Дачић: Нема реакције међународне заједнице на испаде у Хрватској

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да се не чује реакција међународне заједнице и Брисела на националистичке испаде у Хрватској.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да постоји зид ћутања и да није срећан због тога. Међутим, каже да је сигуран да би било реакција да су се испади дешавали у Београду.

Коментаришући хапшење људи из Црвеног крста на КиМ, Дачић каже да је то наставак притисака на српски народ. Поручује да морамо да будемо спремни и да имамо правне тимове који ће се борити и пружати подршку грађанима.

Наводи да је реч о поруци Србима да могу да буду оптужени за све и свашта.

"Погледајте докле смо дошли када се и Црвени крст сматра за непријатеља", навео је Дачић.

Указао је да се међународна заједница љутила када је реаговао на лажи из Приштине.

Рекао је да је у Хрватској живело 580.000 Срба, а данас их је мање од 200.000, да је у Сарајеву живело око 150.000 Срба и у Приштини око 40.000.

"Не можемо рећи да ти подаци више не постоје", рекао је Дачић и напоменуо да се међународна заједница љути јер је оштро реаговао на то што се тражи укидање Мисије УН.

"Па шта да радимо? Да аплаудирамо и гледамо како друге земље признају Косово?", упитао је Дачић.

Говорећи о унутрашњем дијалогу о КиМ, рекао је да је важно што је он покренут јер се косовско питање код нас користило углавном на два начина.

Први је избегавање теме и пребацивање "врућег кромпира" неком другом, а други је коришћење у кампањама за разне националистичке реторике које немају везе са реалношћу, рекао је Дачић.

Коментаришући говор председника ЕК Жан Клода Јункера у коме је рекао да нема проширења ЕУ до 2019. године, Дачић је рекао да то није различито у односу на оно што је Јункер раније говорио и да је чак био мало и блажи.

Дачић сматра да ће ЕУ, или наставити проширење или ће имати процес лаганог одумирања.

"Проширење је лековито за опстанак ЕУ", навео је Дачић.

Говорећи о односима са Русијом и САД, Дачић је рекао – "кад се слонови свађају, обично трава настрада".

Каже да је на примеру Србије срушено међународно право и подсећа да је недавно дошао из посете Вијетнаму.

"Када отуда дођете, она видите шта значи кршење међународног права. Када Србији неко нешто замера, такође бих рекао да у Вијетнаму није било командне одговорности и да је највећи ниво који је одговарао наредник", навео је Дачић.

Када је реч о усклађивању заједничке спољне и безбедносне политике са ЕУ, министар напомиње да имамо рок до уласка у ЕУ, а не зна се када ће то бити.

"Надам се да ће се дотле завршити сукоб Запада с Русима. Ако се дотле не заврши, онда сви ми имамо велики проблем, па и сама ЕУ. Треба да гледамо своје интересе, све је променљиво", навео је Дачић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво