Дачић: Србија против унилатералних принудних мера

Министар спољних послова Ивице Дачића изјавио је на Министарском састанку Покрета несврстаних земаља у Њујорку да се Србија принципијелно противи једностраним принудним мерама и мешању у унутрашње ствари суверених држава.

"Снажно се залажемо и позивамо на уздржавање од претњи и решавање свих спорова мирним средствима, у складу с међународним правом и уз пуно поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета држава", рекао је Ивица Дачић.

Дачић је рекао да је Србија "осетила погубност једностраних принудних мера" и да на свом случају може да посведочи о трагичним последицама таквих одлука. 

"Србија се принципијелно противи доношењу и примени унилатералних принудних мера и уплитању у унутрашње ствари суверених држава. Снажно се залажемо и позивамо на уздржавање од претњи и решавање свих спорова мирним средствима, у складу с међународним правом и уз пуно поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета држава", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је одлука о употреби оружане силе против СРЈ била донета и извршена без одобрења Савета безбедности УН, чиме су повређена суверена права Србије, али и подривен ауторитет Савета безбедности.

Он је рекао да "становиште о наводној 'хуманитарној интервенцији' на Косову и Метохији, није било становиште Савета безбедности нити било којег другог кредибилног тела". 

"Позивање на 'хуманитарну интервенцију' као основу за употребу оружане силе, у оштрој је супротности са праксом Међународног суда правде и другим документима насталим под окриљем УН", рекао је Дачић.

Дачић је захвалио бројним чланицама Покрета које су, како је рекао, "остале доследне принципима владавине права у међународним оквирима, не признајући једнострано проглашену независност 'Косова', која је представљала повреду основних принципа Повеље УН, Хелсиншког завршног акта (ОЕБС), и резолуције СБ УН 1244 (1999)".

"Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Република Србија принципијелно брани међународно право и највиши ауторитет Савета безбедности на плану очувања међународног мира и безбедности. Свесни смо да није лако онима који данас стоје уз Србију у њеној праведној борби за очување територијалне целовитости и одбрану начела Повеље УН, као што је она деценијама стојала уз многе од вас у вашој борби за национално ослобођење и еманципацију од колонијалне управе", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је на скупу Несврстаних на маргинама генералне дебате у УН у Њујорку рекао да је Србија посвећена сарадњи с чланицама тог покрета и да подржава напоре да се по начелима Повеље УН направе кораци ка јачању улоге Несврстаних као заступника земаља у развоју и платформе за остварење њихових интереса.

Дачић је рекао да Србија, као једна од наследница Југославије, државе-оснивача Покрета несврстаних земаља, придаје велики значај улози Покрета који је "као својеврсна политичка алтернатива у периоду Хладног рата дуги низ година доприносио смањивању тензија и изградњи једног другачијег света, заснованог на универзалним, племенитим циљевима трајног мира и безбедности, суверене једнакости држава, социјалне правде, одрживог развоја и поштовања људских права".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи