ДЈБ критиковао Мају Гојковић

Покрет Доста је било оценио је да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић приредила "још једну лицемрену представу за јавност" када је на седници парламента у четвртак заплакала "представљајући себе као жртву измишљених увреда" опозиционих посланика.

ДЈБ оцењује да Гојковић покушала да прикрије "брутално" вређање које је кулминирало одузмањем речи народној посланици ДЈБ Љупки Михајловској.

Гојковић је на седници у четвртак заплакала увређена јер је опозиција оптужила да је дискирминисала посланицу ДЈБ Михајловску којој није дала реч.

"Начин на који дискриминишете особе са инвалидитетом у овој скупштини је превазишао сваку меру. Ако ви нисте чули да се се госпођа Михајловски јавила за реч, да је покушала да говори док сте се ви претварали да је не чујете, а она не може да устане и да дође до микрофона, стварно треба да јој се извинете", рекла је посланица Демократске странке Александра Јерков Маји Гојковић која је после тога рекла да су то најтеже увреде које су јој упућене, а потом се и заплака.

По оцени ДЈБ, Гојковић је наставила уобичајену праксу вођења скупштинских заседања: без слушања одузимала је реч опозиционим посланицима, оптуживали их за увредљиво добацивање, не дозвољавајући им реплике, док посланицима владајуће већине дозвољава да најгрубље вређају посланике опозиције.

"Тако је посланик СНС-а Марко Атлагић вређао кога је стигао, а на расипање увреда надовезао се и Маријан Ристичевић. Међутим, омаловажавање посланика и Скупштине Србије достигло је врхунац када је Маја Гојковић посланици ДЈБ Љупки Михајловској одузела реч и право да искористи преостало време за расправу. Иако је Гојковићева одбацила оптужбе да дискриминише посланике са инвалидитетом, чињенице и снимци из парламента показују нешто друго", наводи се у саопштењу ДЈБ.

По оцени ДЈБ, Гојковић се правила "невешта", и тобоже није видела посланицу Михајловски која је и почела да говори из последње клупе.

ДЈБ наводи и да је раније одлуком председнице Скупштине посланица Михајловски која је у инвалидским колицима, седи у последњем реду који није намењен посланицима, већ стручним сарадницима Скупштине.

"Посланица седи у 'магарећој клупи' уместо да седи у првим редовима до којих је могуће стићи у инвалидским колицима", пише зато у сапштењу.

ДЈБ је изразио незадовољство начином на који су медији описали догађај на седници, наводећи да су од председнице Скупштине "већ навикли на самовољу и увредљиво понашање", а да их "забрињава прећутна сагласност медија који преносећи фарсу, не ализирајући снимке и скупштине и не узимајући изјаве опозиционих посланика, и тако омогућавају Маји Гојковић да несметано понижава парламент".

ДЈБ је подсетио да од Маје Гојковић захтева да закаже седницу Скупштине Србије на којој би се расправљало о њеном смењивању, што она не чини, и да Гојковић не одговара на посланичка питања иако јој је то законска обавеза.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се