Брнабић: Србија неће признати Косово

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је за албанску телевизију "Oranews" да Србија неће признати једнострано проглашену косовску независност и додала да дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине постоји и да ће он ускоро бити настављен.

Брнабићева је рекла да треба радити на нормализацији односа Београда и Приштине и да треба наставити са спровођењем договореног Бриселским споразумом.

"Србија је урадила много на испуњавању обавеза преузетих тим споразумом и очекујемо да то исто уради и Приштина посебно када је реч о делу споразума који се односи на живот српске заједнице", рекла је Брнабићева за албанску телевизију и додала да се нада да ће дијалог убрзо бити настављен.

Премијерка Брнабић сматра да су односи између Србије и Албаније бољи него икада пре, што је врло позитиван знак, а заслуга је Александра Вучића и Едија Раме.

За такве односе је заслужно и "лично пријатељство" председника Србије и премијера Албаније, изјавила је Брнабићева за лист Албанијан дејли њуз, на маргинама неформалног састанка шефова влада земаља Западног Балкана који је одржан у суботу у Драчу.

"Они су изградили неку врсту личног пријатељства и то показује колико је важно да се састајемо, јер је такво пријатељство преточено у економску и друштвену агенду обе земље. Посета албанског премијера Едија Раме Србији и одржани економски пословни форуми су у великој мери допринели билатералној сарадњи", рекла је Брнабићева.

Председница Владе Србије је, такође, подсетила да је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж више пута боравио у Албанији ради развијања билатералне економске и трговинске сарадње.

Брнабићева је истакла да, као нови премијер Србије, намерава да настави билатералну сарадњу две земље и да "надограђује оно што је председник Вучић започео са премијером Рамом".

Говорећи о односу Београда и Приштине, премијерка је рекла да је "дијалог увек добра ствар" и да је неопходно да се настави.

Србија посвећена регионалној стабилности  

"Србија је дубоко посвећена регионалној стабилности и отворена је за дијалог са Приштином. Мислим и да је председник, када је то у питању, био веома јасан и ја сам као премијерка сагласна. Влада је посвећена том циљу. Не видим други начин да овај регион буде стабилан, а без стабилности, нема бољитка за све грађане", истакла је Брнабићева.

Премијерка је изразила очекивање да ће и Приштина бити отворена и посвећена дијалогу.

"Много је урађено ради личног поверења и бољих односа, а чињеница да се често састајемо и редовно разговарамо показује да улажемо напоре како бисмо савладали препреке. Наша сарадња је вероватно кључни корак у исправном смеру", рекла је премијерка.

У региону је, како додаје, остало, међутим, још много посла, а постоје отворена питања између Хрватске и Словеније, Србије и Хрватске, па Београда и Приштине.

"Све иде у добром смеру, али пред нама је још дуг пут. Али, ипак, везе се јачају и оптимистична сам када је у питању будућност региона, за који верујем да има много потенцијала. Сарадња, јачање добросуседских односа и наставак политике помирења су важни за даљи европски пут читавог региона. Било би штета за све наше грађане када не бисмо то искористили", рекла је Брнабићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво