Парламентарци о путу Србије ка ЕУ

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије разматрао је у Стразбуру више питања, укључујући перпсективе за чланство. Известилац ЕП за Србију Дејвид Макалистер рекао је да је Унија спремна за нове чланице после 2019, како је навео и председник ЕК.

Саговорници су разменили ставове и по питању дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине, похваљен је конструктиван приступ Београда дијалогу, наводи се у саопштењу српског парламента.

Такође, истакнуто је да је подржан захтев српске делегације за хитним формирањем Заједнице српских општина, што је једини део Бриселског споразума чија реализација није отпочела.

Макалистер је потврдио да је Унија спремна за приступање Србије, шефови држава и влада су такође дали подршку процесу проширења.

Следећи председавајући Саветом ЕУ, Бугарска, навела је да ће проширење бити један од приоритета њиховог председавања, наводи се у саопштењу парламента.

Макалистер је навео да рок за окончање преговора не постоји, већ да он зависи од напретка земље у преговорима.

Додао је да верује да ће бити отворена три поглавља до краја године, што би била награда за напоре које је Србија уложила у овом процесу. 

Састанак којим су копредседавали Едвард Кукан, председник делегације Европског парламента, и Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије, одржан је јуче и данас у седишту ЕП у Стразбуру.

Разговарало се о стању приступних преговора, припремама Србије за отварање поглавља, дијалогу Београда и Приштине, избегличкој кризи са којом се суочава Србија и земље чланице ЕУ, примени ССП-а, поштовању основних права и слобода грађана, родној равноправности, насиљу у породици, економском развоју и реформама...

Представници Европске комисије, Кукан и велики број чланова Европског парламента осврнули су се на говор председника Европске комисије, одржаног током јучерашњег заседања Европског парламента.

Они су подвукли да је неопходно конкретније подржати перспективу проширења за земље западног Балкана, посебно земаља које најдоследније спроводе реформе и усклађују законодавство са правом Европске уније, у које спада Србија.

Они су истакли да што се тиче преговора са Србијом, до краја године очекују још две међувладине конференције на којима ће бити отворени преговори по технички припремљеним и усаглашеним поглављима.

Естонско председавање Саветом Европске уније истакло је подршку даљем процесу проширења, као и вредновање напора свих институција Србије и посвећеност процесу преговора са Европском унијом и и очувања мира, стабилности, безбедности и економског напретка у регионалној сарадњи.

Орлић је рекао да је велики број обавеза пред Србијом и свим њеним институцијама, да су изазови на путу усклађивања законодавства значајни, да је неопходно залагање свих чинилаца у друштву, али да су приоритети јасни што се Србије тиче - свеобухватне реформе и пуноправно чланство у Европској унији. 

Он је информисао колеге да је подршка процесу приступања Србије ЕУ 50 одсто, а подршка грађана реформама веома висока, 66 одсто.

Додао је да је то циљ, постављен са јасним економским, правним и политичким оквиром са наше стране, подржан низом националних стратегија и акционих планова, Националним програмом за усвајање правних тековина Европске уније, Споразумом о стабилизацији и придруживању. 

Изразио је задовољство поводом јасне политичку подршке, финансијске и техничке помоћи коју Европска унија пружа Србији у претходних 15 године.

Такође, изразио је наду да ће у најкраћем року доћи до формирања Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

О изазовима унутар ЕУ

Европски званичници истакли су да што се тиче унутрашњих изазова са којима се Унија суочава, постоји разлог за задовољство, економски показатељи су добри, запошљавање је у порасту, постоји консензус и примена заједничке мигрантске политике. 

Разговара се о будућности Европске уније, дебате су сталне и аргументоване и види се очекивана стабилизација по свим питањима, наводи се у саопштењу.

С обзиром на то да је стална тежња Уније и држава чланица већа стабилност у непосредном суседству, онда је неопходно понудити јасну перспективу придружења Западном Балкану, закључили су они. 

Представници Народне скупштине и Европског парламента, сложили су се да је Европска унија најзначајнији трговински партнер Србије,али и највећи донатор у претходних 15 године и да је потребно стално извештавати грађане о томе. 

Представници Владе Србије и народни посланици захвалили су се на помоћи ЕУ, посебно зато што је ова помоћ усмерена на свеобухватне реформе које су неопходне, као и на активности које Србије спроводи у циљу решавања текуће мигрантске кризе.

Истакнуто је да ће један од приоритета Министарства за европске интеграције бити видљивост процеса европске интеграције и видљивост подршке коју Србија добија од ЕУ, кроз комуникацију са грађанима. 

У разговору са народним посланицима, чланови Европског парламента посебно су истакли видљив и значајан напредак који је Србија остварила у преговорима о приступању Европској унији, регионалној сарадњи, и последњој рунди преговора и договорима постигнутим у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине. 

Копредседавајући Кукан и Орлић сагласни су да је састанак протекао у више него пријатељској атмосфери, конструктивној дебати и квалитетним закључцима. 

Они су истакли да је веома важно што је Заједнички одбор на крају састанка усвојио Декларацију и препоруке у којима су, на обострано задовољство, истакнута постигнућа Србије, изазови са којима се две стране суочавају у процесу преговора о чланству и проширењу Европске уније.

Истакнуто је снажно опредељење два партнера да се упути јасна порука Савету Европске уније и земљама чланицама да се до краја године отворе припремљена преговарачка поглавља са Србијом.

Они су закључили да је успостављање темељног система вредности, заснованог на принципима које високо поштују обе стране, примарни заједнички циљ.

Кукан: Напредак Србије, али се и даље чека примена закона

Председавајући делегације ЕП за Србију Едвард Кукан каже за Танјуг да је на састанку Парламентарног одбора Србије и ЕУ констатован напредак наше земље у процесу приступања Унији, али да треба порадити више на примени закона, посебно када је реч о правосуђу и слободи медија.

Кукан је нагласио да се током отворене и пријатељске дискусије нису прикривале и критичке позиције европских парламентараца као ни објашања дата од српских колега.

"Приметили смо да и даље постоје разлози за забринутост, на првом месту због реформе правосуђа и слободе медија. Наше колеге у Србији имају добро законодавство у овим областима, али оно што недостаје јесте примена закона у свакодневном животу. Рекли смо им да очекујемо да видимо помаке у том погледу", додао је он.

Кукан каже да су на крају састанка усвојене заједничка Декларација и препоруке.

"У том документу смо са задовољством приметили да је у Србији дошло до напретка у процесу приступања ЕУ, што се огледа у броју отворених поглавља. Реалистично је да очекујемо да до краја године буду отворена још нека поглавља у преговорима о чланству", изјавио је Кукан у разговору за Танјуг.

Кукан, који је и председник Спољнополитичког одбора ЕП, каже да је општи закључак последњег састанка Парламентарног одбора ЕУ и Србије пре свега "позитиван осећај" због напредовања Србије у процесу евроинтеграција.

"Очекујем да ЕУ неће пустити Србију дуго да чека"

Члан Спољнополитичког одбора ЕП очекује да до 2025. године Србија закуца на врата ЕУ, а да је Унија "неће пустити дуго да чека".

"Бићу врло пажљив са речима, да охрабрим наше пријатеље у Србији, али и да останем приземан и реалистичан. Мислим да ће за време пет година мандата нове Европске комисије и новог сазива ЕП ( 2019 - 2025) Србија куцати на врата ЕУ, а да је ЕУ неће пустити дуго да чека", поручио је Кукан у изјави за Танјуг.

Коментрашићи иницијативу председника ЕК Жана Клода Јункера да се у наредних 16 месеци изради европска "стратегија упешног приступања Србије и Црне Горе ЕУ са перспективом до 2025. године", он је за Танјуг придао посебну важност "редоследу којим је Јункер навео земље које су у питању".

Кукан истовремено каже да је прављење прогноза и лицитирање датумима у политици врло "варљив задатак" и да је намерно направио разлику између "куцања на врата " и "проласка кроз врата" чланства у ЕУ. 

"Све ће врло много зависити од земаља у процесу притупања и њиховог ипуњавања критеријума", поручио је Кукан.

Он је нагласио да ЕУ не сме поновити да на испуњене услове земља кандидата не одговори реципрочно што је, према његовим речима, био случај претходних година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво