Вулин и Додик о сарадњи у области наменске индустрије

Министар одбране Александар Вулин састао се у Бањалуци са председником Републике Српске Милорадом Додиком са којим је разговарао о наменској индустрији.

Како се наводи у саопштењу, Вулин је рекао да су се спроводећи политику Владе Србије, политику државе Србије и спроводећи наређење председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића упознали са наменском индустријом РС и њеним потенцијалима и добили прилику да председника Додика упознају са оним што је до сада постигнуто и договорено.

"Предложили смо конкретне моделе и конкретне планове како да дођемо до заједничког рада и заједничког ангажовања када је у питању наменска индустрија Републике Српске", рекао је Вулин.

Потенцијали те наменске су веома велики и у потпуности одговарају потребама Војске Србије и Министарства одбране, навео је Вулин.

Сходно томе можемо заједно да радимо, можемо да обезбедимо одређена улагања, чувања радних места, да обезбедимо да људи наставе да раде у овим фабрикама, али и свакако да се унапређују, додао је Вулин, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

"То су технолошки веома захтевни процеси и људи који у њима раде су људи о којима свакако треба посебно водити рачуна, јер утичу на бољи живот свих у заједници где живе и раде", рекао је министар.

Додао је да ће Министарство одбране наставити да сарађује са наменском индустријом Републике Српске.

"Обезбедићемо да се наше потребе договарају и усаглашавају и обезбедићемо могућност да можемо да уложимо, да можемо да се договоримо око власништва, да можемо да гарантујемо опстанак рада ових предузећа и њихов технолошки напредак", рекао је Вулин.

За Србију је то веома важно, не само из економских разлога већ и политичких, каже Вулин, јер на овај начин такође хоћемо да покажемо да политички односи, који су на највишем нивоу треба да буду праћени и економским.

"На овај начин показујемо колико је Србији стало до Републике Српске, до развоја, до живота њених грађана, до живота свих који су овде и свих који на овај начин могу да кажу да ће им свакако бити боље", каже Вулин.

Министарство одбране ће наставити да сарађује и са председником Републике Српске и са Владом Републике Српске и са представницима наменске индустрије и сходно томе може се рећи да је будућност наменске индустрије Републике Српске веома извесна и далеко боља, поручио је министар одбране.

Председник Додик је истакао да је данашњи разговор са министром Вулином била прилика да се разговара о сарадњи која је често на дневном реду састанака двеју земаља.

"Србија бележи значајне привредне успехе управо у чињеници да је реактивирала значајне погоне наменске индустрије која је извозно оријентисана. Српска производња те врсте је веома присутна на међународном тржишту и међународном привредном нивоу", каже Додик.

Неки потенцијали РС су веома коресподентни са Србијом и у том погледу се разговара, каже Додик.

"Веома сам захвалан министру Вулину и његовим сарадницима што су дошли у Републику Српску да разговарамо о могућим потенцијалима које имају наше фабрике наменске индустрије. Разговори су били доста успешни и постоје значајни интереси и са једне и са друге стране", закључио је Додик.

Вулин са Ђокићем о наменској индустрији

Министар Вулин се претходно састао са министром индустрије, енергетике и рударства РС Петром Ђокићем, а састанак је био посвећен детаљнијој сарадњи у области наменске индустрије.

Вулин и Ђокић састали су се са директорима предузећа из области наменске индустрије и разговарали о моделима успостављања снажније сарадње Републике Србије и Републике Српске у тој области, а састанку су присуствовали и в. д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић и начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић.

Према речима министра Вулина, политички односи између Републике Српске и Републике Србије су на највишем могућем нивоу и политички односи не треба да буду једино што нас повезује и спаја.

Економски односи такође морају да буду подигнути управо на ниво политичких односа који постоје, истакао је Вулин.

"Овде сам данас по наређењу председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и овде сам да радим на конкретним механизмима како да се помогне одбрамбена индустрија Републике Српске, како да се повеже са Министарством одбране Републике Србије, како да се унапреде њихови капацитети и да разговарамо о свим модалитетима нашег уласка у власништво, да разговарамо о свим модалитетима како да технологију, људе, традицију и све оно што одбрамбена индустрија Републике Српске поседује ставимо и у функцију Министарства одбране Србије", рекао је Вулин.

Додао је да те две земље имају дугу и успешну сарадњу са свим предузећима о којима је било речи.

"Имамо потребу и за технологијом и људима који раде у тим предузећима и само хоћемо да то подигнемо на један виши ниво. То је одлична могућност и да се задовоље потребе Војске Србије, али исто тако и да се унапреди и пословање али и живот људи у Републици Српској", рекао је Вулин.

Када се опорави високотехнолошко предузеће, као што је "Орао" или "Космос" или специјална фабрика мотора, чувају се најобразованији, инжењери, људи који су добро плаћени, људи који у технолошком смислу унапређују живот у својој средини, додао је Вулин.

"Управо то желимо да урадимо, желимо да помогнемо Републици Српској, а исто тако желимо да помогнемо и себи. Желимо да помогнемо својој индустрији, желимо да обезбедимо да знање и технологија који су нам потребни заиста буду и наши", рекао је министар Вулин.

Додао је да сматра да је то прави пут сарадње Србије и Републике Српске и да је то најбољи начин како помоћи једни другима.

"Наши политички односи су тако добри да економија мора да их следи и не сме да буде испод тога", поручио је министар Вулин.

Посебно је захвалио предузећу "Космос" јер су њихови стручњаци радили заједно са нашим ракеташима који су постигли изузетне резултате на гађању на полигону у Бугарској и, како је истакао, "да није било њихове стручности и технологије вероватно наш резултат не би био тако добар“.

"Морамо да радимо на конкретним моделима како да технологију, људе, традицију и оно што поседује Српска, када је реч о систему одбране, буде стављено на располагање Србији. Тиме ће се унапредити одбрана Србије, али и економски помоћи радницима и економији Српске", рекао је Вулин.

Вулин је додао да је Министарство одбране Србије посебно заинтересовано за ремонт ваздухопловних система, а реч је о вишемилионским финансијским оквирима.

"Ипак, важније од новца у овом тренутку је дугорочност којом се обезбеђује функционисање ових предузећа", истакао је Вулин.

Одговарајући на питања новинара, Вулин је рекао да се милионски износи у питању, с обзиром на то да се ремонт једног савременог ловца-авиона не може урадити са 100.000 евра.

Поручио је да су одрживост и дугорочност сарадње најбитнији у свему.

"У наредним данима дефинисати модел сарадње"

Ђокић је рекао да је данас сумирана дводневна активност коју заједно реализују Република Србија и Република Српска.

"Веома сам захвалан министру Вулину који је у име Владе Србије дошао са намером да помогне и настави интензивније да спроводи активност која је започета пре неколико година. Сада очекујемо да ће она добити додатни интензитет његовом активношћу на начин да ћемо бити у прилици да у наредном периоду битно променимо односе у погледу стања и функционисања три стратешка предузећа у Републици Српској - 'Орао', 'Космос' и Фабрика мотора специјалне намене 'Пале'", рекао је Ђокић.

Министар Ђокић је рекао да су договорили да ће у наредним данима дефинисати у правном смислу модел сарадње и начин како ће то функционисати.

Министри су договорили да би сва три предузећа требало да добију могућност да раде, ангажују своје капацитете и остваре добит.

"Спремни смо да размотримо све могућности, али најважнија је воља и спремност да се стање у тим предузећима промени у сарадњи са Владом Србије", нагласио је министар Ђокић и додао да је од велике важности оно што се могло видети у "Космосу", да је то предузеће, које су сви отписали, данас предузеће које стабилно послује и редовно извршава своје обавезе и има стабилне приливе.

Ипак, нагласио је Ђокић, капацитети "Космоса" нису у потпуности искоришћени и постоји иницијатива за његову приватизацију.

"Постоји иницијатива за продају 'Космоса'. Влада РС се о томе још није изјаснила, али је овај разговор био важан како би се видело шта се Влада Србије може ставити на располагање. Ипак, неће бити угрожена иницијатива која је дошла од партнера из Аустрије, могуће је да ће 'Космос' проћи кроз процес промене власништва", рекао је Ђокић.

У оквиру данашњег разговора кандидована су још два предузећа - "Творница пречишћивача Рогатица" и фабрика у Рудом које би могле бити предмет сарадње.

Пре састанка, министри Вулин и Ђокић обишли су предузеће "Космос" и састали се са директором Душаном Вјештицом и руководством предузећа.

Они су обишли погон израде готових производа, погон енергетике, Радну јединицу за ремонт електро-енергетике и Метролошку лабораторију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво