Харадинај: Трепчу искористити за интеграцију севера Косова 

Косовски премијер Рамуш Хардинај, који је данас обишао "Трепчу", изјавио је да је тај рударски комбинат од изузетног значаја за Косово и да је влада заинтересована да га, како је рекао, искористи за "интеграцију севера у државни систем", пренела је телевизија "Клан Косова".

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да је косовска влада законски обавезна да предузме одговарајуће мере у вези са "Трепчом", истичући да постојећи закон даје улогу свима – рударима, Управном одбору, менаџменту и другим доносиоцима одлука преко Надзорног одбора.

"Заинтересовани смо да се ово предузеће у нашем економском, друштвеном животу и шире искористи као могућност за бољу интеграцију овог региона Косова, укључујући и север, да се пронађу праве формуле, да се укључе сви и пронађу свој интерес... у укупним активностима које следе. Такође смо у план управљања укључили и обогаћивање концентрата, прелазак у један други напреднији стаж", рекао је Харадинај током посете "Трепчи" у јужном делу Косовске Митровице.

Ова посета, како је рекао Харадинај, треба да се схвати као спремност на спровођење Закона о "Трепчи".

"Недопустиво је одлагање формирања Надзорног одбора, али је такође недопустиво да се дозволи да статус" "Трепче" "буде статус нерегистроване компаније која има потешкоће у раду", истакао је Харадинај, а преноси Канцеларија за медије косовске владе.

У постојећем закону је, додао је, "добро да се приходи, 20 одсто наплате дивиденде враћа заједници, тако да ако сви преузму свој део одговорности, 'Трепча' ће бити успешна прича, не само у економском погледу, већ и у другим димензијама".

Харадинај је обећао рударима да ће теме које се односе на категоризацију плата, на стаж рудара, као и на запошљавање чланова породица рудара бити третиране озбиљно.

Управник "Трепче" Ахмет Тмава рекао је да је компанија у финансијском смислу у стабилном стању, и да у оваквим околностима покушава да се сачува. Рекао је да непоштовање закона "Трепчу" ставља у положај правног вакуума.

"У финансијском смислу, предузеће је у стабилном стању, а ми покушавамо да такво стање и сачувамо у датим околностима... Нажалост, имамо рударе од 64 године, што није допуштено ниједном међународном нормом, и пожељно је да због њиховог бенефицираног радног стажа већ иду у пензију", рекао је Тмава.

Напоменуо је да у "Трепчи" има рудара чије здравствено стање није добро.

"Ове препреке су направљене јер, ако бисмо дошли... до повећања тог броја без објашњења, могли бисмо имати велике књиговодствене проблеме. А заједнички именитељ свих проблема, изазова времена, јесте у неспровођењу закона", рекао је Тмава.

Харадинај је обећао да ће до 20. октобра, поново посетити "Трепчу" да би поднео извештај о реализацији послова који су очекују од владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи