Aпостолова: ЕУ очекује конструктивну улогу Приштине у дијалогу

Европска унија очекује од нове косовске владе да игра активну и конструктивну улогу у региону и да ради заједно са Београдом како би се обезбедио квалитативни напредак у дијалогу Београда и Приштине, рекла је шефица канцеларије ЕУ у Приштини Наталија Апостолова.

"Споразуми постигнути у том контексту треба да буду примењени у потпуности", рекла је Наталија Апостолова за Јуропијен Вестерн Балканс и Танјуг.

ЕУ тражи од новоформиране владе да почне одмах да ради на јачању институција и примени неопходних реформи, нарочито у области владавине права, борбе против корупције и побољшања економије, додала је она.

Од кључног значаја је, како је истакла, да Косово испуни услове за визну либерализацију тако што ће учинити напредак у споразуму о демаркацији са Црном Гором и предузети акције у борби против корупције и организованог криминала.

Говорећи о формирању Заједнице српске општине, Апостолова каже да су се Београд и Приштина обавезали на напредак на европском путу и да су се у том смисли договорили да нормализују односе путем дијалога уз посредовање ЕУ.

Дијалог служи интересима Косова и Србије, а нормализацијом односа Београд и Приштина доприносе побољшању своје безбедности и стабилности, напретку, као и у целом региону.

Подсетивши да су споразуми постигнути у дијалогу међународне обавезе Београда и Приштине, Апостолова је истакла да би њихово непримењивање "имало негативне последице по кредибилитет, поузданост и положај Косова и Србије".

"Према Споразуму о стабилизацији и придруживању, Косово је правно обавезно да ради на даљој нормализацији односа са Србијом у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ. Косово има уговорену обавезу да примени оно што је договорено", рекла је она.

Када је реч о Србији питање нормализације односа са Приштином, обухваћено је Поглављем 35 у приступним преговорима.

Нормализација ће, како је објаснила, ићи упоредо са приступим преговорима и ЕУ је кроз поглавље 35 изнела детаљне захтеве које Србија треба да испуни током преговарачког процеса.

"Заједница српских општина неће бити паралелна влада на Косову и неће усвајати сопствене законе. Она ће бити успостављена у оквиру постојећег правног и управног оквира Косова. ЗСО није претња за интегритет Косова. Напротив, она може да ојача и обогати Косово", навелла је Апостолова.

ЗСО ће, према њеним речима, омогућити српској заједници на Косову да се интегрише и учествује у косовском друштву, у уставним оквирима Косова и може да буде корак напред ка снажнијем и стабилнијем, а не слабијем Косову.

Такође, додала је, Заједница српских општина ће "омогућити српској заједници да се осећа као код куће на Косову".

Она ће омогућити косовским Србима да управљају и координирају аспектима живота своје заједнице и пружиће им осећај безбедности, удобности и локалног власништва.

"Заједница српских општина треба да понуди косовским Србима независне, а ипак транспарентне начине управљања и финансирања неких њихових свакодневних потреба", рекла је Апостолова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи