ПУПС: Чувањем имовине Србије чува се и српски народ на КиМ

Партија уједињених пензионера Србије је уочи почетка друге фазе унутрашњег дијалога у Србији, саопштила да "реалистични циљ даљег дијалога с Приштином треба да буде, као што рече председник Вучић, "да изгубимо најмање што морамо и да сачувамо највише што можемо".

"Задатак свих нас, и из власти и из опозиције јесте да и међународно верификујемо оно што катастар из 1999. каже, да је најмање 58 одсто земљишта, тј. територије Косова и Метохије, у државном, приватном, друштвеном и црквеном власништву Републике Србије, чиме би се значајно повећала наша преговарачка позиција када је реч о статусу и будућности КиМ", наводи се у саопштењу ПУПС-а. 

У саопштењу Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), упозорава да "власт у Приштини, грубим фалсификатима, покушава да промени ово, оригиналним документима поткрепљено, правно и чињенично стање".

"Осим те неспорне српске имовине, Република Србија је, у последњих пола века, само у путну, енергетску и телекомуникациону инфраструктуру и привреду на КиМ, уложила више од 17 милијарди долара, а разлог настојања Приштине да, голом силом, присвоји територију српске јужне покрајине, и од ње, у првој фази, направи лажну државу, а у другој је припоји Великој Албанији, лежи, између осталог, и у процени Светске банке да се на Косову налазе минералне резерве у вредности од чак 13,5 милијарди евра", подсећа ПУПС.

Пример на који начин власти у Приштини покушавају да протерају и ово мало Срба на Косову је пузајуће отимање "Трепче", али и покушај продаје Ски центра "Брезовица" који поседује 300 хектара земљишта, три хотела, четири ресторана, неколико жичара и у коме је запослено 178 Срба из Брезовице, Штрпца и околних села у овој најјужнијој српској енклави, наводи ПУПС.

Продајом би се, осим узурпације српске имовине на КиМ, проузроковала и промена етничке структуре овог краја и поново подстакао нови талас исељавања наших сународника који је, последњих година, великим напорима Владе Србије, био заустављен, сматрају у ПУПС-у, истичући да су, иако странка која представља махом најстарије суграђане, када је о Косову реч, одлучно на фону српске државотворне политике по којој је "КиМ суштина политичке садашњости и будућности Србије", а "нико није престар да не би себи поставио неки нови циљ у животу, досањао неки свој или сан својих млађих поколења", каже се у саопштењу Партије уједињених пензионера Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво