Први ударац за Харадинаја, САД не желе промену споразума о демаркацији

Сједињене Америчке Државе не подржавају ни једну другу верзију демаркације са Црном Гором осим оне потписане 2015. године, пише приштински дневник Зери. Реакција амбасаде САД уследила је пошто је нови косовски премијер Рамуш Харадинај распустио комисију за демаркацију.

Позивајући се на званичнике америчке амбасаде у Приштини, Зери пише да Вашингтон подржава споразум о демаркацији са Црном Гором из 2015. године.

"САД не подржавају ни једну другу верзију демаркације са Црном Гором осим оне постигнуте и потписане 2015. године. Због тога, званичници америчке амбасаде прате одлуку премијера Рамуша Харадинаја, који је првог радног дана распустио комисију за демаркацију", наводи Зери, позивајући се на амбасаду САД у Приштини.

Рамуш Харадинај је, по ступању на место шефа владе, распустио комисију за демаркацију границе са Црном Гором и поставио Шпејтима Булићија на место шефа будућег тима који ће се бавити тим проблемом, јављају медији у Приштини.

Одговарајући на новинарско питање око овог става САД; Харадинај је новинарима у Приштини рекао да "нема коментар", као и да "због неразумевања енглеског језика они (новинари) нису разумели" наводе дипломата САД.

Иако је демаркација границе са Црном Гором кључни захтев ЕУ за добијање визних олакшица, Харадинајева Алијанса за будућност Косова била је жестоки противник договора који су потписали Хашим Тачи и тадашњи црногорски министар спољних послова Игор Лукшић.

Распуштање те комисије било је прилично очекивано с обзиром на озбиљан сукоб који су током процеса демаркације имали Харадинај и сада већ бивши шеф комисије Мурат Меха. Током једне од седница те комисије, Харадинај је бацао географске мапе по канцеларији и тешко оптуживао Меху да ради против интереса Косова.

Црна Гора је у неколико наврата последњих година наводила да је, што се Подгорице тиче, посао око демаркације окончан те да ратификација споразума који су потписали Тачи и Лукшић представља проблем Приштине.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво