Брнабић: Већа сарадња са Кином у области образовања

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је на Петом дијалогу о образовним политикама Кине и земаља централне и источне Европе (ЦИЕ) да је образовање услов просперитета сваког друштва и најавила да ће сарадња са Кином бити интензивирана и у области образовање и науке. Министар просвете Младен Шарчевић је поручио да уз удруживање ресурса две земље могу да оставаре много боље резултате.

Ана Брнабић је навела да ће Влада Србије дати пуни допринос просветној сарадњи у оквиру иницијативе "Један појас, један пут" и сарадњи у механизму ЦИЕ.

Наводи да Србија пројекат "Један појас, један пут" сматра једном од најважнијих глобалних иницијатива, као и да велику пажњу поклања сарадњи са Кином у оквиру механизма "16 плус један".

"Академски кругови су покретачи просперитета. Сви смо свесни да на омладини и њеном образовању лежи будућност и просперитет сваке земље", нагласила је Брнабићева.

Подсетила је да је Србија започела реформу образовања и истакла да без одговарајућег образовног система нема развоја ниједног друштва.

"Верујем да ће овај дијалог допринети да се учврсте темељи образовања, што је услов за просперитет сваког друштва", навела је Брнабићева, додајући да се у Новом Саду окупља интелектуална елита из Кине и Европе.

Напоменула је да ће Нови Сад бити омладинска престоница Европе 2019. и постати центар за младе, за иновативне идеје које ће се реализовати на међународном нивоу.

Подсетила је да је формат "16 плус један" успостављен у Варшави 2012. и да доприноси развоју свих учесница и да је допринео јачању укупне сарадње, већем и бољем повезивању и бољим контактима.

Нагласила је да је ЦИЕ интегрални део шире сарадње Кине и ЕУ, имајући у виду да је 11 земаља региона чланице ЕУ, а преосталих пет на европском путу, са којима Кина има успостављену стратешку сарадњу.

Навела је да је на трећем састанку влада 2014. у Београду Србији указана посебна част и поверење и истакла да председник Србије Александар Вучић поклања изузетну пажњу том формату сарадње.

Поручила је да ће као нова премијерка Србије наставити да улаже напоре да се та сарадња још више појача.

Најавила је да ће Кина и земље ЦИЕ следећи састанак имати у Будимпешти 28. новембра и потврдила да ће учествовати.

Подсетила је да се у оквиру тог механизма јача политичка и економска сарадња, реализују инфраструктурни пројекти, граде мостови, пруге, хидроелектране и да постоје планови за дигитално повезивање на рути "Једна појас, један пут".

Брнабићева је додала да је 2017. година културне сарадње Кине и ЦИЕ, као и да ти сусрети могу да обухвате и сарадњу у здравству, туризму и многим другим областима. Премијерка Србије је најавила да ће Београд бити следећи домаћин градоначелника у оквиру механизма ЦИЕ.

Како је рекла, у омладини и њеном образовању лежи будућност, а Србија је импресионирана развојем Кине и у области образовања, тако да би требало радити на размени студената и образовних и научних институција, учењу кинеског језика и слично.

"Да младе припремимо за модерно доба, да стекну вештине и знања која ће их охрабривати да се боре за своје амбиције. Модерно друштво стално ставља нове изазове пред нас", истакла је премијерка Србије.

Навела је да реформа образовања подразумева целоживотно учење, образовање према потребама друштва, али и образовање које треба да покреће иновације и критичко мишљење, као и предузетништво.

"Желимо да уведемо модел концептуалног учења, како би млади стицали функционално и применљиво знање и да кроз свеобухватну реформу образовања повратимо поверење јавности у наш образовни систем", поручила је Брнабићева.

Навела је да треба повећати доступност образовања и модернизовати наставне планове и програме, према потребама друштва и наше економије, а све у циљу развоја привреде и достизања глобалне конкурентности.

Указала је да је учење о предузетништву веома важно за младе, а посебно за друштва са малим бројем становника као што је наше и да су предузетничке компетенције препознате као једна од осам вештина за живот у 21. веку.

"Наш стратешки развој мора бити заснован на развијању предузетничких компетенција код што већег броја чланова нашег друштва", нагласила је Брнабићева.

Подсетивши да је уведена авио-линија Београд–Пекинг, изразила је очекивање да ће то допринети још већој сарадњи две земље.

"Удруживањем ресурса до бољих резултата"

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је на Петом дијалогу о образовним политикама Кине и земаља централне и источне Европе (ЦИЕ) да треба да препознамо дугорочну перспективу за сарадњу са Кином, нагласивши да уз удруживање ресурса можемо да остваримо много боље резултате.

Изразио је очекивање да ће тај дијалог и сарадња у области образовања бити плодоносни на дводневном скупу, истакавши да је Кина у претходних 30 година имала велике промене у развоју.

"Постала је једна од водећих привреда у свету, највећи трговац робе. Импресиван развој је видљив на сваком кораку", навео је Шарчевић.

Министар је рекао треба унапредити образовање, науку и појачати покретање иновација, за шта је важно проширивање међународну сарадњу, а посебно са Кином у оквиру механизма "16 плус један".

Навео је да ће на том скупу у Новом Саду бити усвојена Новосадска декларација.

"Захваљујем свим делегацијама које су већ учествовале у раду на тексту Новосадске декларације, а надам се да ћемо данас моћи кроз дијалог да закључимо да та декларација буде одраз свих наших ставова", рекао је Шарчевић.

Та декларација, према његовим речима, биће путоказ и све оно што желимо да радимо у наредном периоду.

Нагласио је да је реформа образовања међу кључним приоритетима Владе на свим нивоима, од предшколског до високог, и да је покренута у више стратешких и реформских праваца.

"Ових дана усвајамо сет од седам нових закона", додао је он напоменувши да се реформише високо образовање, уводи дуално образовање, интернационализују још више студијски програми и уводи дигитализација у области образовања. То су основни стубови тога што смо покренули", рекао је министар просвете.

Истакао је да се уводе нови принципи за високо образовање како би оно било релевантније за привреду, као и да само квалитетно истраживање и наука могу да покрену иновације које су кључне за одрживи развој.

Изразио је очекивање да ће бити нових заједничких пројеката, инвестиција и програма за размену идеја, људи и јачање конкурентности.

Представници министарства образовања Кине и 16 земаља централне и источне Европе данас и сутра у Новом Саду разговарају о унапређењу образовне сарадње на Петом дијалогу о образовним политикама Кине и земаља ЦИЕ.

Отварању скупа присуствују и заменик министра образовања Кине Ду Џењуен, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић, покрајински премијер Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и амбасадор Кине Ли Манчанг.

На скупу који се одржава у згради Ректората Универзитета у Новом Саду учествују и заменици министара и други представници ресора образовања из земаља централне и источне Европе, који ће два дана разговарати о унапређењу образовне сарадње, праксе и усклађивања образовних стратегија ради јачања односа у тој области.

Поред скупа о образовним политикама, биће одржани четврти састанак конзорцијума високообразовних установа механизма "16 плус један", на којем ће учествовати представници најугледнијих кинеских и универзитета из централне и источне Европе.

Министар рударства и енергетике Александар Антић, који је и национални координатор за сарадњу у механизму Кина – ЦИЕЗ, и министар просвете Младен Шарчевић приредиће пријем у Галерији Матице српске.

Реч је о сарадњи у области образовања у формату Кине са 16 земаља ЦИЕ, који је, од успостављања 2012. године, израстао у механизам свеобухватне сарадње земаља региона са Кином.

Први дијалог о образовним политикама Кине и земаља ЦИЕ одржан је 2013. године у кинеском граду Чунгћингу, а затим су уследили Други дијалог у Тјенцину и Трећи који је одржан у Варшави.

Претходни, Четврти дијалог одржан је у октобру 2016. године у Пекингу.

Сарадња Кине и земаља централне и источне Европе интегрални је део глобалне свеобухватне иницијативе "Појас и пут", коју је покренуо кинески председник Си Ђинпинг 2013. године.

Србија има активну улогу у том механизму сарадње и била је домаћин Трећег састанка шефова влада Кине и земаља ЦИЕ у децембру 2014. године, када је тадашњи премијер Александар Вучић угостио премијере централне и источне Европе и премијера Кине Ли Кећанга.

Председник Србије Александар Вучић у мају ове године у Пекингу је учествовао на Првом међународном форуму лидера "Појас и пут" уз председнике још 28 држава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво