Брнабић: Македонија остаје уздржана по питању уласка Косова у Унеско; Заев: Крај кризе

Македонија ће бити уздржана уколико дође до гласања о чланству Косова у Унеску, саопштила је премијерка Ана Брнабић, након разговора са македонским колегом Зораном Заевом на маргинама неформалног скупа земаља Западног Балкана у Драчу.

"Македонија ће остати на истој линији, односно биће неутрална ако се буде гласало за улазак Косова у Унеско", рекла је Брнабићева.

Брнабићева је, наиме, објаснила да јој је македонски колега потврдио оно што јој је обећао на самиту западнобалканске шесторке у Трсту, у јулу.

У разговору је, каже, констатовано да је Македонији веома важно пријатељство са Србијом и да ће то бити "јасан сигнал јачег пријатељства и јачих веза са Србијом, тако да очекујем да се то питање не отвара". 

Брнабићева је нагласила да Србија има разумевање Македоније да евентуално гласање за чланство Косова у Унеску, кад год оно било, није у интересу Србије и добросуседских односа.

Коментаришући данашње разговоре на ту тему са Заевом, Брнабићева је рекла да "ту имамо, за сада, потпуну сагласност да је евентуално гласање, у било ком тренутку, Македоније за чланство Косова у Унеску против интереса Србије и да не би ишло у правцу, односно не би дало сигнал за добру сарадњу између Србије и Македоније".

Додала је да мисли да je то речено јасно и гласно и да је председник Владе Македоније ту поруку потпуно разумео.

"Такође, било је разговора да ли ће Косово уопште бити на агенди ове године за чланство у Унеску", рекла је Брнабићева додајући "да не би улазила у спекулације".

Премијерка је рекла да ће Зоран Заев посетити Србију у новембру.

"Данас сам разговрала са Заевом о догађајима протеклих дана. Имамо доста добро разумевање око даљих корака наше сарадње, ја сам га позвала и договорили смо се да посети Србију у новембру", рекла је Брнабићева.

Тада ће се, рекла је премијерка, договорити и о одржавању заједничке седнице влада Србије и Македоније.

Заев: Крај кризе између Македоније и Србије

У међувремену македонски премијер Зоран Заев рекао је да је на недавну политичко-дипломатску кризу између Србије и Македоније стављена тачка.

"Свакако да јесте. Истина разговор са председиком Александром Вучићем је био дуг, али је дебата о овом питању завршена у неколико реченица", рекао је Заев новинарима, након прве сесије неформалног премијерског скупа западнобалканске шесторке.

Заев је истакао да је перспектива Србије и Македоније у напретку и сарадњи у свим областима.

"Наши народи су веома блиски. Они могу да сарађују и без нас политичара. Ми треба да будемо ту само да им помогнемо, ако им помоћ затреба", закључио је Заев.

На питање новинара каква је позиција Македоније по питању пријема Косова у Унеско, Заев је рекао да то питање неће бити отворено ове године. 

"Ове године нема апликације и о том питању се неће дискутовати. Можда је то и добро, пошто се надам, да ћемо имати боље услове и околности када се о томе буде дискутовало”, рекао је Заев.

Не зна, каже, да ли ће то питање бити отворено и наредне године.

Поручио је да је за регион најважније да иде само напред и да ниједна земља не даје поводе за нарушавање међусуседских односа.

Македонија са Србијом, уверава, има пуно заједничких интереса - европску перспективу, као и унапређење привреде, што би омогучило бољи живот свим грађанима.

Заев је истакао да је са српском премијерком имао врло пријатан сусрет и да су се договорили да посети Београд највероватније у новембру. Он је потврдио да се са њом договорио о одржавању седнице влада двеју држава, што би требало да се догоди до краја године. 

У албанском летовалишту Драч одржан је неформални скуп западнобалканске шесторке, на којем је учествовала премијерка Србије Ана Брнабић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво