О чему су разговарали Дачић и Трамп

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је, током кратког сусрета у Њујорку, америчком председнику Доналду Трампу показао фотокопије насловних страна наших новина кад је Трамп изабран на ту функцију, јер су, како каже, највише Срби навијали за њега. Трамп је, како наводи Дачић, позитивно реаговао – било му је драго, навео је особу за контакт и питао да ли Ана Ивановић и даље игра тенис.

Ивица Дачић je, поводом, како је навео, разних сензационалистичких написа, рекао да су разни скупови прилика за неформалне сусрете и разговоре, какав је био његов јучерашњи сусрет са Доналдом Трампом.

"Тако сам и овога пута пре почетка скупа причао са Борисом Џонсоном о обележавању 180-годишњице дипломатских односа у Форин офису, са Мирославом Лајчаком о могућој пријави Косова за посматрача у УН, а америчком председнику Трампу, са којим сам се сусрео пре четири године, донео сам фотокопије насловних страна свих наших новина кад је изабран", изјавио је Дачић Танјугу.

Подсетио је на позив председника Србије Александра Вучића Трампу да посети Србију.

"Срби су највише навијали за њега", рекао је Дачић и додао да га Србија чека као првог америчког председника после Џералда Форда.

Трамп је, како наводи Дачић, позитивно реаговао, било му је драго и навео је особу за контакт. Такође је питао да ли Ана Ивановић и даље игра тенис.

Након што је шеф српске дипломатије искористио прилику на јучерашњем састанку о реформи УН да приђе Доналду Трампу и поразговара са њим, београдска штампа је изнела различите претпоставке о томе шта су Трамп и Дачић разговарали.

Иначе, Дачић је у Њујорку имао више билатералних састанака.

У разговору са министром спољних послова Киргизије Ерланом Абдилдајевом, указано је на важност пријатељских и традиционално добрих односа две земље, а Дачић је упутио позив министру да посети Србију.

Министар Абдилдајев истакао је да је њихова позиција о Косову чврста и да се неће мењати без обзира на исход предстојећих председничких избора у Киргизији и рекао да ће настојати да се његова билетерална посета реализује до краја године.

Дачић је разговарао и са новим администратором Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Ахимом Штајнером и на том састанку је обострано констатована добра сарадња Србије и УНДП-а.

Министар спољних послова састао се и са представницима Америчко-јеврејског комитета и у разговору је обострано изражена забринутост због све чешћих покушаја ревизије историје, негирања Холокауста и других злочина.

Разговарало се о заједничким пројектима попут изградње спомен-обележја жртвама из Другог светског рата.

Како се наводи у саопштењу министарства, Дачић се састао са директором Светске банке, председником Црне Горе Филипом Вујановићем, председавајућим Председништва БиХ Драганом Човићем, шефовима дипломатије Италије Анђелином Алфаном, Норвешке Бергеом Брендеом и Кеније Амином Мухамед.

То је прилика за кратак разговор о предстојећим обавезама током заседања Генералне скупштине, најважнијим међународним, као и билатералним питањима, истиче се у саопштењу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара