Вучић у Њујорку: Чуле су се тешке речи, Србија боље да буде ван радара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се свет данас налази у опасној и компликованој ситуацији, да се у седишту УН могло чути и "много тешких речи" у том контексту, те да је нама, као малој земљи, боље да останемо "изван сваког радара".

Александар Вучић је са новинарима у седишту УН разговарао после обраћања америчког председника Доналда Трампа, који се фокусирао на земље које сматра највећим безбедносним изазовом по светску заједницу, а посебно на Северну Кореју, а које је, по процени српског председника, наишло на веома подељен пријем и реаговања.

На питање Танјуга како оцењује актуелну ситуацију у свету, на трагу оцена да ће та питања бити доминантна и у дебати наседници  Генералне скупштине, Вучић је приметио да му се чини да постоје одређене паралеле са ситуацијом пред Први светски рат и неким другим историјским периодима и приликама.

"Мислим да је свет данас у веома опасној ситуацији. Много се тешких речи данас могло чути. Остаје да се види шта ће на то рећи представници Ирана, Венецуеле, Северне Кореје, али и Кине и других земаља", рекао је председник у изјави српским новинарима.

Вучић је истакао да је ситуација у свету врло компликована, а да је за нас, као бројчано и територијално малу земљу, боље да будемо тихи и "ван сваког радара", те да чувамо своју земљу и будућност наше деце.

Наше је, истакао је шеф српске државе, да урадимо све да никада не будемо на списку земља које је данас "у пакао слао амерички председник", да водимо паметну политику, да своју земљу и народ сачувамо и, ако је потребно, а јесте, боље је да и он као председник не показује ни свој, ни наш понос на сваком месту, да би нашу земљу сачували, штитећи, притом, интересе Србије и наших грађана.

Пажљиво је, каже, слушао говор америчког председника, а поразговарао је о њему и са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, са којим је имао билатерални сусрет у седишту УН, као и са представницима Сејшела, који у здању светске организације седе поред нас, а веома су нам важни, не само због односа у Унеску.

"Председник сам мале земље и не могу да говорим све што о томе мислим, али могу да кажем да ћемо сваку реч председника Трампа анализирати. Видела се дубока, дубока подељеност око његовог говора у сали Генералне скупштине УН", рекао је Вучић, који је раније данас у Њујорку имао низ билатералних састанака.

"Све друго што бих коментарисао нисам сигуран да би било у нашем интересу", истакао је.

Вучић је казао да је чуо данас неколико добрих порука, али и неколико за њега изненађујућих и тешких.

"Анализираћемо озбиљно, данима и недељама ћемо радити на Трамповом говору, као и на говорима неких других, да бисмо могли да пронађемо праве закључке за вођење српске политике у наредном периоду", рекао је председник.

Према његовим речима, тих 45 минута говора ћемо анализирати наредних 45 дана да бисмо извукли поуке како да се понашамо у будућности и шта је то што је најбоље за Србију.

"Идеална прилика за билатералне разговоре"

Председник Вучић имао је данас низ билатералних разговора у седишту УН, током којих је са саговорницима разматрао ситуацију у свету и региону, али и позвао на поспешивање економске сарадње.

Вучић је, у изјави новинарима, рекао да је учешће на седници Генералне скупштине УН идеална прилика за билатералне разговоре и да светска организација постаје поново важна, јер више не постоји униполаран свет.

Један од најважнијих билатералних сусрета био је, свакако, разговор са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

Вучић је с тим у вези истакао да је у првих седам месеци трговинска размена Србије и Русије достигла ниво од 1.470 милијарди евра, као и да је забележен највећи извоз из Србије до сада у висини од 567 милиона евра, као и да је тај раст остварен захваљујући увећаном извозу у висини од 25,08 одсто.

Рекао је да Србија извози трешње, јабуке, брескве, али не само сирово воће и поврће, већ ту има и фабричких производа и прерађевина.

Састанак са Лавровом, како је додао, био је најдужи и тицао се билатералних и светских питања.

"Успели смо да много ствари размотримо, све у сенци онога што је говорио на седници Генералне скупштине УН амерички председник Доналд Трамп. Разговарали смо о политичким темама. Рекао сам да Србија чврсто држи до своје војне неутралности, да нећемо бити чланица ни НАТО-а, али ни било ког другог војног блока, да ћемо штитити своју војну неутралност", поручио је Вучић.

На маргинама отварања 72. Генералне скупштине, Вучић је имао билатералне разговоре са норвешком премијерком Ерном Сулдберг, коју је позвао да дође у Београд, и како каже, очекује да ће ускоро уследити та посета.

Такође се састао и са румунским колегом Клаусом Јоханисом, те најавио да ће ускоро посетити Румунију.

Исто тако, састао се и са премијером Шведске Стефаном Левеном, којем је захвалио на инвестицијама из те земље и замолио да у Србију и даље долазе шведске компаније.

"Похвалио сам се да смо отворили 'Икеу', која успешно ради у Србији, као и да желимо још више инвестиција", рекао је Вучић.

Поред тога састао се и са министром сплољних послова Аустрије Себастијаном Курцом и имао и сусрете и разговоре са премијером Словеније и Хрватске, Миром Цераром и Андрејем Пленковићем, а поздравио је и македонског премијера Зорана Заева, те се у дужем разговору задржао са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Драганом Човићем и затим и председником Црне Горе Филипом Вујановићем.

"Разговарали смо о нашим стварима у региону. Задржао сам се дуго са Пленковићем са којим сам разговарао о билатералним односима, како да их поправимо, како да расте и економска сарадња", рекао је Вучић.

Са председником Црне Горе он је, каже, размотрио заједничке инфраструктурне пројекте, пре свега повезивање ауто-путем, односно ауто-пут Чачак–Пожега, у дужини од 31 километар и Пожега–Бољаре дуг 107 километара.

"Разговарали смо како теку радови", додао је Вучић.

Истакао је да је са својим саговорницима из региона разменио мишљење о стању у Босни и Херцеговини, додајући да је веома битно да се о томе разговара озбиљно и одговорно.

Такође се у седишту УН састао и са председавајућим 72. Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком и другим представницима светске организације.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво