Харадинај не смењује Рикала, нема доказа о злочинима

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да не постоје никакви докази да је Ненад Рикало, министар пољопривреде у новој влади, учествовао у злостављању житеља Приштине током сукоба на Косову и Метохији 1999. године.

Након писања појединих приштинских медија да је Рикало наводно умешан у злостављање житеља Приштине, Харадинај је писао надлежним косовским органима и навео да од њих није добио потврду о Рикаловој одговорности.

Према Харадинају, тврдње неколико грађана о наводној умешаности Рикала у случајеве злостављања грађана Приштине 1999. године примљене су са забринутошћу и након тога је уследила његова реакција.

Податке је затражио од тужилаштва, полиције и Косовске обавештајне агенције.

"Убрзо након тога, преко званичних канала, и писмено, тражио сам информације од Државног тужилаштва, КОА-а и Полиције Косова у вези са тврдњама грађана о његовом учешћу у горе поменутим активностима. Из одговора које сам добио званичним путем, не постоје никакви докази да је он учествовао у таквим акцијама", навео је Харадинај.

Неколико грађана албанске националности оптужила су Рикала да је починио "ратни злочин".

Синоћ се огласио и секретар Алијансе за ново Косово Рахим Пацоли који је од косовског премијера затражио да Рикала разреши дужности министра пољопривреде.

"Паметан предлог о унутрашњем дијалогу"

Иначе, Рамуш Харадинај је у интервјуу за јагодинску телевизију Палма плус оценио да је председник Србије Александар Вучић изнео паметан предлог о унутрашњем дијалогу у Србији о Косову, уз констатацију да је и на Косову потребан сличан дијалог.

Сматра да је добро да, не само лидери, већ и народи, између себе разговарају.

"Ако Београд поштује Косово, спреман сам да поштујем Београд и Србију и све вредности српског народа. Али, оно што је реалност, то је независна Република Косово", каже Рамуш Харадинај.

Као приоритете владе коју предводи наводи враћање поверења међу народима, поверења у институције, и побољшање животног стандарда свих грађана на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво