Дачић у Њујорку на састанку о реформи УН

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествује у Њујорку на састанку о реформи УН, којим председава председник САД Доналд Трамп.

Шеф српске дипломатије искористио је прилику да пре почетака састанка накратко поразговара са председавајућим Трампом.

Дачић је такође имао сусрете са генералним секретаром УН Антониом Гутересом и министром спољних послова Велике Британије Борисом Џонсоном.

"Данас ће бити низ билатералних сусрета, ја сам искористио прилику да накратко разговарам са многим учесницима који су били овде, са генералним секретаром Антонијом Гутересом, америчким председником Трампом, министром спољних послова Велике Британије Борисом Џонсоном и низом других државника, који су већ пристигли", рекао је Дачић.

Додао је да њега и председника Србије Александра Вучића, који предводи делегацију наше земље, чека много посла.

"Чекаће нас на десетине и стотине састанака у наредних пет дана", додао је Дачић.

Министар Ивица Дачић присуствовао је у Њујорку састанку на којем се разговарало о последицама урагана "Ирма" и помоћи угроженима.

Разговарао је и са министром спољних послова Киргистана Јерналом Абдилдајевим.

Министар у Њујорку учествује на већем броју скупова који се одржавају у УН, где ће представити ставове Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја.

Генерална дебата редовног 72. заседања Генералне скупштине Уједињених нација одржава се од 19. до 23. септембра.

Дачић ће 20. септембра учествовати и на радном доручку министара спољних послова земаља Западног Балкана са комесаром ЕУ за политику суседства и проширење, у организацији Регионалног савета за сарадњу.

Истог дана учествоваће и на министарском састанку Покрета несврстаних земаља, као и у отвореној дебати Савета безбедности УН о реформи система мировних операција.

Следећег дана, предвиђено је и његово учешће на неформалном ручку министара иностраних послова држава чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), у организацији Белорусије.

Учешће на генералној дебати биће прилика и за реализацију бројних Дачићевих билатералних сусрета.

Сусрети ће бити искоришћени за презентацију кључних спољнополитичких приоритета Србије, посебно оних на плану европских интеграција и у вези са Косовом и Метохијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се