Вулин: Казахстан наша улазница за централноазијско тржиште

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је Казахстан веома заинтересован за сарадњу са "Југоимпортом", фабриком "Милан Благојевић", са "Крушиком" као и са "Јумком". Захвалио је на политици према КиМ и замолио да, и када се буде одлучивало о евентуалном чланству Приштине у Унеску и Интерполу, Казахстан као и до сада принципијелно буде на страни међународног права и Србије.

Казахстан је заинтересован за сарадњу са српском одбрамбеном индустријом, изјавио је у Казахстану министар одбране Александар Вулин додајући да ће то бити значајан подстицај за њен развој.

"Посета председника Александра Вучића Казахстану је омогућила да ова посета буде врло ефикасна и да већ сада можемо да разговарамо о конкретним пројектима. Са министром (одбрамбене и аерокосмичке индустрије Казахстана Беибутом) Атамкуловим смо већ договорили да се размене експертске делегације и да почнемо да сарађујемо на конкретним пројектима модернизације одређених противваздушних система, али исто тако и трансфера технологија", рекао је Вулин.

Казахстанске колега су, како каже, веома заинтересоване за сарадњу са "Југоимпортом", фабриком "Милан Благојевић", са "Крушиком", а чак и са "Јумком".

"Читава палета наших производа овде има простора, а свакако и наша памет, не само производња већ трансфер технологија. Дакле, оно што наши стручњаци и инжењери могу да покажу и пренесу", казао је Вулин.

Истиче да ће то бити значајан подстицај за нашу одбрамбену индустрију и да сада само од нас зависи да ли ћемо бити у стању да искористимо политички импус који смо добили.

Вулин каже да су нам врата у Казахстану отворена и да сада струка то треба да искористи. Он је навео да је Влада Србије уложила око 50 милиона евра у одбрамбену индустрију Србије.

"То је, иначе, по први пут откакако постоји одбрамбена индустрја Србије, пошто никада до сада држава није толико улагала, у ствари скоро да ништа није улагала. Простор свакако постоји, наша предузећа су ликвидна и имају могућност да раде, а сада и овде имају тржиште", рекао је министар одбране Србије.

"Наша предузећа су ликвидна, наша предузећа имају могућност да раде, сада овде у Казахстану имају и тржиште", рекао је министар Вулин. 

Нагласио је да је Казахстан наша улазница за централноазијско тржиште, које броји 60 милиона становника.

"То је тржиште за војну индустрију веома занимљиво, јер су то богате земље које хоће да развијају своје армије и хоће да развијају и своју одбрамбену индустрију. Ово је наша прилика коју, заиста, можемо да искористимо", додао је Вулин.

Без отворених питања између Србије и Казахстана

Министар одбране је захвалио Казахстану на политици према Косову и Метохији и замолио да, и када се буде одлучивало о евентуалном чланству Приштине у Унеску и Интерполу, Казахстан као и до сада принципијелно буде на страни међународног права и Србије.

"Политика Казахстана по питању Косова и Метохије је заиста принципијелна, чврста, и добио сам уверавања да се ни на који начин неће мењати", рекао је Вулин, а наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Вулин је назначио да су Казахстан и Србија пријатељске земље, међу којима нема отворених питања и додао да можемо да рачунамо да на највишем политичком нивоу у Казахстану имамо људе који су уз Србију и који подржавају боље односе две земље.

Он је рекао и да су његови домаћини изразили подршку бољим односима Србије и Казахстана, односима између министарстава, као и развоју и сарадњи одбрамбених индустрија.

"У разговорима смо се подсетили посета председника Назарбајева Србији и председника Вучића Казахстану и импулса које су наше владе добиле из тих посета", рекао је Вулин.

Министар је посетио Национални космички центар у Астани, где је навео да Србија не може да финансира свој космички програм, али може преко пријатељских земаља да долази до конкретних користи које произилазе из космичких програма.

Вулин је истакао да постоји могућност да се нашим најбољим студентима и инжењерима омогући простор за специјализацију у оквиру космичког програма Казахстана.

Свака земља данас, подвукао је министар, настоји да обезбеди свој сателит или могућност да се укључи у развој космичких програма за врло конкретне ствари, од војних технологија којима су сателитске везе изузетно важне, па до пољопривреде или истраживања руда.

"Све су то ствари које можемо са нашим пријатељима у Казахстану да истражујемо заједно и можемо да будемо део програма за које објективно ми не можемо да одвојимо новац, али кроз политичке везе и добре односе две земље можемо да нађемо начина да и ми будемо међу онима који раде тако важне и софистициране програме", истакао је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара