Макалистер: Србија полако, али сигурно иде ка чланству у ЕУ

Србија постиже стални напредак у спровођењу амбициозног програма политичких, правних и економских реформи, сматра председник Спољнополитичког одбора Европског парламента и известилац ЕП за Србију Дејвид Макалистер.

У ауторском тексту за Јуропијен Вестерн Балканс каже да је то приметио током последње посете Београду, у августу.

Истиче да све док се Србија креће напред, сталожено и доследно, Брисел треба да подржи сваки корак ка заједничкој европској будућности.

"На пример, Србија је усвојила свеобухватан програм реформе управљања јавним финансијама, као и важне законе који се односе на регулаторну реформу, плате у јавном сектору и административне поступке", навео је он.

Истакао је да је развијена стратегија за електронску управу, усклађен је њен правни оквир и настављена промоција система запошљавања заснованог на заслугама.

Напредак је, према његовим речима, такође видљив и на економском плану. 

"Смањивањем буџетског дефицита и реструктурирањем јавних предузећа, Србија је успела да смањи домаће и спољне неравнотеже. Према подацима Светске банке, очекује се да ће привреда Србије ове године порасти за три одсто", прецизан је Макалистер.

Примећује, међутим, да је потребно више напора како би се осигурала слобода изражавања, заштита мањина, квалитет судства, приступ правди, мере у борби против корупције и укључивање цивилног друштва у процес приступања. 

"Како би даље напредовала на свом путу ка интеграцији у ЕУ, Србија би требало да да приоритет напорима у овим областима и покаже конкретна достигнућа", каже Макалистер.

Додаје да ЕУ, заузврат, мора остати ангажована у земљи и читавом региону Западног Балкана и пружити своју подршку када год је то потребно.

Истиче да се не ради о наметању решења ЕУ, већ о, како је рекао, слушању и напретку заједно.

"ЕУ ангажована у 600 пројеката" 

Подсетио је да је ЕУ већ далеко најважнији донатор неповратне помоћи Србији. 

Тренутно је, напомиње, ангажована у око 600 пројеката који подржавају програм реформи и развоја земље и помажу у припремама за чланство у ЕУ. 

"Многи од ових пројеката пружају врло конкретне предности за друштво – од обезбеђивања болничке опреме и изградње вртића, подршке иновативним компанијама и помоћи у борби против корупције", каже Макалистер.

Па ипак, указао је, да такви пројекти могу достићи свој пуни потенцијал и претворити се у јавну подршку за ЕУ и процес придруживања, једино ако су видљиви широм земље.

"Сви смо позвани да ефикасније комуницирамо у погледу степена и конкретних користи од ангажовања ЕУ у земљи (Србији)", прецизан је известилац ЕП за Србију.

Говорећи о региону који и даље карактеришу етничке тензије и поделе, Макалистер каже да добросуседски односи представљају основни услов за постизање политичке стабилности која је потребна за интеграцију у ЕУ.

"Зато треба да обезбедимо да тренутни дијалог између Београда и Приштине, под покровитељством ЕУ, иде унапред и помогне у решавању нерешених сукоба између Косова и Србије", казао је он.

Истиче да ће тежња ка чланству у ЕУ дати резултате само ако се спроведу темељне реформе. 

"Проширење ЕУ је дугорочан процес. Правне и структурне реформе и билатерални преговори неопходни су за испуњавање копенхашких критеријума и не могу се извршити преко ноћи", навео је Макалистер уверен да ће сваки мали корак на европском путу на крају довести до стабилности и безбедности на Западном Балкану. 

Због тога, указао је, Брисел мора да одржи перспективу чланства у ЕУ живом и блиско да сарађује да бисмо, како је нагласио, осигурали да заједничка визија, заједничка европска будућност, једног дана постане стварност. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво