Љајић: Беспредметна расправа о учешћу Српске листе у косовској влади

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је да је расправа која се у јавности води о учешћу Српске листе у новој косовској влади "потпуно беспредметна и чак и контрапродуктивна".

"Слободан Милошевић је деведесетих година хтео да преговара са оним Албанцима које је сам одабрао за преговараче, па смо видели како се то завршило", рекао је Љајић у изјави за Танјуг.

Љајић додаје да су косовски Албанци на недавним изборима већински подржали такозвану "ратну коалицију", тако да су, према његовим речима, "и Срби и све друге националне заједнице могле да се придруже тој коалицији, или да изазову нове изборе, на којима би извесно победио Аљбин Курти, који би вероватно и сам могао да састави нову владу".

"У влади на чијем челу је Харадинај, Срби, Бошњаци, Турци, Роми и Горанци ће имати важан глас у доношењу одлука, док би у случају нових избора и нове већине све националне заједнице биле само декор, као што су биле и у свим досадашњим косовским владама", сматра потпредседник Владе Србије.

Уосталом, подсетио је Љајић, Срби су и до сада били у Тачијевој влади "у којој се скоро ништа нису питали, јер од њих ништа није ни зависило, док ће у Харадинајевој влади имати неупоредиво већи утицај и чак ће због распореда снага у парламенту и броја мандата који су освојили моћи и да сруше ту владу".

Оценио је и да новоизабрана косовска влада "вероватно неће дуго трајати" али и да је ово једини начин да Срби и друге неалбанске заједнице повећају свој утицај, а самим тим побољшају и квалитет живота на КиМ.

"Између прагматизма и популизма, Срби и друге листе националних заједница изабрали су ово прво, и то је једини начин политичког понашања који им гарантује опстанак и развој", закључио је Љајић.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво