали на то да полиција не обави свој посао како би требало.

"Ми смо говорили да је поступак за напад на Амбасаду одавно у току, као и да је судство у Србији независно, али и да не постоји ниједан разлог да се било шта зауставља на било који начин. Ми желимо и сматрамо да би било важно да се открију починиоци злочина над породицом Битићи. Мислимо да би то било важно за наше здравље, а не само за правду за породицу, што је такође важно. Надамо се да ћемо имати успеха", истакао је и додао да није ни тужилац ни судија да би то могао да обави.

Вучић је пренео да је Милардова била врло љубазна, а да теме нису увек оне које нам иду у прилог, па је битно да се решавају и да се њима бавимо.

"То је наш посао", закључио је Вучић у изјави новинарима.

"УН свесне значаја Западног Балкана"

Александар Вучић се, на крају вишедневне посете Њујорку и учешћа на заседању Генералне скупштине УН, састао са генералним секретаром те светске организације Антониом Гутересом и изразио уверење да УН постају све свесније значаја нашег региона.

"Имао сам састанак са генералним секретаром УН Гутересом. Разговарали смо и о ономе што је његов посао унутар УН и свим проблемима на Балкану. Мислим да УН постају све свесније значаја нашег региона, али и проблема који би могао да постоји на Западном Балкану", рекао је Вучић новинарима.

Пренео је и да је разговарано и о утицају Србије, као и да Гутерес веома цени њен утицај у региону и да добро разуме оно што Србија ради.

"Консултовали смо се и тражио је мишљење Србије о неким другим регионалним питањима. Гледао сам да се држим по страни за све ствари који се не тичу директно Србије, јер знам колико су ти проблеми дубоки и како их је тешко решавати", рекао је председник Србије.

Више од 50 састанака у Њујорку

Председник Србије је, на крају вишедневне посете Њујорку, рекао да је веома задовољан јер је имао прилику да се састане са бројним светским лидерима, али и да размени речи са људима који имају утицај и различита виђења на догађања на Балкану.

"Веома сам задовољан свеукупном посетом Њујорку и покушаћемо да направимо комплетан списак свих разговора које смо имали, од државника, председника, премијера, министара, људи који припадају различитим организацијама", рекао је Вучић.

Током боравка у Њујорку, председник Србије састао се са више од 50 званичника земаља и организација света.

Разговарао је и са Џорџом и Алексом Соросом, који су желели, како је пренео, да чују каква су наша виђења догађаја на Балкану, ситуације и будућности у региону.

"То је прилика да своје погледе изнесемо на најразличитијим, најважнијим местима у свету, као и да чујемо како размишљају сви они који немају обавезу да увек мисле како ми мислимо", објаснио је Вучић.

Изразио је уверење да је делегација Србије, коју је предводио, добро представљала нашу земљу у УН, као државу која није од највећег значаја за човечанство.

"Имали смо добрих састанака, уважени смо на многим местима, мислим да није било ни негативних коментара и реакција на наш говор", указао је председник Србије.

Наиме, додао је, на говор председника једне државе на заседању Генералне скупштине УН не постоји право на реплику, али зато у дискусији је могуће коментарисати и критиковати.

С тим у вези, Вучић је изразио задовољство што и у дискусијама није било дефакто критика.

"Мислим да је све добро било и да смо много важних контаката остварили", закључио је Вучић.

Додао је да се сада са велике светске сцене враћа у Србију, где ће покушати да покаже нашим грађанима да могу да живе боље и имају бољи стандард, као и да није све било узалудно.

С тим у вези је најавио да ће у понедељак присуствовати отварању пута Жагубица–Крепољин, а у уторак отварању нове фабрике у Шапцу, "Јазаки", о којој се много говорило.

Додао је и да ће у недељу познатом светском глумцу Рејфу Фајнсу уручити српско држављанство. Оценио је да је то одлична ствар по нашу земљу, посебно имајући у виду што Фајнс не прихвата српско држављанство због пара, већ зато што, како каже, стварно воли Србију.

"Договорено да премијер Белгије посети Србију"

Иначе, Вучић је током боравка у Њујорку остварио одличне контакте са светским лидерима, а то најбоље сведочи сусрет који је данас имао, током давања изјаве српским новинарима, са белгијским премијером Шарлом Мишелом у седишту УН.

За време давања изјава новинарима, пролазио је белгијски премијер, који се, видевши Вучића, зауставио и срдачно поздравио. Вучић му је рекао да управо говори о њему и разговорима које је водио с њим, на шта се шеф белгијске владе насмејао.

Председник Вучић је био посебно задовољан разговором са Мишелом, оценивши да су му се "врата наде" шире отворила пошто званични Брисел жели да снажније подржи бржи пут наше земље у ЕУ.

"Важно је зато што је Мишел говорио управо о томе. Чини ми се да први пут озбиљно размишљају о пријему Србије у ЕУ и то су одлични сигнали за нашу земљу и то показује колико су грађани Србије поштовани и то је веома добро", рекао је Вучић.

Договорено је, како је пренео, и да премијер Белгије ускоро посети Србију.

То би била прва посета после више деценија председника белгијске владе Србији, пошто су до сада посете биле на нижем, односно министарском нивоу.

"Белгија жели да помогне што бржем уласку Србије у ЕУ"

Вучић је раније новинарима рекао да је био изненађен и захтевом за билатералу, али и садржајем разговора са Мишелом.

"Очекивао сам да ћемо разговарати о малим проблемима које имамо око једне приватне белгијске компаније ('Енергозелен'), уз све добре ствари које имамо од 'Делеза' па надаље. Тема је била – жеља Белгије да се што више упозна са ситуцијом у Србији", објаснио је Вучић.

Како је рекао, Белгија жели да помогне што бржем уласку Србије у ЕУ.

"Када је тако заинтересована једна Белгија, на такав начин, морам рећи да су ми се некако врата наде шире отворила, посебно што је желео да чује српску страну, наше аргументе, шта мислимо о Косову и Метохији, владавини права, о релативном брзом учлањењу у Унију. Веома сам захвалан премијеру Белгије на таквим порукама", поручио је Вучић.

Председник Србије је упознао Мишела са резултатима економских реформи и плановима за даљи развој српске економије и додао да је Србија много урадила на измени пословне климе.

Како је рекао, за обе земље било би значајно уколико би био повећан интерес белгијских инвеститора за улагање у Србији, нарочито у области енергетике, пољопривреде и инфраструктурних пројеката.

Председник Вучић је истакао да су билатерални односи добри и захвалио на активној подршци Белгије европском путу Србије. 

Нагласио је и да је Србија снажно привржена дијалогу са Приштином и додао да очекује да приштинска страна конструктивно приступи имплементацији Бриселског споразума, а такође је саговорника обавестио о покретању унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

Мишел је изразио велико интересовање за Србију, као и за ставове српских званичника и евроинтеграције, позитивно оценивши европски пут Србије и наставак дијалога са Приштином.
Истакао је да је неопходно радити на унапређењу економске сарадње Белгије и Србије ради јачања привреде двеју земаља. 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво