Дојче веле: Србија и Црна Гора лидери приступног процеса

Будућност ЕУ је више од 27 земаља чланица, најавио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер. Остаје питање да ли ће та будућност да почне до 2025. и како ће се земље Западног Балкана груписати на вратима Уније?

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер искупио се овога пута и Западном Балкану и политици проширења. За разлику од почетка свог мандата када је широм региона био цитиран његов – испоставило се реалан, али емотивно прихваћен "петогодишњи ембарго" на улазак нових чланица у ЕУ – Јункер је овога пута у свом говору о "Стању Уније", најавио нова чланства у будућности. И не само то, он је проширење представио као инструмент стабилности ЕУ и изједначио га са Западним Балканом.

"Уколико желимо стабилније суседство морамо понудити кредибилну перспективу проширења земљама Западног Балкана. Током овог мандата Европске комисије и Европског парламента неће бити новог проширења, јер услови за пријем нису испуњени. Али у будућности ће ЕУ имати више од 27 земаља чланица", изјавио је Јункер и добио отворени аплауз на пленарном заседању Европског парламента.

Можда још и важније, у свом писму о намерама Европске комисије до краја мандата 2019. године, председник Јункер први пут је конкретизовао временски оквир и именовао прве кандидате за чланство у Унији.

Према његовим речима, са "перспективом до 2025. године" радиће се на "стратегији успешног приступања Србије и Црне Горе као водећих кандидата на Западном Балкану, са посебним тежиштем на владавини права, основним правима, борби против корупције и општој стабилности региона."

И док са једне стране стижу коментари да искусни председник Европске комисије заправо "није рекао ништа ново", да проширења за време његовог мандата свакако неће бити, чак ће се ЕУ и смањити изласком Велике Британије, други инсистирају на општем позитивном тону Јункерових речи које, сада обухвативши и Западни Балкан, у фокусу имају политику интеграција и ширења ЕУ као победу над разједињавањем и осипањем.

Ко је где и како даље?

То да се Западни Балкан вратио у фокус Европске уније била је порука Брисела током целе ове године. С једне стране, та пажња је последица поновног јачања и сређивања ствари унутар Уније која, након година непрестаних криза, полако стаје на ноге. С дуге стране, та пажња је изазвана и растом тензија и криза унутра региона.

Имајући у виду чињеницу да, ако ЕУ иде боље, боља ће бити и перспектива за Западни Балкан, европски аналитичари упозоравају да, ако се Европска унија врати у неко "кризно стање", то може поново да промени и Јункеров оквир за проширење.

"С обзиром на сва досадашња одлагања, тај процес би требало што пре да резултира новим чланствима. Истовремено он мора да задовољи очекивања земaља чланица, али и да донесе стварне и одрживе резултате на Балкану", каже за Дojче веле Корина Стратулат из Центра за европску политику у Бриселу.

Иако каже да свакако "има смисла, техничких разлога и конкретних чињеница" зашто би неке земље са Западног Балкана требало да буду међу првима које би заједно ушле у чланство ЕУ, Стратулатова подвлачи да ту има доста субјективног тумачења "ко је где и како даље", као и да неки политички разлози могу да доведу до прегруписавања у последњем тренутку.

У овом тренутку бар, Србија и Црна Гора слове за лидере приступног процеса. Председник Делегације Европског парламента за сарадњу са Србијом Едуард Кукан каже да ће током следећег мандата Европске комисије и Европског парламента (2019-2025) "Србија куцати на врата ЕУ, а ЕУ је неће пустити дуго да чека".

Исто важи и за Црну Гору, сматра Кукан и наглашава да Жан Клод Јункер није без разлога и "тим редом" назначио "Србију и Црну Гору као водеће кандидате" за чланство у ЕУ.

"Прогнозирање и лицитирање датумима у политици, врло је варљив задатак и намерно сам направио разлику између 'куцања на врата' и 'проласка кроз врата' Европске уније. Желим да охрабрим наше пријатеље, али и да будем реалан", каже Кукан.

Да би Србија и Црна Гора могле заједно да уђу у ЕУ ако наставе са брзим спровођењем реформи, сматра и посланица Спољнополитичког одбора Европсеког парламента Тања Фајон.

"Тешко је речи која ће земље у наредном периоду бити најбоља, али сигурно је да су Србија и Црна Гора у процедури где имају највише отворених поглавља и на најбољем су путу."

Тања Фајон да подсећа да Албанија још није ни почела да преговара о чланству, а да су Косово и Македонија "још далеко" – свака из својих разлога, као и да је целом региону заједничка лоша економска ситуација, корупција и организовани криминал и одлазак младих, што их све заједно и понаособ враћа корак уназад.

Игре чланства на Балкану

У дипломатским круговима у Бриселу незванично се помињу "два таласа" проширења на Западни Балкан. Заједнички улазак целог региона тренутно није реалан, јер постоје велике разлике у напретку појединачних земаља.

Иза тренутних лидера, на средини "балканске табеле приступања" налазе се Албанија и Македонија.

"Реално је да Албанија после добро спроведених избора може да очекује датум за почетак приступних преговора. Мислим да ће она у пуној брзини преговарати о чланству", сматра Едуард Кукан.

Он очекује и да ће исти процес "ићи брзо" и са Македонијом. "Надам се да ће Македонија са новом владом напредовати ка чланству у Европској унији и НАТО-у. Очекујем да ће питање имена, као последња препрека за земљу на путу ка чланству у ЕУ бити сада решено. Чим Македонија крене у преговоре то може ићи брзо јер они су у многим областима добро припремљени, али због питања имена цео процес је био блокиран."

Кукан за Дојче веле додаје да би крајњи резултат дијалога Београда и Приштине могао да потврди и ЕУ-перспективу Косова. "Очекујемо да дијалог Београда и Приштине напредује и уђе у завршну фазу, иако тренутно нико не зна шта ће бити крај тог дијалога. Сматрам де ће крајњи резултат потврдити ЕУ перспективу Косова", наводи Кукан.

И на крају, највише проблема и најдужи пут уласка у ЕУ од свих земља региона могла би да има Босна и Херцеговина, слажу се у оцени посланици Европског парламента Тања Фајон и Едурад Кукан.

"БиХ је земља у коју су ЕУ, Европска комисија и висока представница уложили много енергије. За сада нема резултата који би оправдали све оно што је инвестирано у БиХ. Мислим да би нешто драстично требало да се тамо догоди, јер ако наставе овим темпом, биће то велико разочарање", директан је Кукан у својој оцени перспективе уласка БиХ у чланство ЕУ.

"Напредак БиХ ка ЕУ има највише потешкоћа због нефункционалности државе и тешко је направити нормалан напредак без промене Устава или Дејтонског споразума", додаје Фајонова.

У Бриселу понављају да не може много да се постигне уколико БиХ сама не преузме иницијативу и још једном апелују на политичке лидере у тој земљи да доносе одлуке и изађу из бескрајне унутрашње дискусије око истих питања.

"Ако се то догоди, Босна и Херцеговина може брже у ЕУ", закључује Едурад Кукан у разговору за Дојче веле.

Обавезе Уније

Међутим, поред очекивања да земље региона – свака понаособ – заврше свој део посла, очекивања су и да ЕУ испуни свој део обавеза око проширења на Западни Балкан.

Европски парламентарац Едуард Кукан инсистира на томе да ЕУ у наредном периоду не сме да понови грешке из претходних година када, према његовом мишљењу, није адекватно одговорила на урађено од стране држава Западног Балкана што је довело до губитка кредибилитета и опадања поверења у ЕУ.

"Сада морамо да избегнемо вештачке баријере и формалне препреке на путу ка чланству у Европској унији", каже Кукан и на крају понавља: "Све ће зависти од самих земаља региона, а ми нећемо одуговлачити са отварањем врата".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво