"Предаћемо предлог за разрешење градоначелника Суботице"

Представници Покрета слободних грађана, Покрета за грађанску Суботицу и Мађарског покрета осудили су претње смрћу новинарима портала "Маглочистач".

Најавили су да ће одборничка група Покрета за грађанску Суботицу предати Скупштини града предлог за разрешење градоначелника Суботице Богдана Лабана.

На заједничкој конференцији за новинаре која је одржана у седишту Мађарског покрета у Суботици, заменик председника одборничке групе Покрета за грађанску Суботицу Мирослав Милојевић рекао је да се ништа није променило од краја августа, када је градоначелник претио свом страначком колеги Владимиру Половини да ће му "ишчупати гркљан", већ да је дошло до нових претњи порталу Маглочистач и уништавања изложбе Покрета за Преокрет.

"Покрет за грађанску Суботицу предложиће у Скупштини града решење о разрешењу Богдана Лабана са места градоначелника", указао је Милојевић и позвао све опозиционе странке, па и позиционе, у Скупштини града да се својим потписима прикључе оваквом захтеву.

Он је рекао да је у демократским друштвима где се поштују људска права и где влада слобода медија, незамисливо да не буде смењен градоначелник који је проузроковао овакав скандал и подсетио да је Лабан и раније претио страначким неистомишљеницима, а полиција није реаговала.

Подсетио је да су то врло озбиљне претње, након којих је претучен покрајински посланик исте те странке, а судског епилога тог случаја још нема.

Члан Председништва Покрета слободних грађана и новинар Срђан Шкоро подсетио је да је Покрет први реаговао на криминално понашање градоначелника Суботице које није санкционисано.

"Када ви у 21. веку имате првог човека који се понаша овако и прети људима чупањем гркљана или том новом напредњачком модом, са тим бетонским ципелама, онда се заправо запитате у каквој ми то држави живимо", рекао је Шкоро.

Према његовим речима, уколико се не санкционише патолошко насиље, долази до патолошких лажи где је, како је рекао, лидер ПСГ Саша Јанковић био изложен невиђеној кампањи да би се "покрило" оно шта је градоначелник Суботице рекао.

"Када гурате под тепих овакво понашање, онда долазимо и до тога да се прети порталу Маглочистач да ће их ‘заклати као зечеве'", сматра Шкоро.

Глумац и члан Председништва Покрета слободних градјана Никола Ђуричко је позвао грађане Суботице да подрже иницијативу за разрешење градоначелника Лабана и упозорио да ће Суботичани сами морати да одбране своју слободу.

"Застрашујуће је да у Суботици буде нападнута основна слобода, право на живот и право на рад и на другачије мишљење. Ово је почетак краја уколико полиција не може да заштити грађане, онда грађани морају да се потруде да заштите своју слободу реаговањем, притиском на власт, учествовањем у протестима", рекао је Ђуричко.

Крајем августа у Основном јавном тужилаштву у Суботици саслушани су сведоци градоначелника Лабана у истражном поступку због угрожавања сигурности за шта је осумњичен Владимир Половина коме је Лабан неколико дана пре тога упутио низ претњи и увреда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво