ПСГ: Уважавање људских права - гаранција слободе

Поводом Недеље поноса и Параде поноса у Београду, Покрет слободних грађана је саопштио да људска права не смеју да зависе од тога да ли ће Србија бити у ЕУ, већ њихово поштовање мора представљати темељ сваког модерног друштва и вредност која се штити по сваку цену.

Одбор ПСГ-а за људска и мањинска права и родну равноправност навео је да су вредности слободног и демократског друштва базиране на остваривању права и слобода сваког грађанина, а прокламоване су водећим међународним документима, од којих већина чини и саставни део националног законодавства.

"Нажалост, један од кључних проблема у Србији представља чињеница да је велики број одредби позитивног права мртво слово на папиру, против чега се ПСГ бори од оснивања. Желимо да се слободе и права свих грађана једнако поштују и омогућавају несметаним уживањем", наводи се у саопштењу.

Према покрету, најбољу потврду да законодавство и његова примена нису у корелацији, представља последњи извештај Програма УН за развој (УНДП) у Србији, по коме ЛГБТ популација и особе које живе са ХИВ-ом спадају у најдискриминисаније групе у Србије.

У извештају је констатовано и да су ЛГБТ особе изложене дискриминацији у разним областима живота: здравству, запошљавању, образовању, приступу социјалним услугама.

"ЛГБТ особе су често жртве злочина из мржње и говора мржње, али ти злочини нису адекватно истражени, нема судских пресуда које их санкционишу на основу стварне или претпостављене сексуалне оријентације или родног идентитета", додаје се у саопштењу.

Покрет слободних грађана је подсетио да Србија данас треба да докаже да је друштво које је отворено и слободно и да је држава дужна да једнако штитити све своје грађане, додавши да је за чланице и чланове ПСГ-а заштита људских права кључна вредност на коме почива здраво демократско друштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво