Пацоли потписао споразум са “ратном коалицијом”

Председници странака коалиције ПАН, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај потписали су споразум о сарадњи са председником Алијансе за ново Косово Беџетом Пацолијем, преносе приштински електронски медији.

Споразум је потписан након што је Пацоли данас открио да се одваја из коалиције са Демократским савезом Косова, са којим је наступио на изборима 11. јуна.

Посланик Иницијативе за Косово, чланице коалиције ПАН, Миљајим Зека, потврдио је постизање договора са Пацолијем и најавио да већ сутра може бити настављена конститутивна седница косовске скупштине.

Наставак конститутивне седнице косовске скупштине треба да закаже најстарији посланик и председавајући до избора председника парламента, Адем Микуловци.

Споразумом, потписаним у Пацолијевој кући, отвара се простор за деблокаду формирања централних косовских институција - скупштине и владе.

"Коначно је Косово почело да се покреће... Имали смо нека велика одлагања, а сада ће наше институције бити формиране", рекао је Харадинај, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће наредних дана косовски председник Хашим Тачи поверити Харадинају мандат да формира нову владу, наводи британска агенција и додаје, позивајући се на неименовани извор, да ће седница парламента на којој ће бити изабран председник парламента бити одржана ове недеље.

Очекује се да ће се склапањем новог коалиционог споразума окончати тромесечна блокада косовских институција, јер нови коалициони партнери могу да обезбеде натполовичну већину у косовском парламенту који има 120 посланичких места.

Ројтерс прецизира да ће, у складу са споразумом, те странке заједно са етничким мањинама обезбедити 63 места у 120-чланом парламенту.

За Пацолија британска агенција наводи да се не зна које место ће њему припасти у новој влади.

Нова косовска влада ће морати да се ухвати у коштац за стопом незапослености од 30 одсто и да побољша односе са, како наводи Ројтерс, "суседима, поготову Србијом", што је предуслов и за Београд и за Приштину да постигну напредак на путу ка ЕУ.

Такође ће морати да реформише здравство, образовање и систем пореске управе, али и да укључи представнике око 120.000 косовских Срба који не признају независност Косова", закључује британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво