Кирсте: На Србији у ком смеру ће ићи партнерство са НАТО

Политички саветник за Србију у Одељењу за политичка питања и безбедносну политику у НАТО-у Кнут Кирсте изјавио је да НАТО у потпуности поштује суверени избор Србије да буде војно неутрална и поручио да је на Србији да одреди у ком смеру ће се кретати њено партнерство са Алијансом.

Кнут Кирсте наводи да је Србија важан партнер за НАТО у региону Балкана и оценио да је она кључна за регионалну стабилност.

"Због тога сарађујемо са Србијом. Коначно, наше партнерство је добро за Србију и добро је за Алијансу", рекао је Кирсте у интервјуу за портал Јуропијен Вестерн Балканс и Танјуг.

Указао је на то да НАТО и Србија већ сарађују у различитим областима, укључујући реформу националних безбедносних снага и институција, научну сарадњу везану за безбедност и јавну дипломатију.

"Узимајући то у обзир, видим пуно потенцијала за јачу практичну и политичку сарадњу. НАТО је отворен за овакав развој, али је првенствено и коначно на Србији да сама одреди у ком смеру ће наше партнерство ићи", рекао је Кирсте.

Као један од аспеката у којем види потенцијал за унапређење партнерске сарадње Србије и НАТО наводи заједничке напоре у изградњи стабилности у кризним подручјима.

Додаје да НАТО и Србија разматрају рад на изградњи капацитета ирачког војног медицинског особља.

Наводи да би Ирак дефинитивно могао имати користи од дугогодишњег искуства Србије у војној медицини.

"Такође, морамо да радимо заједно у домену информисања јавности, тако да наше јавности могу имати одговарајуће разумевање о Алијанси и природи нашег партнерства и да се погрешна схватања могу превазићи. Наше партнерство може се развијати на начин сличан нашем односу сарадње са другим неутралним земљама попут Шведске, Финске или Аустрије", рекао је политички саветник за Србију у Одељењу за политичка питања и безбедносну политику у НАТО-у.

Оценио је да је Војска Србије значајно побољшала степен интероперабилности захваљујући учешћу у концепту оперативних способности НАТО.

"Кроз овај програм, Алијанса поставља стандарде за интероперабилност и помаже партнерима да се припреме за међународне мировне операције. Кроз НАТО, стотине српских војника и официра стекли су обуку и похађали курс за изградњу капацитета, који данас помажу Србији да пружи вредан допринос мировним мисијама УН и ЕУ. Наш тренинг такође помаже да особље Србије буде безбедније у току таквих мисија", рекао је Кирсте.

Додао је да, поред тога, НАТО и Србија имају преко 100 партнерских активности сваке године.

"Радимо заједно на реформи одбране и даљем јачању безбедносних структура. НАТО помаже Србији у уклањању опасног вишка муниције. Наши научници сарађују у изналажењу иновативних решења за заједничке безбедносне изазове. Из свих ових разлога, мислим да је наше партнерство чврсто и очекујем да ће се у будућности развијати, базирано на нашим заједничким интересима и у складу са политиком војне неутралности Србије", сматра Кирсте.

Осврнуо се и на Индивидуални акциони план партнерства, потписан пре две године, и поручио да је НАТО веома задовољан досадашњим напретком и да ће кроз своју канцеларију у Београду наставити са потпуном имплементацијом ИПАП-а, односно даљим јачањем практичне сарадње и политичког дијалога са Србијом.

Додао је да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поносан на своју снажну пријатељску везу са Србијом и да је имао продуктивну посету Београду 2015. године.

Кнут Кирсте је недавно у Београду учествовао на конференцији "Западна безбедносна архитектура и Србија - Изазови и дилеме" коју је организовао Центар за спољну политику. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво