Ружић са Руфом: Уместо више хиљада, 870 позиција у јавним службама

Систем јавног сектора у Србији се мења из темеља, јер је циљ да он буде ефикасан, економичан и управљив, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић у разговору са шефом Мисије Међународног монетарног фонда Џејсом Руфом.

Министар Бранко Ружић је подсетио да су пописана радна места у јавним службама.

"Око 2.000 тренутно постојећих послова и неколико хиљада различитих радних места у јавним службама, каталогом су смањена на око 870", рекао је Ружић, наводи се у саопштењу Министгарства државне управе и локалне самоуправе.

Све јавне службе ће, како је додао, морати да ускладе своје унутрашње организације и послове са Каталогом и ту неће бити више злоупотреба и измишљања радних места само у сврху запошљавања.

Ружић је рекао да је Министарство припремило сет нацрта закона који уређују радноправне односе и вредновање рада и систем плата у јавним службама, аутономним покрајинама и локалним самоуправама и да је план да се они врло брзо нађу пред посланицима.

Министар сматра да је овакав систем и правичан, јер свим запосленима у јавним службама омогућава подједнако вредновање рада и награђивања за залагање и резултате, што ће позитивно утицати на њихову мотивисаност и квалитет услуга.

Када је реч о максималном броју запослених у државним и локалним администрацијама, а према последним подацима их је и за око 6.700 мање од максималног утврђеног броја.

Министар је такође рекао да се паралелно ради на законима и пратећим прописима који регулишу плате запослених у остатку система јавне управе.

"Циљ нам је да их усвојимо до краја године и тиме заокружимо и уредимо цео систем", истакао је Ружић, наводи се у саопштењу министарства.

број коментара 0 пошаљи коментар