Вучић: Од октобра нова фаза дијалога о КиМ

Председник Александар Вучић рекао је да од октобра креће нова фаза дијалога о Косову и Метохији и поручио је да је дијалог потребно институционализовати. Истакао је да подржава одлуку Српске листе да уђе у нову косовску владу.

Александар Вучић је у обраћању јавности навео да су потребне широке консултације о КиМ и да ће бити сви позвани да учествују.

"Тај дијалог би требало да се одвија на више нивоа, кроз концентричне кругове", рекао је Вучић.

Нагласио је да је потребно да он буде озбиљан, одговоран – да има јасне циљеве, инклузиван – да укључи све актере, толерантан – са показивањем поштовања према другачијем мишљењу.

Председник је подсетио да је пре неколико месеци замолио и позвао целокупну јавност, грађане, политичке актере, невладине организације, цркву, САНУ и све друге да почну да говоре о КиМ "јер је то суштина наше политичке садашњости и наше политичке будућности".

"У зависности од односа према КиМ, имаћемо сигурнију садашњост и будућност", поручио је председник.

Додао је да је задовољан чињеницом да је велики број политичких чинилаца износио ставове, "а неки и беспризорну критику без става, али и то је говорило о демократском капацитету друштва у Србији".

"Мислим да питање политике није питање ни клевета, ни увреда, ни седања у било чију фотељу, већ питање одговорности", нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да је разговарао са Аном Брнабић и да ће Влада помоћи у координисању и организовању скупова у оквиру дијалога. 

"Десетоструко мање напада на Србе"

Наш одговор на свако питање поводом сваког питања о КиМ раније је био да нећемо да признамо независност "нећемо ово, нећемо оно".

"Готово да политику нисмо ни имали, готово да нисмо ни водили рачуна. Донео сам извештај са преговора током претходне четири године, који ћемо уручити и новинарима. Ништа није под велом тајне, све чињенице су приказане, шта су то били резултати и шта смо постигли у претходне четири године", напоменуо је Вучић.

У извештају су, каже, истакнути сви важни датуми од 1998. године и Кристофера Хила, па надаље. 

Председник Србије је истакао да ће кроз извештај о дијалогу грађани моћи да виде колико је компликована наша историја и колико смо погрешних потеза повукли и били неодговорни и замерали људима, а да, како је рекао, ништа нисмо могли да урадимо. 

Председник је указао на то да смо за четири године имали десетоструко мање убода ножем и напада на Србе него у претходном кварталу.

"Упркос нападима на Србе, немамо ниједног погинулог. Да ли сам се понизио... безброј пута сам се осећао тешко, али Србију нисам понизио никада и обезбедили смо да Срби живе нешто лакше него раније", указао је Вучић.

Сматра да је то најважније, а не "колико ћемо да се јуначимо, шта ћемо да кажемо, већ шта ћемо да урадимо за наш народ".

Према његовим речима, данас на Косову нема мање Срба него пре три или четири године.

"Први пут да немамо драматичан пад у броју Срба на КиМ. Највише Срба се рађа на КиМ због муке која их је снашла, зато је важно разумети њихов страх за будућност, зато сам увек желео да чујем њихов глас", рекао је председник.

Тренутно на КиМ, каже, живи 110–120.000 Срба, а испод реке Ибар живи Срба један напрема 30 или један напрема 40 у односу на Албанце.

"А неки седе у београдским или новосадским кафићима умрљани пеном од пива или капучина па соле памет како треба на КиМ да се понаша. Наш народ зна ко заступа њихове интересе", истакао је председник Србије.

"Чује се глас Србије"

Данас, истиче, имамо другачију позицију преговора него раније.

"Данас се глас Србије чује. Пролазили смо кроз то да смо сами дали легалитет независности криминалним питањем које смо поставили 2009. пред Међународним судом правде, које је поднео Вук Јеремић, да ли су смели да се отцепе или не. Одговор је био катастрофалан за нас", навео је председник.

Према његовим речима, након измештања разговора у ЕУ и довођења Еулекса на Косово, морали смо да се боримо из почетка за опстанак Срба.

"И не оружјем, не тиме да нечија туђа деца гину док ћемо ми бити највеће патриоте и говорити о Пећкој патријаршији и говорити да се тако зове јер монахиње пале пећи", рекао је Вучић.

Каже да смо успели нешто да урадимо тешким преговорима.

"Да ли ико од вас мисли да ми је били лепо док седим са (Хашимом) Тачијем, (Федериком) Могерини, (Кетрин) Ештон... никада, ниједног лепог тренутка се не сећам. Није мој посао да ми буде лако и лепо, и зато немојте да слушате оне који хоће да вам кажу да ће бити лепо и лако. Е, то вам донесе најгоре решење. Боље да нама буде тешко", рекао је Вучић.

"Већ имам Павловљев рефлекс кад зову у Брисел на разговоре, имам мучнину у стомаку. Али то је посао политичара, за то сте ми дали поверење на изборима. Не да вам говорим да сте паметни и лепи, него да решавамо проблеме који постоје деценијама, да не кажем вековима", указао је председник.

Подршка Српској листи

Председник је говорио и о одлуци Српске листе да уђе у нову косовску владу и поручио да њихову одлуку подржава.

Додаје да је Српска листа изложена нападима и да нападају и њега иако није разговарао са Србима на КиМ јер је то препустио Марку Ђурићу.

Вучић је рекао да је 99 одсто Албанаца на КиМ гласало за независно Косово и против српских интереса. Објаснио је да на КиМ живи између шест и осам одсто Срба и да се после НАТО агресије велики број њих иселио.

Председник поручује да су представници Српске листе имали три избора. Први је да подрже Владу свежих снага и Аљбина Куртија. Прочитао је делове из програма Самоопредељења и истакао да се они залажу за уједињење Косова у "Велику Албанију".

"Да ли је требало да Срби подрже стварање 'Велике Албаније'?", упитао је Вучић.

Друга опција је била, рекао је Вучић, да се не подржи нико и упитао је какав би то избор био? Каже да би Српска листа онда била још мања, а Харадинај би добио већу подршку.

"Шта бисмо тиме добили", упитао је председник.

Трећа опција је била подршка влади Харадинаја, за кога је рекао да је за Србију оптужени ратни злочинац.

Истиче да Срби нису изгубили могућност да очувају мир и своју децу.

"Замислите да су Срби донели одлуку да кажу да се иде на нове изборе, па да их нападају Албанци по кућама јужно од Ибра. Да ли бисте оптужили Србију када би послали РОСУ на север Косова? Шта бисте радили да крену у нападе на Србе?", упитао је Вучић.

"Да не би можда ови јунаци од пива и капучина ишли доле да своје животе жртвују", додао је председник.

Истакао је да први пут од 1999. године албанске партије немају већину и поручује да није реално да Срби промене политичку сцену на КиМ, али каже да би неко требало да примети и каже да су Срби водили паметну политику и да ће нешто више моћи да испуне.

Каже да је успех ако се врати још интерно расељених лица.

Наводи и да, од када је постао премијер, свега седам држава је признало независност Косова, а од озбиљних држава само Бангладеш.

Шта су рекли Курти, Мустафа и Бујупи...

Председник је још једном одбацио критике на рачун Српске листе због уласка у владу у Приштини и указао на коментаре појединих албанских политичара, који то, сасвим супротно, виде као доказ да Београд и он лично контролишу политичке процесе у Приштини.

"Невероватна је та сличност ставова и изјава оних који нас доживљавају као еманацију зла, албанских шовиниста и тобожњих грађанских либерала и лажних националиста овде у Србији, без икакве разлике", приметио је Вучић и цитирао, поред осталих, неке коментаре лидера Самоопредељења Аљбина Куртија, после формирања владе у Приштини.

"Формирање косовских институција од данас зависи од воље једног човека, Александра Вучића... Након споразума прошле вечери и конституисање владе само је у Вучићевим рукама, а зависна моћ Србије 'усмртиће' независност Косова", рекао је тада Курти.

Курти је, такође, навео да је "влада доделила министарство пољопривреде Србима, како могу да изађу и кажу нашим албанским сточарима и пољопривредницима да ће субвенције ићи Србима... Овим су дали добру прилику Србији да оствари своје планове о колонизацији и подели Косова".

Иса Мустафа, бивши косовски премијер, указао је Вучић, оценио је да је договором са Српском листом "уништена владавину албанске већине".

"Власт ће функционисати по диктату Србије, будућа косовска власт зависи од гласова Српске листе, што значи од Београда", рекао је Мустафа, а подсетио српски председник.

Мустафа је улазак Срба у владу прокоментарисао и као "масакр Србије у државним институцијама Косова".

Посланица Доника Кадај Бујупи закључила је да "после формирања владе Косова треба честитати само Београду".

Вучић је показао новинарима карикатуру из приштинске штампе на којој је приказано како сви посланици у скупштини у Приштини љубе руку представнику Српске листе.

Наводи да је поносан на политику која чува Србе на КиМ. Вучић каже и да је сигуран да ће бити мање напада на Србе и поручује да ће бити учињено све да их буде још мање, јер је задатак да се људи осећају сигурно.

Враћајући се на тему дијалога о КиМ, додаје да је последњих дана говорено о томе како нема о чему да се разговара јер се зна шта је Уставом прописано.

"Ја сам се заклео на Устав и поштоваћу га, али желим да укажем свима који не умеју да сагледају реалност да нису никакви родољуби већ да су борци за српске интересе они који смеју да кажу истину, а који ће јаче и чвршће од било кога штитити интересе Срба", рекао је Вучић.

Председник је захвалио политичким представницима Срба на КиМ што, каже, чувају Србију на Космету.

"И Ракићева, и Јевтићева, и Радојичићева, и Стојановићева... Свако њихово дете чува Србију на КиМ и бескрајно им хвала на томе, борите се за своја огњишта".

Увек ће, поручио им је, бити оних који неће разумети ваше одлуке, а није реално било могућности за другу одлуку.

"Жао ми је што нико није рекао да сте храбри, оне кавопије и пивопије из београдских кафића који ниједно село никад нису посетили", рекао је председник.

"Не желим да побегнем од мегдана"

Председник је рекао да нема бежања од питања о Косову.

"Ја нећу да бежим, нећу да се склањам ни пред ким, али морамо да кажемо шта ћемо са нашим плановима на КиМ и зато нам је потребан што шири договор и да будемо посвећени томе, а не да живимо у периоду од пре 300 година", рекао је Вучић.

Ако ћемо живети у том периоду, каже председник, "ајде да видимо шта нам је припадало у другим деловима Србије у то време".

"Немам унапред припремљених закључака, а ја ћу рећи и прихватам на себе сав терет и бес кавопија и пивопија. Туците по мени, а не по народу на КиМ. Њима је лакнуло што могу децу да пошаљу у школу и да им се после школе врате кући", рекао је Вучић.

Председник је упитао "када смо раније важне дане у историји обележавали са Републиком Српском, када смо обележили 'Олују', НАТО агресију".

"Да нисте ви то урадили, велики јунаци, или је то опет урадио тај исти тип ког тако нападате?", рекао је председник.

"Да нисте ви подигли споменик Михајлу Пупину на Бледу и Гаврилу Принципу у Београду? Принципово име нисте смели ни да споменете. То има везе са поштовањем наше крви, наше државе. Да нисте давали булеварима имена по јунацима са Кошара? Није могло да стане у криглу пива и шољицу капучина?", упитао је Вучић.

Према његовим речима, дијалог мора да буде жесток али толерантан, оштар али озбиљан.

"Биће га у парламенту, у различитим форумима, спреман сам и лично да одем да разговарам са Синодом и Сабором, говорим о местима које су, претпостављам, најтежа за разговор, али и у Академију, и не желим да побегнем од мегдана јер је питање будућности важније од нивоа сујете и лажи", истакао је Вучић.

Председник је још једном поновио да нема унапред припремљени закључак о дијалогу, како неки говоре, и додао да ће на крају рећи свој став. 

"Можемо да помогнемо кад смо економски и политички снажни"

Председник је питао када смо раније могли да урадимо обнову Саборног храма у Мостару или Српске куће у Подгорици.

"То смо могли кад је Србија постала снажна, кад није пред банкротом, кад се у Србији говори да повећавате плате и минималце за десет одсто. Кад су биле ниже и за 30 одсто, није било добро. Треба ваљда да буду плате 200 одсто веће...", рекао је Вучић.

Рекао сам да ће бити плате веће од 400 евра и биле су, напоменуо је председник.

То смо, каже, могли да урадимо и нашем народу можемо да помогнемо кад имамо економски и политички снажну Србију.

"Не можемо да помогнемо нашем народу кад ћемо тобоже да се бијемо са свима. Да нисмо ушли у владу на Косову, рекли би да улазимо у ратове", истакао је Вучић.

Анализирајте односе других земаља и видећете да Србија има најбоље односе у региону иако имамо најтеже наслеђе, рекао је председник.

"У коју је то земљу једнако малу као Србију дошао руски председник и кинески председник, а надам се да ће доћи и амерички председник", питао је председник Србије.

Вучић је рекао да су га сви нападали "и стављали му кече на главу" када није желео да прихвати "комунистички округ који би укључивао да у Звечану и Зубином Потоку буде на 100 полицајаца 70 Албанаца и 30 Срба".

"Нисам хтео да прихватим док само Срби не буду полицајци на северу Косова. Од 100 полицајаца сада, 98 су Срби. И то тамо где Запад не пристаје да је то Србија. По свим претњама нисам хтео да прихватим. А нападате ме ви који на територији Србије нисте то успели да обезбедите, где вам нико није претио", напоменуо је Вучић.

О родољубима и "родољубима"

Председник Србије изјавио је да је Харадинаја видео само једном и да његов статус ратног злочинца остаје став Србије.

Одговарајући на питање Телевизије Н1 да сарађује са Харадинајем, Вучић је рекао да је тог човека видео само једном, када је био код Војислава Шешеља у Хагу, и то из даљине.

"Како неко може да каже да сарађујемо, када га ми тужимо за ратни злочин? То је сигурно онда 'озбиљна сарадња'", иронично је рекао Вучић.

Вучић је на питање о дијалогу о КиМ рекао да га многи називају издајником, док он никога није тим именом назвао у претходних пет година.

Додао је да постоји та жеља да се стално неко напада, што није добро јер свако има право да каже шта хоће.

"Први сам стао у одбрану Владе Костића, који је дао интервју који је за јавност био шокантан, то сам урадио јер сам нормалан човек", рекао је Вучић, додавши да ће свако мишљење бити део дијалога, али да треба водити рачуна да ли то онда остаје озбиљан дијалог.

Додао је да ће у САНУ сигурно бити оних који ће рећи да је издајник, као и да ће бити оних који ће бити за независност Косова.

Додаје да већ сада може да каже којих пет академика ће рећи да је патриота, а којих пет да је издајник.

Вучић је истакао да морамо бити реални када је у питању Косово, да изгубимо оно што морамо и не дамо оно што имамо.

На констатацију новинара да звучи оптимистично када је у питању дијалог и КиМ, Вучић је поновио да никада није оптимиста, али и додао да "ако сматрате да имате један-два одсто шанси... да онда морате да се борите да нешто учините".

Председник Србије је рекао да је са представницима Српске листе око евентуалног уласка у косовску владу разговарао директор Владине Канцеларије Марко Ђурић, за кога је рекао да је "тврд" и прави Србин који се увек бори за интересе Србије и српског народа, те да га је након састанка обавестио да представници Листе сматрају да је улазак у владу једино решење и начин да Срби преживе, а он је тај став прихватио.

Рекао је да од српских представника очекује озбиљност и одговорност, да се чврсто држе једни уз друге, као и да и јесу изабрани за то да доносе тешке одлуке, али и упозорио да сви треба да буду свесни да неће бити превеликих резултата.

Међутим, додао је, мора да каже свима онима који не умеју да сагледају реалност да нису никакви родољуби и борци за српске интересе.

Пуна подршка премијерки Брнабић

Председник Србије је истакао да премијерка Ана Брнабић има његову пуну подршку и да је она добар премијер.

Вучић је, одговарајући на питање новинара кога подржава у сукобу око закона о родној равноправности, Зорану Михајловић или Ану Брнабић, као и ко је његов премијер, Брнабићева или Михајловићева, јасно поручио да његову подршку и сваку врсту помоћи има Ана Брнабић.

"„Нисам је лако изабрао, дуго је било потребно, али сам направио добар избор. Србија има веома доброг премијера“", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је она завршила веома важан посао за Србију, завршила је седму ревизију аранжмана ММФ-а, критикујући да то није протекло запажено у јавности, јер не постоје позитивне вести у Србији.

С тим у вези је казао да је чуо данас да су неки запрепашћени јер им је недовољно 11 до 12 одсто повећања минималних примања.

"„То су грађани добили захваљујући свом раду, али и осмишљеној политици Владе Србије. Којима је то недовољно – гласајте за оне који ће рећи да могу боље, али се сећам да, када сам постао премијер, минимална плата је била далеко нижа. Кажу 'ми смо јефтина радна снага', а данас имамо само 12 одсто незапослених, за разлику од 26 одсто када су други били на власти“", објаснио је Вучић.

Рекао је да би да се врате на власт они који би вратили незапосленост од 26 одсто, констатујући да би нас вратили на 30 одсто док би рекли "кекс".

"Увек сам се борио против буразерске политике"

Председник Србије поручио је да неће дозволити никоме, па тако ни Богољубу Карићу, да уништи и опљачка ниједну фабрику.

На питање како коментарише намере Богољуба Карића да јефтино купи фабрику и земљиште, Вучић је рекао да код нас постоје процедуре куповине банака и земљишта.

Жеља Карића да постане премијер је легитимна, каже, али кад је о бизнису реч – сви се морају помирити с тим да се морају поштовати процедуре.

"Борио сам се увек против те буразерске трговине у којој се договорите да нешто узмете по најмањој цени", нагласио је Вучић и истакао да не зна да ли су ти наводи о Карићу тачни.

Подсетио је да у Нишу нема ниједне фабрике, изузев Фабрике дувана, коју није он довео лично, а довео их је седам, пошто је тамо својевремено све уништено и опљачкано.

"Тако нешто неће бити дозвољено ни Карићу, а ни другима", закључио је Вучић.

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво