"Трампов говор у УН одраз његових идеолошких позиција"

Претње које амерички председник Доналд Трамп упућује Северној Кореји и критике на рачун функционисања УН, позиције су које Трамп већ дуже време заступа, сматра асистент на Факултету политичких наука Милан Крстић.

"Ракеташ у самоубилачкој мисији", "САД желе хармомију и пријатељство али су делови света отишли дођавола!", само су неки од наслова и коментара на говор председника САД који је трајао 41 минут.

"Мене није изненадио говор Трампа јер је он те поруке и раније слао. То су идеолошке позиције које Доналд Трамп већ дуже време заступа", рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Милан Крстић.

Под јаким утиском Трамповог говора био је и председник Србије Александар Вучић, који први пут као шеф државе присуствује Генералној скупштини УН.

"Имамо негативно искуство из 90-тих и то нас подучава да не смемо да будемо у ситуацији каквој смо тада били," каже Крстић. 

Према његовим речима, Генерална скупштина није тело које одлучује већ у којој се дискутује и из које шаљу поруке.

Крстић напомиње је потпредседник косовске владе Беџет Пацоли такође у Њујорку где врло интезивно лобира за чланство Косова у УН, због чега је, додаје, веома важна активна улога Србије.

У последње време говори се о могућности да Доналд Трамп посети Србију, међутим, како истиче Крстић, наш регион није приоритет.

"Ми смо у другој или трећој категорији приоритета САД", каже асистент на ФПН-у.

"Посета америчког председника би био изузетан чин за односе Србије и САД, али је то мало вероватно", истиче Крстић.

Већ дуго говоримо о томе да је Србија на некој "танкој жици" између Истока и Запада. Према речима Крстића, таква позиција је у овом тренутку одржива чак и нужна.

"У овом тренутку Србија је економски зависна од ЕУ, енергетски од Русије и у великој мери безбедносно од САД и дугорочно оваква позиција је неминовна, али фокус свакако треба да буде на чланству у ЕУ", закључио је Крстић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво