Тачи: Дијалог ће бити закључен коначним споразумом

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да ће дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине бити настављен у нади да ће он бити закључен коначним споразумом, што би, како је рекао, значило "признавање узајамних реалности и сигурну будућност обе земље у европској перспективи".

Хашим Тачи, који присуствује заседању Генералне скупштине УН, је у интервјуу за Глас Америке на албанском језику рекао да је то потврђено синоћ на састанку лидера западнобалканске шеторке са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, на којем је закључено и да се тај процес мора одвијати "брже и динамичније".

Косовски председник је рекао да нормализација значи признавање стварности у, како је рекао, "обема земљама", што нужно не значи и да Србија призна косовску независност.

"Признање Косова од Србије се не може очекивати одмах, али је то незаустављив процес и то ће се десити пре или касније, али је рано спекулисати или прејудицирати како ће се коначни споразум закључити. Али, ми ћемо радити да се то деси на крају овог процеса", казао је Тачи.

Признавање реалности и споразум између наше две земље, уз посредовање ЕУ и пуне подршке САД, значи више мира, стабилности и добросуседских односа не само између Београда и Приштине, већ и за цели регион Западног Балкана, каже косовски председник.

Зато је и на састанку са виском представницом Могерини, потврђено да морамо брже и динамичније да се крећемо у том процесу, рекао је Тачи и додао да циљ Косова јесте чланство у Уједињеним нацијама.

Упитан да ли постоји могућност за чланство Косова у ЕУ и без признања Србије, Тачи каже да када се оствари потпуна нормализацију односа онда "нико нема право ни морално ни политичко, ни међународна заједница да стави вето за Косово у Савету безбедности".

Објашњавајући шта подразумева под пуном нормализацијом односа Београда и Приштине, косовски председник каже да то значи препознавање заједничке стварности.

"Ми смо суверене земље, имамо сигурну европску перспективу. Изградња добросуседских односа према европским критеријумима и стандардима међусобне институционалне сарадње, без ометања, већ олакшавајући једна другој пут према европској перспективи", тврди косовски председник.

Тачи је раније најавио да ће се о  "коначном споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине грађани Косова изјашњавати на референдуму".

На питање да ли заиста сматра да је тај вид изјашњавања потребан, он каже да је реч о историјском документу.

Како каже, грађани Косова желе да се Косово креће што брже ка чланству у НАТО и европској перспективи.

"Наглашавам да европска будућност Косова и европска будућност саме Србије зависи од нормализације наших билатералних односа, јер са овако затегнутим односима нећемо моћи да се брзо крећемо, глатко и продуктивно. Напротив, можемо да пређемо у нову статус кво фазу за коју ће високу цену платити обе наше земље и народи", сматра Тачи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи