Рикало: Оптужбе да сам злостављао Албанце су злонамерне

Косовски министар пољопривреде, шумарства и руралног развоја Ненад Рикало одбацио је оптужбе да је током рата на Косову злостављао Албанце као неистините и злонамерне, наводећи да је њихов циљ да дискредитују њега, Српску листу и новоформирану косовску владу.

Рикало је у изјави објављеној на сајту министарства пољопривреде навео да као "личност која је доказана ангажовањем за помирење међу заједницама и мултиетничко друштво", разуме ратне ране које још нису излечене, независно од тога коме припадају.

"Ни у једном тренутку нисам имао ничег лошег ни са једним косовским Албанцем. До 1999. играо сам кошарку, студирао и водио миран живот у Приштини. Нисам се свађао нити улазио у сукобе ни са једним комшијом. Сада видим да се некима од њих нисам свиђао, али верујем да сам са већином имао односе поштовања", навео је Рикало.

Истакао је да је од 2001. до 2003. године радио у министарству културе, омладине и спорта, а да је од 2003. године активно радио у цивилном сектору на помирењу заједница и развоју друштва.

"Можда то јавност не зна, али сам четири године био члан борда директора СОРОС-а заједно са Шпендом Ахметијем и Иљиром Дедом, а 2003. године сам са Аљбином Куртијем учествовао у оснивању КАН-а. Тада смо радили на стварању стратегије ненасилног рата за бољи живот и помирење међу народима Косова", навео је Рикало.

Указао је да је прекинуо сарадњу са Куртијем после оснивања покрета Самопредељење.

"Мени није одговарало што Самоопредељење користи насилне методе за постизање политичких циљева и од тада сам прекинуо сарадњу. У периоду до 2013. сам био део многих пројеката и иницијатива цивилног друштва, док сам од 2013. до 2017. био члан Централне изборне комисије у Приштини", рекао је Рикало.

Одбацио је оптужбе против чланова породице истичући да његов брат није био на Косову током 1998. и 1999. године, док је његов отац након два инфаркта био пензионисан.

"Они који воде кампању могу и даље да за себе измишљају лажи. Међутим, изабрали су погрешног човека. На Косову сам 18 година, јавна сам личност, увек присутан у медијима и ако је циљ некога да ме уплаши, у томе уопште није успео", рекао је Рикало.

Приштинска телевизија Кохависион (КТВ) пренела је раније оптужбе грађана из насеља Дарданија у Приштини да их је Рикало током рата "мучио, злостављао и да се увек појављивао у војној униформи и наоружан".

Косовски премијер Рамуш Харадинај је раније изјавио да је "са узнемирењем" примио информацију да је министар Рикало наводно злостављао и мучио Албанце у насељу Дарданија, али да надлежне институције немају званичне информације о томе.

У саопштењу из кабинета премијера наведено је да државно тужилаштво, Косовска обавештајна агенција и косовска полиција немају никакве информације да је Рикало учествовао у злостављању Албанаца током рата.

Харадинај је рекао да ће у сваком, а не само том случају, као премијер деловати у складу са законом и одговорностима које има.

У међувремену, Државно тужилаштво Косова је отворило истрагу поводом информација станара једне зграде у насељу Дарданија у Приштини, истичући да до сада нису имали информације о могућим кривичним делима која се стављају на терет Рикалу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво