Парламент у понедељак о амандманима на просветне законе

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о два просветна закона - предлог Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о високом образовању. Расправа о амандманима заказана за понедељак.

Опозициони посланици, током скупштинске расправе о два просветна закона, највише су критиковали то што ће убудуће министар да веруфикује избор директора школа, што се посао Националног просветног савета и Националног савета за високо образовање своди на саветодавну улогу, али и што се закони усвајају по хитном поступку, док посланици владајуће већине тврде да су критике неосноване.

 

Како кажу у владајућој већини, при избору директора школе задржава се иста процедура.

Посланица СРС Вјерица Радета сматра да је то што министар бира директоре школа озбиљана примедба и да је у супротности да децентрализацијом коју заступа СРС.

Она је упитала министра просвете Младена Шарчевића како ће као министар стати иза избора директора у Бољевцима, Пуковцу, Ритопеку, Дренови и другим местима у Србији, наводехци да то треба да раде локалне самоуправе, пре свега школски одбори.

Према њеном мишљењу, безбедност у школама је данас на веома ниском нивоу.

"Немојте да запошљавате пензионисане чуваре који немају права ништа да ураде, него само да отварају и затварају врата. Мора се урадити нешто да се подигне ниово безбедности у школи", сматра Радета.

Шарчевић јој је узвртати рекавши да је безбедност деце у школама приоритет, да су раније били довољни само дежурни наставници, али да је сада морао да се укључи и МУП.

Посланик владајуће већине Александар Малетић рекао је да већина опозиционих посланика није ни прочитала предлог Закона о основама система образовања и васпитања, да процедура при избору директора остаје иста само што ће на крају избор верификовати министар просвете.

Према томе, тврдња да ће министар постављати за директоре кадрове СНС - не стоји.

"Можда такво размишљање опозиционих посланика долази што они имају такву животну филозофију, што би своје блиске рођаке - сестре поставили у РИК, или очеве у ОИК. Вероватно би поставили блиске људе за директоре школа", рекао је Малетић. 

Александра Чабраја (независна посланица) рекла је да су просветни радници оптерећени бројним ваннаставним обавезама и да се свака реформа и све што се дешава у школству ломи преко њихових леђа и додала да ће гласати против доношења оба Закона.

Председник Одбора за образовање Муамер Зукорлић оценио је да је досадашњи избор директора школе био штетан, јер је било "разливања одговорности".

Он је рекао да ће убудуће постојати јасна адреса ко ће бити крив ако директор "не ваља".
Зукорлић је казао да је болно затворити било коју школу и додао да би се сачувале школе мора се сачувати село.

На предлоге два просветна закона - Закон о основама система образовања и васпитања и Закон о високом образовању стигло је 1.234 амандман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи