Конституисана косовска скупштина, нова влада у суботу

Председник Демократске партије Косова Кадри Весели нови је председник косовске скупштине. Славко Симић изабран за потпредседника парламента испред Српске листе.

За Веселија су гласала 62 посланика, против су била 52, а уздржаних није било.

Весели је за председника парламента у шестом послератном мандату изабран на предлог коалиције ПАН, коју поред Демократске партије чине још и Алијанса за будућност Косова и Иницијатива за Косово.

Подршку тој коалицији за избор председника скупштине дали су посланици Српске листе, посланици мањина и Алијансе за ново Косово Беџета Пацолија.

Изгласавањем Веселија за председника косовског парламента, отклоњена је готово тромесечна блокада институција у Приштини.

Славко Симић изабран је за потпредседника косовске скуштине испред Српске листе. 

Остали потпоредседници су Џавит Хаљити из Демократске партије, Аида Дергути из покрета Самоопредељење,  Кујтим Шаља из Демократског савеза Косова и Муфера Шиник посланица мањинских партија.

Избором председника и пет потпредседника окончано је конституисање новог сазива косовске скупштине.

У формирању нових централних косовских институција након избора 11 јуна, следи формирање нове владе. 

Нови председник скупштине је најавио да ће кандидат најбројније коалиције за мандатара бити Рамуш Харадинај. Додао је да ће следећа седница парламента одржати у суботу и да би на њој требало да буде изабрана нова косовска влада.

Посланици покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова напустили су седницу скупштине када је Кадри Весели преузео дужност председника.

Током обраћања посланицима позвао их је на јединство и хармонизацију око пет виталних питања за будућност Косова.

"Тражим да постигнемо јединство за економски развој, реформе у образовању и здравству, за стварање војске, јединство за испуњавање критеријума за либерализацију виза, јединство у евроатлантској агенди и дијалогу између Београда и Приштине", рекао је Весели у свом говору након поновног избора за председника парламента.

Иначе, избору Веселија претходио је прекид седнице јер се нису појавили посланици коалиције окупљене око Демократске партије Косова.

Европска унија поздравила је избор председника косовског парламента и позвала на што брже формирање владе која ће, како наводе, радити на евроинтеграционом путу и дијалогу Приштине са Београдом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара