Јункер најавио стратегију могућег уласка Србије у ЕУ 2025.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер упутио је Писмо о намерама председнику Европског парламента и председавајућем Савета ЕУ, у којем је најавио да Комисија планира да до краја наредне године изради Стратегију за успешно приступање Србије и Црне Горе ЕУ са перспективом приступања 2025. године.

Портал "Јуропијен Вестерн Балканс" (European Western Balkans) наводи да се у Јункеровом писму упућеном јуче, у једном од десет приоритета у оквиру "плана за уједињенију, снажнију и демократскију ЕУ", помињу Србија и Црна Гора као главни кандидати са Западног Балкана за приступање Европској унији чију би стратегију за успешно приступање требало израдити.

Како је наведено, "посебан нагласак ставља се на области владавине права, основних права и борбу против корупције и комплетну стабилност читавог региона".

Поред говора "О стању Уније", председник Јункер је заједно са првим потпредседником Франсом Тимермансом послао и Писмо о намерама председнику Европског парламента и председавајућем Савета које детаљно садржи активности које Комисија намерава да предузме кроз законодавну политику и друге иницијативе до краја 2018. године.

Писмо је данас објављено на сајту Европске комисије.

Јункер је током јучерашњег говора "О стању Уније" рекао да нема проширења до краја мандата комисије у овом саставу, и позвао ЕУ да земљама Западног Балкана пружи кредибилну перспективу чланства.

"Уколико желимо стабилније суседство морамо понудити кредибилну перспективу проширења замљама Западног Балкана. Током овог мандата Европске комсије и Европског парламента неће бити новог проширења јер услови за пријем нису испуњени. Али у будућности ЕУ ће имати више од 27 земаља чланица", поручио је Јункер пред посланицима Европског парламента у Стразбуру.

Додао је да је владавина права у случају свих земаља које се налазе у процесу приступања "приоритет и фокус у приступним преговорима".

Европски аналитичари сматрају да би и за ЕУ и за политику проширења било добро да што пре дође до уласка једне или више земаља Западног Балкан у ЕУ.

До сада су највеће шансе за улазак у ЕУ чланство у следећем мандату Европске комисије добијале управо Србија и Црна Гора као земље које су стигле најдаље у процесу приступних преговора са ЕУ, али и које имају највише капацитета да те преговоре заврше у најбржем року.

Сваке године у септембру, председник Европске комисије говори "О стању Уније" пред Европским парламентом, узимајући у обзир достигнућа из прошле године и представљање приоритета за наредну годину.

Наводи се да се на овај начин покреће дијалог са Европским парламентом и Саветом за припрему Програма рада Комисије за наредну годину.

Након тога, председник шаље Писмо о намерама председнику Европског парламента и председавајућем Савета ЕУ, а што је посебно предвиђено "Оквирним споразумом о односима између Европског парламента и Европске комисије" из 2010. године.

број коментара 56 пошаљи коментар
(петак, 15. сеп 2017, 09:20)
anonymous [нерегистровани]

Hajde sad

Imamo dve mogucnosti. Ili ce nam objasniti da ovu vest nismo razumeli, ili ce je potpuno ignorisati kao sto je mnogo puta bio slucaj. Treca varijanta (koja ukljucuje drugu mogucnost) je da ce nam pricati kako do Nove godine otvaramo jos 3 poglavlja.

(петак, 15. сеп 2017, 09:15)
anonymous [нерегистровани]

Malo

Moze jedan mali referendum. Ko je za a ko ne?

Da vidimo sta narod hoce. A ne sta politicari hoce.

(петак, 15. сеп 2017, 09:01)
anonymous [нерегистровани]

Čika Jova Zmaj je davno napisao pesmu

Jututunska juhahaha

(петак, 15. сеп 2017, 08:39)
anonymous [нерегистровани]

optimizam

Junker je optimista. On jos sanja da ce EU postojati 2025.

(петак, 15. сеп 2017, 08:37)
anonymous [нерегистровани]

Evropa

Ne bi Englezi izašli iz EU da je sve divno i krasno, a Srbija ce se pridruziti uniji isto kada i Turska.

(петак, 15. сеп 2017, 07:54)
anonymous [нерегистровани]

Junker

Ja se radujem jer verujem da na Balkanu onda vise nece biti ratova,sankcija,inflacija,propasto ekonomija,nestasice lekova. A referenduma ce upravo te ulazne godine pabkako gradjani kazu i dotle ce se mnogo sto sta iskristalisati.Ono sto je vazno da ce se investicije sad i narednih godina uvecati a realna nezaposlenost mora da padne ispod 10 posto.

(петак, 15. сеп 2017, 03:12)
anonymous [нерегистровани]

citaj - nidje veze

hahaha " moguceg"-bas mi se ovo svidja ;-)

(четвртак, 14. сеп 2017, 22:24)
anonymous [нерегистровани]

Evropska Unija

Da, postacemo clanica EU, ali - juce!

(четвртак, 14. сеп 2017, 22:23)
anonymous [нерегистровани]

Zasto nam treba EU?

iskreno, ja bih vise voleo da se Srbija okrene saradnji sa celim svetom (naravno i sa zemljama clanicama EU sto je i do sada bio slucaj), nego da budemo u drustvu sa Hrvatskom ili Bugarskom koje su po ekonomskim rezultatima gore od nas jer imaju vecu nezaposlenost i veci odliv stanovnistva. Dve najbogatije evropske zemlje, Norveska i Svajcarska nisu clanice EU. Mislite o tome.

(четвртак, 14. сеп 2017, 20:46)
Đorđe [нерегистровани]

Junker najavio strategiju mogućeg ulaska Srbije u EU

Svaka čast za gospodina Junkera i sve u EU koji žele da Srbija i Crna Gora što pre budu članice! Naše dve države će sigurno doprineti stabilnosti EU. Ja verujem i pre 2025 godine. Reforme se mogu brže izvršiti tj. zatvoriti sva pregovaračka poglavlja.