Вучић у Сарајеву: Босна и Херцеговина у Србији има правог пријатеља

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са члановима Председништва БиХ имао отворене разговоре о више конкретних проблема, напомињући да Босна и Херцеговина у Србији има правог пријатеља. Не слажемо се увек у свему, али су односи увек искрени, напоменуо је Вучић. Председавајући Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да је посета председника Србије почетак потпуно нових односа званичног Сарајева и Београда.

Александар Вучић је на заједничкој конференцији са Драганом Човићем истакао да је у Сарајево дошао као председник Србије да каже да у Србији БиХ има правог пријатеља.

Председник је рекао да то каже иако "многи у то неће веровати и да се понеко неће томе обрадовати".

"Србија и БиХ имају трговинску размену на нивоу од готово 1,5 милијарди евра, она је највећа за нашу земљу и мислим да је највиша за БиХ, мислим у региону, одмах иза Немачке, Русије и Италијe", истакао је Вучић, који је раније данас у Сарајеву дочекан уз војне почасти.

Председник је рекао да је са Драганом Човићем, Бакиром Изетбеговићем и Младеном Иванићем разговарао о више конкретних проблема, међу којима је и питање границе.

"Управо завршавамо формирање комисије за границу и да ћемо ускоро решити тај проблем, још три одсто треба да решимо и мислим да смо близу. То би био изванредан сигнал за регион и БиХ и да покажемо да смо у стању да се договоримо једни са другима", нагласио је Вучић.

Председник је рекао да његова реч да нам је неко пријатељ није ни флоскула ни форма.

"Моја реч има значење, изговорио сам је не само као Александар Вучић него и као председник Србије", напоменуо је Вучић.

Рекао је да је у Сарајеву доживео топло гостопримство и од Драгана Човића и Младена Иванића, а посебно је нагласио и гостопримство Бакира Изетбеговића.

"Ускоро ће и они имати такву добродошлицу и у Србији. Не слажемо се увек у свему, али су односи увек искрени. Договорили смо се да проблеме решавамо разговором", нагласио је председник Србије.

Грађанима БиХ поручио је да је сигуран да ће се уверити у искрено пријатељство Србије.

"Желим да поручим грађанима, без потребе да се било коме додворавам, и без обзира на њихову националну припадност, да ће у то да им је Србија пријатељ моћи да се увере у наредним годинама", рекао је председник.

Председник Србије је подвукао да је за Србију најважније да се три народа договарају, да се поштује Дејтонски споразум, а да се у унутрашње ствари БиХ не мешамо.

"Важно да повежемо Београд и Сарајево" 

Говорећи о делу разговора који се тицао економске сарадње, Вучић је нагласио да је Србија спремна да, поред 5,5 милиона евра помоћи, које су договорене са председником РС Милорадом Додиком, издвоји даљих милион евра за БиХ.

Говорећи о потопљеном земљишту рекао је да би се поравнањем тај проблем могао скинути с дневног реда.

Што се тиче инфраструктурних пројеката који повезују две земље, поручио је да је Србија спремна, а ускоро и потписује уговор за деоницу Чачак–Пожега, да финансира преосталих 60 километара до Котромана.

"Желимо да повежемо Београд и Сарајево, Нови Пазар са Сарајевом. То би значило много у односима које бисмо могли назвати много бољим", истакао је Вучић додајући да очекује да у БиХ дође до договора око трасе ауто-пута.

"Прихватићемо свако решење око којег се договорите. Важно је да спојимо Београд и Сарајево, као и друге делове Србије са главним градом Босне", напоменуо је Вучић.

Указао је да је дао предлог да се заврши свих 11 мостова који спајају Србију и БиХ, а чије обнављање касни због ситних ствари у Босни.

Изразио је посебно задовољство што је добио обећање да ће се радити и градити мост код Градишке, на којем је инсистирао Додик, којим би се спојили Хрватска и БиХ.

Најавио је да је Србија одлучила да уложи много новца и да се представи на међународном сајму у Мостару од 10. до 14. априла идуће године.

"Уложићемо највише новца до сада", нагласио је Вучић.

Заложио се и за уклањање свих баријера у трговинској размени, о чему ће бити сутра, како је најавио, разговора између ресорних министара.

"Разговараћемо о укидању, с наше стране постоји иницијатива, ванцаринских намета. Да направимо најбржим и најуспешнијим проток робе и капитала у савременом добу", поручио је Вучић.

Навео је да, када се ради о спољним пословима и сарадњи надлежних министарстава, да иде боље од сукцесије, као и да је постигнут договор да једни друге подржавају на путу у ЕУ.

Указао је да би била пожељна и сарадња у одлукама о безвизном режиму за поједине земље, јер ако се то учини, долазио би много већи број туриста.

Човић: Почетак нових односа Председништва и председника Србије

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да је посета председника Србије Александра Вучића почетак потпуно нових односа званичног Сарајева и Београда и навео да је уверен да ће врло брзо доћи до решења о границама БиХ и Србије. 

Човић је на конференцији за новинаре са председником Србије рекао да су разговарали о економској сарадњи, да је Србија један од најзначајнијих трговинских партнера БиХ и указао да ће Србија бити земља партнер на сајму у Мостару, на пролеће.

Како је рекао, разговарало се и о међусобном подржавању у међународним институцијама када су у питању ствари које су важне за две земље. 

Човић је рекао да су разговарали о границама и да је нагласио колико је то битно за БиХ, као и да је то питање решено са Црном Гором и да је уверен да ће то питање брзо бити договорено и са Србијом. 

Додао је да би се тим договором послала снажна порука свима у БиХ да се окрену будућности, а да се не оптерећујемо прошлошћу. 

Човић је указао и на потребу повезивања када је у питању инфраструктура и у том смислу апострофирао ауто-пут Београд–Сарајево. 

Према његовим речима, ово је почетак нових односа Председништва и председника Србије, и најавио скору узвратну посету Председништва БиХ Србији. 

Нада се да ће и данашњи разговор и поруке које су послате бити брзо потврђене и да долази ново време будућности две земље.

Вучић и Човић: Надамо се договору о олакшицама у трговини

Председник Србије Александар Вучић и председавајући босанског Председништва Драган Човић сложили су се да би мање баријере у трговини донеле позитиван ефекат земљама региона, те изразили наду да ће сутрашњи разговор ресорних министара бити у том смислу конкретнији. 

Они са са заједничке прес-конференције поручили да би приближавање и изједначавање неких елемената у трговини у региону значајно олакшало пословање привредницима, а грађанима донело уштеде. 

"Царинска унија коју сам предложио, видео сам то одмах, изазвала је доста негодовања, истина не и Босне и Херцеговине, али сам видео да су се неки побунили.

И даље сам уверен да је важно најпре приближавање, а затим изједначавање трошкова и дажбина, мислим да је то добро, ако уосталом погледамо шта и како раде у Европи", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. 

То би, како је приметио, показало нову снагу "балканске шесторке", снаге која, уверен је, може да донесе значајан раст и да буде партнер Унији, можда и значајнији него што су то неке земље чланице. 

"Спремни смо да о том питању разговарамо, да формирамо делегацију за уклањање баријера, свих процесних проблема који стоје, јер само на храни бисмо, с мање чекања, на границама, рецимо, уштедели између седам и десет одсто", навео је Вучић.

Додао је да се данас о тој теми искрено разговарало, те поновио да би решење било у интересу и једне и друге земље, а да је лично уверен да милијарду и по евра, колики је тренутни трговински промет БиХ и Србије, врло брзо можемо да доведемо до две милијарде. 

"А онда више неће бити важно ко кога воли, то постаје свеједно, после тога само зависимо једни од других и наш бољи живот ће зависити од тога", поручио је српски председник. 

Нема више политичких игара, остаје као наш заједнички циљ да чувамо стабилност и мир, а то је, уверен сам, опредељење свих данас, закључио је.

Ова милијарда и по данас, а сутра две, надовезао се Човић, примарни је интерес БиХ, а само с једне стране.

"Треба олакшати свим бизнисменима, да немају више запрека. Верујем да је то крајњи и искључиви показатељ колико смо спремни на промене у будућности", рекао је Човић.

Додао је да ће се сутра све то видети и приликом разговора о конкретним стварима, изразивши очекивање да проблем може бити сасвим решен до краја године. 

Човић: Обавеза за БиХ да се истражи напад на Вучића

Председавајући Председништва БиХ изјавио је да је оно што се десило пре две године, када је, тада премијер Србије, Александар Вучић нападнут у Сребреници, заправо "шамар" БиХ и да је велика обавеза на институцијама БиХ да се то реши и сазнају починиоци и налогодавци.

"То је велика пљуска БиХ, јер када сте домаћин, тако треба и да се опходите према госту", рекао је Човић одговарајући на питања на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Вучићем. 

Како је рекао, било је превише и њих из институција и власти БиХ и гостију, и представника међународне заједнице, медија... сви су видели шта се догодило, те подвукао да ће инсистирати до краја да се сазна ко је то учинио и ко су налогодавци.

Човић је додао да се то не сме ставити под тепих, а градити добри односи, без обзира на то што је председник Вучић и тада одмах пружио руку, а након тога и позвао чланове Предсeдништва БиХ да дођу у Београд, где је показао како се понаша прави домаћин.

Председник Србије Александар Вучић је пре одговора Човића реаговао на то питање, рекавши да би му, без жеље да се меша, лакше било да оно није постављено, те да су му важнији односи између две земље од онога што се некоме лично догодило.

"Испада као да смо се договарали... Важније ми је какви су односи између Србије и БиХ, него шта се некоме лично догађало. И то нема много смисла, имајући у виду шта смо пролазили пре 25 година, имајући у виду наша два народа", рекао је Вучић. 

Он је, након излагања Човића, захвалио Сарајлијама на дочеку.

"Хвала Сарајлијама на гостопримству", рекао је и додао да би се на прсте једне руке могли избројати они који би нешто ружно рекли или гестикулирали и подвукао да "ваљда и то нешто значи". 

Александар Вучић посетио је и Источно Сарајево где је рекао да верује да ће људи у Источном Сарајеву моћи да рачунају на нашу још већу и снажнију подршку.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије