"Формирање ЗСО на основу договора Београда и Приштине а не одлуке судова"

Српска листа осудила је изјаву специјалне представнице ЕУ на Косову и Метохији Наталије Апостолове да ће Заједница српских општина (ЗСО) бити формирана у складу са одлуком Уставног суда у Приштини.

У саопштењу Српска листа је навела да је формирање ЗСО обавеза Приштине која је проистекла из договора у Бриселу и потписана између Београда и Приштине, "а не на основу некаквих одлука неких судова".

"Српска листа и српски народ никада неће прихватити формирање ЗСО мимо онога што је београдски преговарачки тим потписао. То што је формирање Заједнице српских општина до сада одлагано не значи да смо заборавни и да ћемо прећи преко својих интереса", наводи се у саопштењу.

Српска листа је додала да је изненађена изјавом специјалне представнице ЕУ која у процесу преговора, како се наводи, мора бити неутрални посредник.

"Ако је изјава госпође Апостолове став ЕУ, онда нас то разочарава, јер то значи да Унија не поштује чак ни оне договоре чији су гарант спровођења. Српска листа неће одустати ни за милиметар када је у питању формирање ЗСО и на томе ће непрестано инстистирати пред представницима Албанаца, али и међународних организација", пише у саопштењу.

Шефица канцеларије Европске уније (ЕУ) на Косову Наталија Апостолова изјавила је раније да Заједница општина са српском већином треба да буде формирана на основу закона и одлуке косовског Уставног суда.

У интервју за дневник Зери, Апостолова је рекла да је и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини у косовском парламенту изјавила да очекује да Заједница не буде паралелна структура већ да се њом обезбеди укључивање Срба у институције и да ће Заједница бити корисна за све стране.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи