Бранбићева са Ханом: Датум важан као оквир, најважније реформе

Датум за пријем у ЕУ је важан као оквир, али најважније је да се спроведу реформе у корист грађана и Србије, оценили су премијерка Ана Брнабић и европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан.

Јоханес Хан је, на заједничкој конференцији за штампу, истакао да 2025, датум који је у вези приступања Србије ЕУ поменуо председник Европске комисије Жан Клод Јункер није ништа зацртано, већ нешто што показује снажну посвећеност ЕУ за регион.

"Временски оквир је јасан и имамо план активности које је дефинисала српска влада, договоре које имају са нама. Важно је спровести сва важна питања, јер није ствар у томе да изађете нама у сусрет и урадите шта ми желимо, већ да унапређујете животни стандард грађана, дате им могућност да остану у земљи, а не да буду приморани да емигрирају", поручио је европски комесар.

Указао је да није било никаквих ранијих најава о пријему до 2020, додајући да приступни преговори Србије напредују добром брзином, иако би могли још брже.

"Оно што је важно је квалитет. Важнији је квалитет од брзине. Ако се те две ствари могу хармонизовати онда је добро, али квалитет је најважнији", указао је Хан који се раније данас састао са председником Вучићем.

Хан је уједно подсетио да временски оквир до 2025, ако се жели тада остварити чланство, значи да приступни преговори морају бити окончани најкасније до 2023, јер су потребне две године да се заврши процес ратификације, а и спроведе референдум у Србији.

Хан је истакао да је отварање поглавља у приступним преговорима донело повећане инвестиције у Србији, јер су међународне компаније почеле да хрле у ту земљу.

Констатовао је да је у Србији актуелно солиднија ситуација у смислу правних услова, предвидивости, а да европска перспектива доноси грађанима могућности, радна места.

Изразио је уверење да је Влада Србије у потпуности посвећена процесу европских интеграција.

Премијерка Ана Брнабић је рекла да се "не обесхрабрује" тако лако и тако одговорила на питање да ли најављена стратегија Европске комисије о приступању Србије Унији до 2025. обесхрабрује, имајући у виду раније најаве да би се то могло догодити до 2020.

"Као влада нисмо обесхрабрени датумом 2025", рекла је Брнабићева и додала да су европске интеграције важне пре свега због нас самих. 

"Реформе које долазе као резултат европских интеграција најважније су због нас самих, наших грађана и привреде, а не ЕУ. Људи у ЕУ су наши пријатељи и партнери, а све како данас Србија живи, каква је наша економија, све то има апослутно везе са Европском унијом", нагласила је Брнабићева.

Указала је да би било одлично да знамо датум када ће Србија бити у ЕУ, али је то мање важно од тога да искрено и суштинско спроводимо реформе.

Рекла је да пут ка ЕУ види на три стуба – економско јачање и реформе, реформа јавне управе и владавина права.

Сва та три стуба, каже, доприносе бољем квалитету живота нас самих.

"Без обзира које године треба да приступамо, ово радимо за нас, како би ми као друштво били праведнији, јавна управа транспарентнија, и имали све мање корупције, имали привреду која је динамична, пословно окружење које је стабилно и предвидиво, да доведемо што већи број инвеститиора, могли да пружимо подршку малим и средњим фирмама, имали судство које је ефикасније", поручила је Брнабићева.

"Отварање нових поглавља до краја године"

Премијерка каже да Србија ка Европској унији иде завидном брзином, да она очекује отварање нових поглавља до краја године.

Брнабићева најављује своју прву посету као премијера Бриселу и то 10. и 11. октобра.

Рекла је да ће тамо имати важне састанке о даљем напретку Србије на путу у ЕУ, те приметила да чињеница да је њена прва посета иностранству у својству премијера управо посета Бриселу говори о томе колико је ЕУ важна за Србију.

Премијерка је указала да очекује отварање нових поглавља до краја године, што је на прес конференцији рекао и Хан.

"Разговарали смо где тренутно стојимо са испуњавањем свега онога што имамо зацртано у смислу отворених поглавља и који су планови за отварање нових поглавља до краја године", рекла је премијерка, те изразила уверење да ће до краја године бити отворена нова поглавља.

Навела је да је за наше грађане важно да знамо да ка ЕУ идемо једном доста завидном брзином.

Свакако да је у томе, како је констатовала, важна и регионална сарадња, а с тим у вези је поменла Берлински процес у којем је Србија лидер у испуњавању договореног.

Према њеним речима за Србију је важно да се примени Акциони план о успостављању регионалне економске сардње, те је важно да се испуни договор из Драча, према којем би из кабинета премијера земаља у региону биле одређене личности које би дале подршку регионалним привредним коморама у почетку имплементације договора.

Поменула је да је важан дијалог са Приштином и да Србија остаје отворена и посвећена том, истакавши да је важно што је подигнут на ниво председника, јер то, како је објаснила, омогућава бржи и ефикаснији дијалог како би се премостиле политичке свакодневне ствари које би могле да га успоре.

Захвалила је министарки за европске интеграције Јадранки Јоксимовић за преданост и њен лични ангажман у успешном вођењу преговора са ЕУ.

"Остаћемо дубоко и искрено посвећени европским интеграцијама", поновила је Брнабићева.

Истовремено, Комесар Хан је похвалио напредак Србије у области владавине права, јачању регионалне сарадње.

Истакао је да је регионални економски простор нешто што је јако важно и да сматра да у томе може и мора важну улогу да игра Србија.

Навео је да мора бити повећан напредак о отвореним поглављима, посебно 23 и 24, те изразио уверење да ће још ове године бити отворена нова поглавља.

"Желео бих да подсетим на економску помоћ ЕУ која износи око 200 милиона евра годишње у грантовима и да је Србији до сада дато више од три милијарде евра помоћи за развој. То видимо као инвестицију у развој земље. Мислим да је добро инвестиран новац који доприноси даљем развоју ситуације у региону", закључио је Хан.

О значају региона за безбедност континента

Премијерка и европски комесар за проширење оценили су да је регион Западног Балкана веома важан за ЕУ у смислу безбедности континента. 

На заједничкој конференцији за штампу, а на питање да коментаришу извештај Сигурносно-обавештајне агенције Хрватске, према којем у југоисточном суседству постоји велики број следбеника салафизма, међу њима и подржавалаца тероризма, Хан је рекао да не зна детаље тог документа, али да је веома битно да ЕУ и регион сарађују по питању безбедности.

Подсетио је да је на прошлом минитарском састанку ЕУ и земаља кандидата дебата била посвећена управо борби против терорима и како се заједнички суочавати са овим изазовом.

Рекао је да земље кандидати добијају претприступну помоћ и за подршку у поспешивању безбедности региона.

"Безбедност није само питање ЕУ већ и свих земаља кандидата. Сви смо у истом чамцу. Видели смо како сарадња може имати позитивне ефекте 2015. током мигрантске кризе. Рачунам да ћемо наставити добру сарадњу са партнерима у региону", казао је Хан.

Истакао је да се у приступним преговорима велика пажња посвећује и јачању безбедносних институција, јер проблем тероризма, каже, није нешто што ће нестати наредних година, већ ћемо с њим бити суочени још дуго, због чега је, оцењује, неопходно имати солидне надлежне институције које сарађују.

Премијерка Брнабић је указала да је безбедност још један показатељ зашто је регион Западног Балкана важан за ЕУ и зашто је ЕУ важна за нас. 

"Заједничка борба против тероризма је велики део наших интеграција. Србија је безбедна. Током мигрантске кризе показали смо да наша војска и полиција имају снаге и обавештајни капацитет да заштите нашу земљу", приметила је премијерка.

Подсетила је да је Србија угостила више од милион људи, те да је спречено да у земљу уђе више од 20.000 илегалних миграната, што, оценила је, показује да смо добро припремљени за таква питања.

Такође је указала да Србија сарађује са безбедносним агенцијама у окружењу, уз поруку да је и по питању безбедности веома важна економија, јер "ако имамо добру привреду примера екстремизма ће бити све мање".

Хан: Структура дијалога остаје, очекујем позитивне резултате

Европски комесар за проширење и суседску политику каже да се структура дијалога Београда и Приштине неће мењати, те да би измене само компликовале процес.

На конференцији за штампу после сусрета са премијерком Аном Брнабић, а на питање да ли се у Бриселу разматра могућност укључивања других држава у дијалог, попут САД или Немачке, рекао да је висока представница ЕУ Федерика Могерини привржена убрзању дијалога.

У том је смислу изразио задовољство што сада постоји влада у Приштини и оценио као позитивну ствар то што је дијалог подигнут на ниво председника.

Поручио је, међутим, и да је веома важно да се оно што је договорено и примени.

"Уверен сам да ћемо ускоро имати позитивне резултате и то не само нове договоре, већ и да ће се ствари које су договорене применити", указао је Хан додајући да у Приштини и Београд постоје владе које функционишу и да нема више изговора да се не напредује.

Такође је Хан, на питање зашто се ЕУ не оглашава у вези с недавним догађајима на Косову, рекао да је понекад ефикасније употребити "тиху дипломатију".

"Морамо да бирамо исправне мере како бисмо постигли нешто. Сва питања, наравно морају бити решена", нагласио је Хан.

Додао је да дијалог треба да води ка помирењу и изградњи поверења, чиме ће се убудуће смањити немили догађаји.

Хан је посебно поздравио иницијативу председника Србије Александра Вучића за покретање унутрашњег дијалога о Косову, рекавши да је важно да се гледа у будућност, а не само у прошлост.

"Захвалан сам јер та иницијатива показује лидерство и државничко понашање председника Србије", рекао је Хан.

У разговору с министром спољних послова анализирана је будућност дијалога Београда и Пирштине и реформе у поглављима 23 и 24.

Током посете Београду, европски комесар за суседску политику и проширење одржао је и предавање "Србија - Европска унија - стратешко партнерство за будућност".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво