Вучић: Позвао сам Трампа да посети Србију

Детаљно сам образложио председнику САД зашто мислим да је важно да дође у Србију, а када смо се последњи пут руковали, Трамп је прихватио позив, рекао је председник Александар Вучић новинарима у Њујорку. Коментаришући сусрет са Емануелом Макроном, Вучић је рекао да је француски председник изјавио да Србија има пуну подршку Париза за свој европски пут.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је амерички председник Доналд Трамп прихватио његов позив да посети Србију.

"Када сам му упутио позив, детаљно сам образлагао зашто мислим да је важно да дође у Србију. Говорио сам о односу свих грађана у Србији према њему и америчкој политици, како ће га дочекати људи у Србији, зашто је то важно, као и да би његова појава показала колико Срби желе то пријатељство", рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Вучић је рекао да се на синоћњем пријему америчког председника и његове супруге за лидере који се налазе у Њујорку поводом заседања Генералне скупштине УН, чак четири пута руковао са Трампом, са којим је, чини му се, дуже од других имао прилике да разговара.

Захваљујући томе могао је да му изнесе разлоге зашто треба да дође у нашу земљу.

"Имао сам мало више времена од осталих да проведем у његовом друштву, захваљујући причи коју смо започели, ваљда и зато што сам из истог региона и са његовом супругом", истакао је Вучић.

О политици уопште су, каже, врло кратко разговарали, али је о Србији рекао све што је желео.

Пренео је да је, последњи пут када се с њим руковао, Трамп потврдио да је прихватио позив и да жели да дође у Србију.

Са Меланијом Трамп је, навео је српски председник, разговарао на мешавини српског и словеначког, тако да су се "одлично разумели", објаснио је.

"Она се трудила на словеначком, помало на српском, а ја највећи део на српском и помало на словеначком, оно мало што знам на том језику", указао је Вучић и приметио да је био лепо примљен на том пријему.

Пренео је и да му је председник Трамп рекао да личи на неког кошаркаша НБА.

"Макрон рекао да можемо да рачунамо на Париз"

Вучић је истакао да му је француски председник Емануел Макрон, у разговору на Блумберговом бизнис форуму, пренео да може да рачуна на подршку Париза за европски пут Србије, те нагласио да се Србија одлично представила ових дана у Њујорку.

"Председник Макрон је рекао да је сматрао да је Генерална скупштина УН најважнији догађај у Њујорку, али да је тек данас видео да је у ствари Блумберг бизнис форум можда најважнији догађај", пренео је Вучић новинарима.

Указао је да је на скупу, на којем је учествовао јутрос, имао прилике да разговара и са Мајклом Блумбергом, некадашњим градоначелником Њујорка, једним од најважнијих људи данас и у политичком и пословном свету.

"Имао сам прилику да разговарам и са председником Француске Емануелом Макроном. Имали смо веома срдачан сусрет. Велика част за једну земљу, бројчано и територијално малу, јесте чињеница да је председник Макрон све време знао и са ким говори, знао доста и о политици коју смо водили, честитао на тешким економским реформама које смо провели", објаснио је Вучић.

"Веома је важно да смо имали изванредну размену енергије и да је Макрон рекао одлазећи, када смо се руковали:

"Александре, рачунајте на Француску, пуну подршку Париза имате за ваш европски пут", истакао је он.

Казао је да су разговарали о економији, пре свега, и да су онда дошли до теме европског пута, те је председник Француске упутио јасну поруку.

"На самом бизнис форуму разговарао сам са људима из целог света, имао сусрете од председника Мађарске, Бугарске, представника Малте, до Намибије, са много земаља", нагласио је Вучић.

Констатовао је да је прошлог пута направио грешку када је отишао у Анголу што није посетио и Виндхук, главни град Намибије, земље која нам је важна не само због Косова и Метохије већ и за друге ствари у будућности.

С тим у вези је подсетио да је јуче имао важан састанак са колегом из Египта Ел Сисијем, са којима је разговарао о заједничкој сарадњи наменске и одбрамбене индустрије, у области туризма, привреде, као и да су договорене узајамне посете.

Указао је да ће данас имати и састанак са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

"За једну релативно малу земљу, као што је наша, то су огромне ствари", истакао је Вучић.

Пренео је да је, на пример, премијерка Норвешке, у клубу Србије у УН, под таблом наше земље, пристала да разговара са њим, а не да то буде негде у ходницима и на маргинама, као што то обично бива.

Подсетио је да се састао и са шведским премијером, шефом руске дипломатије и многим другим важним представницима земаља, додајући да би се састао и са шефом израелске владе Бенјамином Нетанјахуом да није морао да се врати у своју земљу након седнице УН, пошто је изражена жеља Израела да дође до састанка.

"Дачић обавио добар посао"

Такође је похвалио и шефа српске дипломатије Ивицу Дачића за прилажење америчком председнику Доналду Трампу:

"Добар је посао обавио и министар Дачић. Оно што су многи критиковали што је направио са Трампом, било је добро. Указао је и говорио о нашој Србији."

"Поносан сам што представљам нашу Србију у Њујорку. Мало је лидера земаља нашег значаја које могу да се похвале квалитетом и бројем сусрета", подвукао је Вучић.

Нагласио је да је то веома важно због политичке сигурности и стабилности које су неопходне за економски развој, за позивање инвеститора и тиме смањење незапослености, пре свега у корист средње класе и сиромашних.

"Зато идемо сада на повећање плата и пензија у нашој земљи, јер смо омогућили то фискалном консолидацијом. И средња класа и сиромашни у годинама које долазе моћи ће да живе боље. То нећемо моћи да урадимо без веће продуктивности, а већу продуктивност доносе дигитализација, веће знање, пре свега младих у вези са друштвеним мрежама, сајбер системима. Морамо да улажемо у то и учимо више", рекао је председник додајући да ћемо тада бити у светским токовима.

"Говорићу добро о Србији и региону"

Вучић је најавио да ће сутра, у обраћању Генералној скупштини УН у Њујорку, говорити о проблемима са којима се Србија суочава, али да ће фокус пре свега бити на будућности наше земље и региона.

"Покушаћу да имам нешто другачији приступ. Немамо ту врсту моћи, ни снаге, као што су имали неки други људи који могу да говоре понекад претећи, некада осуђујуће, понекад себе представљајући на најлепши начин, а све друге у лошем светлу. Ја ћу покушати да Србију представим у добром светлу, објективно, али ћу говорити добро и о свима у региону", поручио је Вучић у изјави новинарима.

Најавио је да ће покушати да на другачији начин представи будућност Србије и целог региона.

"Они из региона који дођу и критикују или нас или неке друге, ти лошу ствар раде за било кога од нас, јер инвеститори неће доћи. Ако добро говорите о целом региону, сви ће проћи добро, наравно ми најбоље, јер смо највећи и можемо и најбоље услове да понудимо инвеститорима, имамо добре законе и уредбе за то", подвукао је Вучић.

Рекао је да ће покушати да представи будућност Западног Балкана неупоредиво боље него што је неко види, као место где имамо велики потенцијал за раст, велики потенцијал за прихватање иновативних технологија, развој креативности код младих.

"Наравно, говорићу и о проблемима са којима се Србија суочава, али ће фокус мог говора бити на будућности", закључио је Вучић.

Вучић: Они нека нападају, ја се борим за Србију

Упитан за изјаву Саше Јанковића, који је рекао да ће га сачувати да не прође као некадашњи румунски председник Николаје Чаушеску, Вучић, који предводи делегацију Србије на 72. Генералној скупштини УН, на чијим маргинама је имао велики број сусрета са светским лидерима, рекао је да је чуо да "опозиција мирује и ништа не ради по цео дан, као и увек", а да је он задовољан оним што је ових дана урадио за Србију у америчкој метрополи.

"Веома сам задовољан и мислим да сте ви (новинари), шта год мислили, да ли подржавали политику коју водим или не, били задовољни радом, трудом и борбеношћу председника Србије", рекао је Вучић.

Указао је да је јуче напустио хотел у 7.20 и да се вратио у њега тек око 23.30, што је читавих 16 сати.

"За неке су то два, три или четири радна дана. За неке које сте поменули то је месец дана напорног рада. Ми смо успели то у једном дану уз пуну концентрацију да не обрукамо нашу земљу, већ да је представимо на јако добар начин и зато сам врло задовољан", истакао је Вучић.

Рекао је да је посао опозиције да га напада, јер шта би у супротном друго радили, нити би знали шта да раде.

"Немам ја проблем с тим. Само нека наставе с тим. Ми ћемо наставити да се боримо за Србију", закључио је Вучић.

Председник Вучић борави у Њујорку на заседању Генералне скупштине УН, где је имао и низ билатералних сусрета са светским званичницима. Вучић је јутрос присуствовао отварању Пословног форума "Блумберг глобал".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво