Одбор прихватио Предлоге закона о образовању

Скупштински Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, прихватио је два предлога закона – о високом образовању и основама система образовања и васпитања у начелу, који ће се сутра наћи пред посланицима.

Министар образовања Милан Шарчевић представио је укратко новине из Закона о високом образовању.

"Новим законом је предвиђено да услов за упис у наредну студентску годину на редовним студијама буде 48 ЕСП бодова. Такође, намера нам је била да се успостави веза између високог образовања и привреде. Зато је Законом предвиђено формирање Савета послодаваца на високошколским установама", рекао је Шарчевић.

Поменуо је и новине које се односе на могућност да наставници, истраживачи и студенти оснивају стартап компаније, а као предавачи могу да се ангажују експерти из привреде.

Посланик посланичке групе СНС-а и члан Одбора за образовање Михаило Јокић, подржао је предлог и рекао да је ово био последњи тренутак да се он донесе, "јер се последњи мењао чак осам пута".

Посебно је истакао да ће формирањем Националног тела за акредитацију и проверу квалитета које има правни статус многи проблеми у систему акредитације бити решени.

Новина је могућност студирања уз рад који омогућавају стицање практичних знања и вештина у складу са потребама тржишта рада, додао је.

Члан одбора из СНС-а Марко Атлагић каже да овим Законом треба да се приближимо стварним потребама, поздравио новине као што су оснивање Савета послодаваца, студирање уз рад, као и могућност довођења предавача ван радног односа који могу да пренесу своја искуства.

Како је речено на одбору, декан може да има два мандата по три године.

Посланик ЛДП-ЛСВ-СДА Жарко Кораћ критиковао је начин на који је рађен Закон, рекао да нису консултовани стручни људи да дају своје мишљење, да је постојећи Национални просветни савет био резултат скупштинског консенсуза, а и посланик Доста је било Ратко Јанков изнео је примедбе на Предлог закона.

Да овај Закон има предности, али и да се временом може мењати да би образовање било што квалитетније сматра Жарко Обрадовић из СПС-а.

Посланик Двери Бошко Обрадовић се осврнуо на новине у систему управљања и руковођења установама, оценивши да се власт концентрише, да ће министар бити тај који ће одређивати директоре али и да је "Болоња" доживела крах, да у просвети доминирају људи из приватног школства.

На његове примедбе реаговали су посланици СНС-а који су указали Обрадовићу да није добро упознат са предлогом закона и да мора да га прочита да би га коментарисао.

Муамер Зукорлић који је на челу Одбора истакао је да ће подржати све оно сто је добро у новом Закону као и да треба разматрати и оно са чим се неко не слаже и да се конструктивно заједно дође до квалитета.

"То што ви говорите је потпуно супротно од онога што заиста јесте. Ниједну стратешку одлуку не доноси министарство, влада нема власт, уведен је монопол академске заједнице", рекао је Зукорлић обративши се Обрадовићу.

Министар Шарчевић је изнео и новине Педлога закона о основама система образовања и васпитања, који је такође "прошао" скупштински Одбор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво