Дачић у Вијетнаму: Одлучили смо да укинемо визе за грађане обеју земаља

Вијетнам неће одустати од става о непризнавању независности Косова, изјавио је у Ханоју министар спољних послова Ивица Дачић и истакао да две земље веже традиционално и дуготрајно пријатељство, те да је одлучено о укидању виза за све грађане двеју држава.

Ивица Дачић је рекао да ће Србија подржавати Вијетнам у међународним форумима.

"Циљ је и да се развија економска сарадња. Припремамо посету привредника, овде у Вијетнаму, у договору са председником владе и министром спољних послова и договорили смо се да укинемо визе са све обичне пасоше, односно за све грађане Вјиетнама и Србије", прецизирао је министар Дачић.

Дачић је подсетио је Вијетнам једна од најмногољуднијих земаља света, 13. по по реду по броју становника.

Подсетио је да се ове године навршава 60 година од успостављања дипломатских односа и 60 година од тадашње посете Хо Ши Мина Београду и Титу.

"Вијетнам је још једном поновио свој став, да неће мењати своју позицију односно да неће признати независност Косова и Метохије. У том смислу смо веома захвални Вијетнаму. Такође и ми ћемо подржавати Вијетнам у међународним форумима", рекао је Дачић.

Иначе, Дачић је у Ханоју разговарао са председником Владе Вијетнама Нгујен Ксуан Пуком.

На састанку је обострано оцењено да се свеобухватни билатерални односи између два народа и две државе развијају на обострано задовољство.

Нова страница унапређења политичких и привредних веза  

Председник Владе Вијетнама истакао је да посета министра Дачића отвара нову страницу унапређења политичких и привредних веза између Србије и Вијетнама.

Посебно је подвукао потенцијал који обе државе имају за повећање трговинске размене, као и за развој технологија за модернизацију производних капацитета.

Шеф српске дипломатије и председник Владе Вијетнама сагласили су се и указали важност размена привредних делегација, представљања потенцијала на сајмовима, као и организовања пословних форума као основе за даљи развој привредних веза између Србије и Вијетнама.

Председник Владе Вијетнама Нгујен Ксуан Пук потврдио је и снажну подршку Вијетнама територијалном интегритету Републике Србије и принципима поштовања међународног права.

Саговорници су се сложили и о важности међусобне подршке у међународним организацијама.

Проширење билатералне сарадње

Ивица Дачић разговарао је и са замеником председника Владе и министром спољних послова Фам Бин Мином. 

Заједнички је констатовано да је веома добре и пријатељске односе две државе неопходно унапредити јачањем привредне сарадње и интензивирањем размена посета на високом и највишем нивоу, саопштило је Министарство спољних послова.

У дужем срдачном и пријатељском разговору министри су утврдили предстојеће активности у циљу проширења билатералне сарадње и међусобне подршке на међународном плану.

Министри Фам Бин Мин и Ивица Дачић су подсетили на вишедеценијско пријатељство и сарадњу два народа и две државе које ове године обележавају и 60 година успостављања дипломатских односа.

Шеф српске дипломатије је свог саговорника веома исцрпно информисао о текућим политичким догађањима у Србији, током реформи, као и о приоритетима спољне политике Србије.

Договорено је и организовање привредног форума у циљу међусобног упознавања привредних и инвестиционих потенцијала две државе, а министар Дачић позвао је свог домаћина да у најскорије време посети Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво