Посланици о два образовна закона

Запослени у просвети мораће са 65 година живота да иду у пензију, последњу реч у именовању директора школе даваће министар просвете, а уводи се јединствени образовни број ученика, само су неке од новина које предвиђа предлог Закона о основама система образовања и васпитања. Опозиција замера што се у предлогу закона рад Националног просветног савета своди на саветодавну улогу. Опозиција је поднела чак 1.400 амандмана.

Посланици Скупштине Србије расправу о два просветна закона - предлог Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о високом образовању наставиће сутра. 

Предлог закона је у Скупштини посланицима представио министар просвете Младен Шарчевић који је рекао да су нова законска решења темељ квалитетном образовању, да се образовање усклади са развојем друштва. 

Предлогом је предвиђено повећање одговорности, ефикасности, али и економичности свих који учествују у образовном систему.

Министар је рекао да се предлогом закона проширује аутономија наставника, васпитача, стручних сарадника уз дефинисање одговорности, као и да је предвиђено веће укључивање родитеља у рад школе, али да су предвиђене и васпитно-диспциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад.

Он је подсетио да је реч о системском закону који је дефинисао кључне компентенције за целоживотно учење, као и вредновање рада запослених у просвети.

Предлогом је предвиђено и увођење поступности приликом одузимања лиценце наставницима, као и високе компентенције у избору директора, чије именовање ће на крају министар да верификује.

"До сада је то било да само министар потпише избор директора. Дефинисано је и разрешење директора, а предвиђено је малим процентом да обавља посао у настави", нагласио је министар.

Шарчевић је додао да у високом образовању можда има смисла да се продужава радни век наставника, али да у основним и средњим школама то нема смисла те ће наставници морати са 65 година да иду у пензију. У просветном систему је данас таквих око 900 наставника, подсетио је он.

Када је реч о Предлогу закона о високом образовању, предвиђено је да је услов за рангирање за упис у наредну студентску годину на терет буџета буде 48 ЕСП бодова. 

Такође, тај акт предвиђа формирање Савета послодаваца на свакој високошколској установи, како би се успоставила веза високог образовања и приведе.

Шарчевић је рекао да је предлогом закома предвиђено увођење индустријског предавача, али и менаџера на универзитету.

"Ректор, декан бира се на три године да могућношћу једног продужења", нагласио је министар.

Предлогом закона о високом образовању значајно се унапређује систем акредитације кроз оснивање Националног тела за акредитацију, уводе се нови стандарди, као и поступак жалбе и процедуре за издавање дозволе за рад и упис студената тек након завршене акредитације.

Министар je рекао да је министар тренутно само "стилска фигура" и да није имао никакве овлаштења при избору директора, те да су на чело школе могли да дођу лоши руководиоци, а да се то после "лечи" у дугим поступцима.

"Идемо на захтеве да људи који ће бити на руководећим позицијама буду са високим компетицијама", нагласио је Шарчевић.

Процедура ће, како је рекао, као и до сада бити испоштована, избор ће проћи све инстанце - од колектива, конкурса, школског одбора, локалне самоуправе, покрајине, а на крају ће министар, односно тимови све то да верификују.

Како је рекао дефинисано је и разрешење директора.

Опозиција: Централизација моћи у министарству

Представници опозиције критиковали су предлог Закона о основама система образовања и васпитања, јер су уверени да ће сва власт у том сегменту друштва бити централизована у министарству, док министар тврди да су предложеним законом омогућене велике компетенције у избору директора, те да министар на крају то само верификује. 

Посланица НС - ПСС Санда Рашковић Ивић тврди, међутим, да ће министар просвете предложеним Законом бирати директоре у 2.500 школа, да ће имати могућност да преиначи одлуку школског одбора, те да то може да доведе до негодовања наставника и родитеља.

Она каже и да можемо доћи у ситуацију да 10 одсто родитеља и наставника буду незадовољни избором директора, а то ће значити да ће у 250 школа ситуација бити као у земунској основној школи, у којој су ђаци,и родитељи и наставници штрајковали због смене директора. 

Предложени закон, према њеним речима, не води ка избору најбољих кадрова, већ најподобнијих и најпослушнијих. 

Посланик Жарко Кораћ такође је рекао да није добро да се на једном мести води комплетна просветна политика нити што се национални просветни савет своди на саветодавно тело.

Лидер радикала Војислав Шешељ рекао је да се треба вратити унифицираним уџбеницима и да држава поведе више рачуна шта стоји у тим уџбеницима.

Он је рекао и да је против пријемних испита јер ученик, како каже, не може у једном дану да покаже шта је научио током школовања, те да се мора поштовати диплома основних и средњих школа.

"Морамо се вратити просветним инспекцијама, да изненада долазе на часове, да се контролише квалит наставе, а честим тестирањем квалитет знања ученика", нагласио је он.

Он је рекао још да мигрант не треба да се укључују у наставу у постојећим школама, јер не знају српски језик и не могу да прате наставу, те да ће трпети деца из Србије.

Лидер радикала осврнуо се и на протест родитеља у ОШ "Светозар Милетић" у Земуну који већ трећу недељу не шаљу децу на наставу због смене директора. Он је рекао да је то једна од најбољих школа у Србији и да није случајно "што су родитељи и ђаци уз директора".

Покрет "Доста је било" најављује да ће поднети 400 амандмана на два Предлога закона. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво