Дачић у Њујорку имао више билатералних састанака

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић имао је, на маргинама 72. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, билатералне састанке са министрима спољних послова Белорусије, Тринидада и Тобага и Либана, као и краће сусрете са председником хрватске владе и председником Боливије.

Ивица Дачић и председник хрватске владе Андреј Пленковић су током краћег сусрета размотрили билатералне односе две земље, као и ситуација у региону.

У разговору са својим колегом, министром иностраних послова Белорусије, Владимиром Макејем обострано је констатовано да две земље имају добре билатералне односе, као и да постоји простор за унапређење сарадње.

Министри су се сложили да постоји могућност за даље јачање економске сарадње, саопштило је Министарство спољних послова.

Министар Макеј истакао је да, имајући у виду традиционално пријатељске односе, Србија може да рачуна на подршку Белорусије по питањима која су од посебног значајна за нашу земљу.

У разговору са министром иностраних послова Тринидада и Тобага Денисом Моузесом, министар Дачић захвалио је на њиховој принципијелној позицији по питању КиМ и информисао саговорника о дијалогу Београда и Приштине.

Нагласио је да Тринидад и Тобаго може да рачуна на подршку Србије и подестио на програм стипендирања страних студената у Србији. 

Упутио је позив министру Моузесу да посети Србију у наредном периоду. 

Шеф дипломатије Тринидада и Тобага је подвукао да је позиција његове земље по питању КиМ позната и да се неће мењати. 

На састанку са министром иностраних послова Либана Жибран Басилом, министри су се сложили да Србија и Либан имају традиционално добре и пријатељске односе које треба неговати и унапређивати.

Министар Басил је указао на економске проблеме са којима се Либан суочава и предложио јачање економске сарадње.

Министар Дачић се сагласио и подвукао да постоји значајан простор за унапређење сарадње у области економије и позвао министра Басила да посети Србију почетком 2018. године. 

На маргинама заседања Генералне скупштине, министар Дачић имао је и кратак сусрет са председником Вишенационалне Државе Боливије Евом Моралесом.

Председник Боливије Моралес и министар Дачић констатовали су да су односи две земље добри и сложили се да постоји простор за продубљивање и унапређење сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво